Πολιτική

Ευκαιρίες προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ σύμφωνα με αναφορές σε σύσκεψη

Στο Κιλκίς συνεχίστηκαν την Δευτέρα 4.7.16 οι ενημερωτικές συναντήσεις για την παρουσίαση του επιχειρησιακού πογράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ), που πραγματοποιούνται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς και συμμετέσχαν εκπρόσωποι των φορέων του Κιλκίς (δήμοι, επιμελητήριο, νοσοκομεία, μητροπόλεις, εφορεία ασρχαιοτήτων κ.ά.), αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργοποίηση και τον προγραμματισμό των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον κ. Τζιτζικώστα και την διευθύντρια της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος Αγγελική Ωραιοπούλου.

Στόχος της ενημερωτικής συνάντησης είναι η πρώτη κωδικοποίηση και ιεράρχηση των προτάσεων των φορέων για την υλοποίηση δράσεων και έργων, προκειμένου να ενταχθούν, να συμβασιοποιηθούν και να ολοκληρωθούν, με ταχεία απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως για την περιφέρεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η άντληση πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας, την στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των ευάλωτων και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε και στη νέα προγραμματική περίοδο η περιφέρεια να καταγράψει ανάλογες επιτυχίες με την περίοδο 2007 – 2013, όταν αναδείχτηκε πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων με 114% και πρώτη σε πληρωμές έργων με εκταμιεύσεις 775 εκ. ευρώ στην Ελλάδα.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική γιά τις καθυστερήσεις από πλευράς ωρισμένων υπουργείων, όπως του υγείας και του περιβάλλοντος, σε ό,τι αφορά στην απαραίτητη διαδικασία των εξειδικεύσεων γιά τους τομείς παρεμβάσεων, που αφορούν σε τομείς αρμοδιότητάς των, κάτι που, με βάση την νέα «αρχιτεκτονική» του νέου ΕΣΠΑ, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σε σχέση με την πορεία των σχετικών προκυρήξεων από πλευράς της διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πόροι του επιχειρησιακού προγράμματος ανέρχονται στα 965 εκ. ευρώ και στοχεύουν στην κατεύθυνση της ανάδειξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό ανταγωνιστικό πόλο διεθνούς εμβελείας.

Πρόσθετοι πόροι 219.900.000 εκ. ευρώ, έχουν εκχωρηθεί στην περιφέρεια από το ταμείο συνοχής για έργα περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται και η εκχώρηση πόρων ύψους 250.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, σημαντικοί πρόσθετοι πόροι θα κατευθυνθούν προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέσω των τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε ότι το πιο βασικό ζήτημα είναι αυτό της επιτάχυνσης της υλοποίησης του Προγράμματος, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοίκηση της Περιφέρειας και η ειδική υπηρεσία διαχείρισης του προγράμματος για την εξειδίκευση των δράσεων και την ταχεία υλοποίησή του. Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «με τις ενημερωτικές συναντήσεις αναλύουμε στους φορείς όλες τις παραμέτρους του Προγράμματος, προκειμένου να είναι έτοιμοι όποτε ‘ανοίγουν’ νέες προσκλήσεις να εντάξουν άμεσα έργα και να τα υλοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό. Εξ άλλου, το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο για να κινηθεί η αγορά, να υπάρξει ρευστότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας την ανεργία και παράγοντας εισόδημα, είναι το ΕΣΠΑ».

Για τα έργα που υλοποιήθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικές παρεμβάσεις προϋπολογισμού άνω των 20 εκ. ευρώ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται τα μεγάλα οδικά έργα της εισόδου του Κιλκίς και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς (τμήμα κόμβος Ν. Σάντας – κόμβος Ασσήρου).

Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνονται η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Κιλκίς, το φεστιβάλ παντομίμας, που έγινε θεσμός, η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ του νομού Κιλκίς, το αποχετευτικό δίκτυο της Γουμένισσας, ο εξοπλισμός των ειδικών σχολείων, η κατασκευή νηπιαγωγείων ύψους 1.500.000 εκ. ευρώ, η αποκατάσταση του ιερού ναού Αγ. Γεωργίου Γουμένισσας κ.ά.

Αναφερόμενος στην έως σήμερα πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε την εξής εικόνα:

-Ήδη η ΠΚΜ εξειδικεύσει έργα και δράσεις 473.000.000 ευρώ, δηλαδή το 49% των συνολικών πόρων του προγράμματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύονται έργα και δράσεις 226.250.000 εκ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού στο 72,5%.

-Σε επίπεδο προσκλήσεων, έχουν εκδοθεί 17 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 351,4 εκ. ευρώ.
«Στο προσεχές διάστημα ανοίγουν οι προσκλήσεις για έργα και δράσεις που αφορούν σε:

1. Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων (22,4 εκ. ευρώ).

2. Αντιπλημμυρική προστασία (43,65 εκ. ευρώ).

3. Υποδομές για πόσιμο νερό (25 εκ. ευρώ).

4. Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιφέρειας, καθώς και υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού (17 εκ. ευρώ).

5. Εξοπλισμό προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης (3,5 εκ. ευρώ).

6. Υποδομές και τον εξοπλισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (8,5 εκ. ευρώ).

7. Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις για βιώσιμη αστική ανάπτυξη (106,2 εκ. ευρώ)», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την εκτίμησή του γιά την αίσια πορεία στο διάστημα των επόμενων μηνών του θέματος της σύνδεσης του αγωγού φυσικού αερίου με την πόλη του Κιλκίς όπως και γιά όλα τα αστικά κέντρα άνω των 10.000 κατοίκων στην Κ.Μακεδονία.

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα