Τι γίνεται με την αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών στην περιοχή Αρτζάν και Ανθοφύτου;
Τεράστιοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί εντός περιοχών NATURA στην Κ.Μακεδονία! – Να πάρει θέση η διοίκηση της περιφέρειας
Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση προς τη διοίκηση της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΠΚΜ) κατέθεσε η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της έγκρισης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (φ/β) σταθμών τεραστίων διαστάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000.
Ήδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έχουν αδειοδοτηθεί δύο φ/β σταθμοί στις περιοχές NATURA GR1230005 «Περιοχή Έλους Αρτζάν» και GR1230006 «Περιοχή Ανθοφύτου» αντίστοιχα, στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.
Για τις μονάδες αυτές υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και για την αδειοδότησή τους εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία, η οποία θεωρεί ότι «ότι θα εκθέσουν τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα καταπέσουν εύκολα σε ενδεχόμενη δικαστική προσφυγή». Ο φ/β σταθμός «Κοτύλη» καλύπτει το 8,5 % της έκτασης της περιοχής «Έλος Αρτζάν», ενώ ο φ/β σταθμός «Νέο Σιράκιο» απέχει μόλις 9 μέτρα από την περιοχή «Ανθοφύτου».
Σε διαδικασία διαβούλευσης και έγκρισης βρίσκεται και ένα επίσης τεραστίων διαστάσεων φ/β πάρκο, το οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο Μενοίκιο Όρος, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Ήδη τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων Εμμανουήλ Παπά και Σερρών γνωμοδότησαν αρνητικά, όπως και ο ΦΔ της Λίμνης Κερκίνης. Ο Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Σερρών, κτηνοτρόφοι, κάτοικοι και πολίτες της ευρύτερης περιοχής ήδη εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες.
Η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» ζητά να μάθει ποια στάση πρόκειται να κρατήσει η ΠΚΜ αναφορικά με την εγκατάσταση φ/β τεραστίων διαστάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών, εάν ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμό Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΧΣΑΑ) επιτρέπει ή αποθαρρύνει κάτι τέτοιο και αν θα προστατευτούν τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια ζητά ανελλιπώς από την ΠΚΜ να προχωρήσει σε μια συνολικότερη μελέτη και έναν προσεκτικότερο και πιο εξειδικευμένο χωροταξικό σχεδιασμό των εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ώστε να αποφευχθεί η άναρχη «ανάπτυξη» τριτοκοσμικού τύπου που παρατηρείται και επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ολόκληρη την ανακοίνωση μαζί με την ερώτηση:
https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgzGmtrHrTszrMCKlHkkrcwtSlbjw?projector=1&messagePartId=0.1