Γενικά

Εδώ και τώρα ασφαλή και σύχρονο δρόμο Πολύκαστρο – Μάλγαρα ζήτησαν οι διαδηλωτές

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Το οδόστρωμα του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Ευζώνων-Μαλγάρων στο ύψος του σταθμού ανάπαυσης των “Πλάζα” έκλεισαν συμβολικά για περίπου μία ώρα οι μερικές εκατοντάδες πολιτών κυρίως από τον δήμο Παιονίας που συμμετείχαν στο αποψινό συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι το εν λόγω τμήμα εν έτη 2023 εξακολουθεί να μην έχει χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητόδρομου διαθέτοντας μόνον μία λωρίδα κίνησης ανά κατεύθυνση και μάλιστα χωρίς διαχωριστική στηθαίο στο ενδιάμεσο τους.

Ένα ανεπίτρεπτο γεγονός που έχει σημείο αναφοράς την δεκαετία του 1960 περίοδο κατασκευής του εν λόγω δρόμου, που παραμένει μέχρι τις ημέρες μας με τα ίδια χαρακτηριστικά και επιβαρυμένος σε ότι αφορά την ποιότητα του οδοστρώματος λόγω του τεράστιου φόρτου κίνησης που δέχεται ετησίως και κυρίως τους θερινούς μήνες με την είσοδο εκατομμυρίων τουριστών, καθιστώντας τον ως τον ποιο φονικό οδικό τμήμα στην χώρα μας.

Και τούτο διότι έχουμε δεκάδες θύματα ετησίως από δυστυχήματα, κυρίως από μετωπικές συγκρούσεις, όπως η τελευταία με τέσσερεις νεκρούς πολίτες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, μαζί με τον εκπρόσωπο της “Κίνησης Πολιτών Παιονίας” Μιχάλη Τσερνικούδη και τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη.

Το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της “Κίνησης πολιτών Παιονίας” και την συνδρομή του δήμου δεν είχε σίγουρα την ανταπόκριση που σηματοδοτεί η σημασία του λόγου διοργάνωσης του, καθώς η μεγαλύτερη ομάδα εξ αυτών προέρχονταν από τον χώρο των υποψηφιοτήτων στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με μία βουλευτική παρουσία αυτής του Στέφανου Παραστατίδη του ΠΑΣΟΚ.

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε και η αγωνιστική διάθεση όσων συμμετείχαν στην διαμαρτυρία, καθώς ουσιαστικά δεν είχαμε διακοπή της κυκλοφορίας δεδομένου ότι αυτή συνεχίσθηκε μέσα από το παράπλευρο δίκτυο του σταθμού, όμως ακόμη και έτσι δόθηκε ένα μήνυμα στους αρμοδίους να ασκηθεί πίεση προκειμένου να τρέξουν οι δικαστικές εκκρεμότητες (απόφαση από Ελεκτικό Συμβούλιο έγκρισης σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες) που αποτελούν τροχοπέδη για την κατασκευή του έργου εκσυγχρονισμού στο τμήμα από τον κόμβο Πολυκάστρου εως τον αντίστοιχο των Μαλγάρων.

Ένα μήνυμα προς όλη την ιεραρχία των πολιτικών που η αποτελεσματικότητα του θα κριθεί εκ νέου σε ένα μήνα εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις όπως χαρακτηριστικά τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσερνικούδης.

Για την αποκατάσταση του δρόμου που έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα περισσότεροι από 50 συνάνθρωποί μας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τζιτζικώστας είχε βεβαιώσει ότι θα στηρίξει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να πιέζει την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο ζωής όχι μόνο για την Παιονία, αλλά για την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα συνολικά», ενώ δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναλάβει διαπαραταξιακή πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Δήμο Παιονίας και εκπροσώπους των κατοίκων, ώστε να συναντηθούν στην Αθήνα με τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ, που έχουν την ευθύνη για την κατασκευή του έργου.

«Ενώ είναι τμήμα της εθνικής οδού Πάτρα- Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι, έμεινε έτσι. Είναι δρόμος “καρμανιόλα”, θρηνούμε κάθε χρόνο πολλά θύματα», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης. Όπως επισήμανε ο κ. Βεργίδης. «υπάρχει ανάδοχός από το 2021 ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος. Συμφωνήσαμε σήμερα όλοι οι φορείς ο δήμος, η Περιφέρεια, οι βουλευτές, επικεφαλής παρατάξεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κατέβουμε στα υπουργεία να δούμε που κολλάει η υπόθεση, να διεκδικήσουμε προκειμένου να ξεμπλοκάρει και να αρχίσουν άμεσα έργα για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Επ’ ευκαιρία της σημερινής τοπικής εορτής της πόλης μας, αφιερωμένης στη μνήμη των πολιούχων της Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη […]