Πολιτική

Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Κιλκίς: «Δεν πάει άλλο με το μεταναστευτικό!»

Η κατάσταση στο μεταναστευτικό εξ αιτίας της ακολουθούμενης τακτικής «δεν πάει άλλο», τα προβλήματα έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και οι αρμόδιοι καλούνται να δώσουν αμέσως λύσεις, πριν «εκραγεί το ηφαίστειο».

Σ’ αυτά συνοψίζεται ο προβληματισμός, που διατυπώνει η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων νομού Κιλκίς (ΕΑΣΥΝΚ) γιά το θέμα, εκφράζοντας και την αγωνία των μελών της γιά τις συνέπειες, που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη «έκρηξη».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Καθημερινώς εισέρχονται στην χώρα μας από διάφορα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες μεταναστών, οι περισσότεροι θύματα πολέμου και βίας, κουβαλώντας στις πλάτες τους αμέτρητα βάσανα. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να καταφύγουν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Δεν έχουν σκοπό να παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια, παρά μόνο γιά τον αναγκαίο χρόνο μετάβασής τους προς τις χώρες αυτές. Γιά να μεταβούν δε στην Βόρειο Ευρώπη πρέπει να διέλθουν από τον νομό Κιλκίς, ο οποίος αποτελεί την κύρια και πιό εύκολα προσβάσιμη πύλη εξόδου προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μιλάμε, βεβαίως, πρωτίστως γιά την μεθοριακή γραμμή Ευζώνων-Ειδομένης και σε δεύτερο βαθμό αυτήν της Δοϊράνης. Ολοι αυτοί, που διατυμπανίζουν ότι οι μετανάστες έχουν σκοπό να παραμείνουν στην πρωτεύουσα, αφού οδηγηθούν εκεί από τα νησιά, έχουν λανθασμένες πληροφορίες. Οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να εξέλθουν του ελληνικού χώρου μαζεύονται κατά εκατοντάδες στην περιοχή Πολυκάστρου-Ευζώνων-Ειδομένης, στα ξενοδοχεία, στις πλατείες, στους δρόμους ακόμη και στα χωράφια πλησίον της οριογραμμής των δύο χωρών, έχοντας δημιουργήσει πρόχειρους καταυλισμούς.

Δημιουργήθηκε, επίσης, μεγάλη σύγχυση από την ημερομηνία, που αποφασίσθηκε επί των υπηρεσιακών τους σημειωμάτων (που τους καθιστά νόμιμους γιά μικρό χρονικό διάστημα εντός της χώρας) να αναγράφεται ο περιοριστικός όρος της μη μετάβασής τους στον νομό Κιλκίς.

Αυτό τους κατέστησε όλους παράνομους βάσει του άρθρου 182 του ΠΚ, δημιουργώντας τέραστια προβλήματα τόσο στην διαχείρισή τους από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, όσο και στους ίδιους τους μετανάστες.
Τα τρία συνοριακά τμήματα του νομού Κιλκίς καθώς και το προσωπικό, που έχει απομείνει σε αυτά, Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Δοϊράνης, όπου ιδρύθηκαν γιά να φυλάσσουν τα σύνορα και να αποτρέπουν κάθε παράνομη είσοδο-έξοδο ατόμων, εγκληματιών, όπλων, ναρκωτικών κα, έχει φτάσει στα όριά του.

Αδύνατη η διαχείριση, τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών, έλλειψη προσωπικού και μέσων, κλίμα φόβου στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερως στα ακριτικά χωριά, είναι λίγα από τα όσα μπορούν να ειπωθούν γιά να περιγράψουν την κατάσταση.

Δεκάδες συλλήψεων και δικογραφιών κάθε ημέρα, κρατητήρια χωρητικότητας οκτώ ατομων στα οποία στοιβάζονται 20, 30 και 40 άτομα μεταξύ αυτών ανήλικοι, έγγυες, βρέφη. Και μέσα σε όλα αυτά ζητείται και η άμεση προσαγωγή τους στην εισαγγελία του Κιλκίς με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο γιά τους ίδιους τους αλλοδαπούς, όσο και τους αστυνομικούς.

Οι δε υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης αποδυναμώθηκαν και άλλο τα τελευταία χρόνια με την πρόφαση της γενικότερης έλλειψης δυναμικού στον νομό και μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Η έλλειψη δύναμης βεβαίως οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι εδώ και χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεταθέσεις αστυνομικών προς τον νομό, ούτε αδαπάνως μετακινήσεις αστυνομικών με εντοπιότητα προς το Κιλκίς, όπως συνέβη στον Εβρο που υπήρχε και υπάρχει ανάλογο πρόβλημα. Οι αστυνομικοί, γιά να μιλήσουμε με αριθμούς, καλούνται να αντιμετωπίσουν ομάδες των διακοσίων και τριακοσίων ατόμων-αλλοδαπών, όταν οι ίδιοι δεν ξεπερνούν τα έξι με οκτώ άτομα.

Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα πρωτίστως ευρωπαϊκό και δευτερευόντως ελληνικό, η ένωσή μας έχει προτείνει λύσεις προς την πολιτική ηγεσία και ελπίζουμε γιά την επίλυση των προναφερθέντων προβλημάτων».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα