Αθλητισμός

Κ. Πάταρας: «Δύσκολα τα πράγματα για το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο αλλά πάντα μπορούν να βρεθούν λύσεις»

Ενας από τους γνωστόστερους ποδοσφαιράνθρωπους του νομού Κιλκίς στις τέσσερες τελευταίες δεκαετίες, είναι αναμφίβολα ο Κώστας Πάταρας.

Εχει την επαγγελματική ιδιότητα του εκπαιδευτικού την τελευταία 20ετία. Ως ποδοσφαιριστής για 19 χρόνια πέρασε από την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, την Δόξα Χέρσου, και ακολούθως σε Βέροια, Απόλλωνα Λάρισας, Α.Ε. Πολυκάστρου, Αχιλλέα Κιλκίς, Προοδευτική Σταυροχωρίου και Στερναϊκό Μεγάλης Στέρνας.
Πραγματοποίησε τετραετές προπονητικό πέρασμα από τους πάγκους της Δόξας Χέρσου και του Στερναϊκού Μεγάλης Στέρνας.

Την τριετία 2004-2007 ξεκινά η παραγοντική του δράση, σε επίπεδο σωματείου, με την Δόξα Χέρσου. Διανύει την 13η χρονιά ως παράγοντας της ΕΠΣ Κιλκίς, έχοντας την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής πρωταθλημάτων στην τριετία 2007-2010, τη θέση του ταμία της ένωσης στην τετραετία 2010-2014 και το αξίωμα του γενικού γραμματέα από το 2014 έως σήμερα.

Με αφορμή το θέμα της δραματικής μείωσης του αριθμού των ενεργών σωματείων ΕΠΣΚ ο κ. Πάταρας παραχώρησε στον Κώστα Ίντο την ακόλουθη συνέντευξη:

-Από τα 92 σωματεία του 1987, στα 37 του 2019…

-Ασφαλώς δραματική η μείωση των ομάδων. Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό. Οι τοπικές κοινωνίες δεν στηρίζουν όσο πρέπει τους αθλητικούς «πρεσβευτές» τους. Κραυγαλέα το παράδειγμα του ιστορικού Κιλκισιακού, της κορυφαίας ομάδας του νομού, που δεν έχει ούτε τους βασικούς χορηγούς για να ανταπεξέλθει στα έξοδα και τις απαιτήσεις των εθνικών κατηγοριών.

-Είναι και το κορυφαίο πρόβλημα η εξαφάνιση ποδοσφαιρικών σωματείων του νομού Κιλκίς;

-Αναμφιβόλως. Μας προβληματίζει διαρκώς. Μεγάλη η ευθύνη της Πολιτείας, η οποία από το 2008 εγκατέλειψε οριστικώς το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, διακόπτοντας τις κρατικές επιχορηγήσεις.

-Σταδιακώς εξαφανίζονται και οι ήρωες παράγοντες…

-Κάνουν τον κύκλο τους, με τεράστια οικονομική, ψυχική και σωματική καταπόνηση, και στο τέλος δεν αναγνωρίζεται η προσφορά τους. Απεναντίας, χλευάζονται και κατηγορούνται. Είναι φανερό, ότι υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Δεν εμφανίζονται νέοι παράγοντες. Χάνουν τη διάθεση για προσφορά και εγκαταλείπουν, επειδή δεν έχουν καμμίαν υποστήριξη.

-Σε παλαιότερες εποχές ο νομός Κιλκίς ήταν ο όγδοος στο σύνολο των 52 της χώρας, σε παραγωγή και προώθηση παικτών προς τις μεγάλες εθνικές κατηγορίες, πανελλαδικά. Την τελευταία δεκαετία δεν μπορεί να δώσει παίκτη στην α’ εθνική…

-Παλιά υπήρχε η δύναμη της αλάνας και η μεγάλη διάθεση των αθλητών για ποδόσφαιρο. Τώρα έχουν πολλές υποχρεώσεις και «χόμπυ» της μόδας, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

-Φαύλος κύκλος τα τμήματα υποδομής. Στελεχώνονται από πάμπολλους πιτσιρικάδες, που όταν γίνουν 18 ετών εγκαταλείπουν το ποδόσφαιρο…

-Ξεκινούν την ενασχόληση με φιλοδοξίες, και όταν στην πορεία γνωρίσουν τις μεγάλες απογοητεύσεις δεν θέλουν να παίζουν ούτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αρκετοί από αυτούς από τα 18 τους χρόνια γίνονται μισθοφόροι. Ο περίγυρός τους καλλιεργεί υψηλές προσδοκίες, ότι θα γίνουν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές με σταδιοδρομία. Τους φουσκώνουν τα μυαλά και οι αθλητές στην πρώτη στραβή δεν έχουν την απαιτούμενη υπομονή. Εάν έχουν πραγματική αγάπη για το ποδόσφαιρο, μπορούν να δημιουργήσουν πράγματα. Με τη σωστή κατανομή του χρόνου συνδυάζεται το ποδόσφαιρο με το σχολείο και τις σπουδές. Τα γράμματα μπορούν να «πάνε πακέτο» με τα ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Είναι θέμα θέλησης. Στην Ελλάδα παρατηρούνται δύο δεδομένα: Οποιος θέλει να κάνει ποδοσφαιρική σταδιοδρομία πρέπει να παρατήσει τα γράμματα, και όποιος πρέπει να σπουδάσει δεν πρέπει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Αυτή η γενική φιλοσοφία διέπει τον τρόπο σκέψης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών οικογενειών.

Στα γήπεδα της α1 ΕΠΣ Κιλκίς υπάρχει ένας μέσος όρος προσέλευσης 50 θεατών…

-Πέρα από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και τα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τα ελληνικά σπίτια, ιδιαιτέρως μετά την «αφετηρία» της κρίσης στην χώρα μας έχω να επισημάνω, ότι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πανελλαδικώς δεν είναι ελκυστικό. Κυριαρχούν οι οπαδοί, εξαφανίζονται οι φίλαθλοι. Η πλειοψηφία του κόσμου στρέφεται προς το οπαδικό και τις επιτυχίες, χωρίς να αγαπάει πραγματικά το ποδόσφαιρο.

-Προσφάτως ιδρύθηκε ο σύνδεσμος προπονητών νομού Κιλκίς…

-Θετική κίνηση. Την υποστηρίζουμε ως ένωση. Στα άμεσα πλάνα μας είναι η διοργάνωση σχολής ΟΥΕΦΑ, η οποία εάν δεν λειτουργήσει μέσα στο 2019, είναι βέβαιον ότι θα λειτουργήσει το 2020. Το προβλέπει η προκήρυξη της περιόδου 2020-21, και θα είναι συμβατική υποχρέωση των ομάδων της α1 ΕΠΣ Κιλκίς να έχουν στον πάγκο τους προπονητές από τον σύνδεσμο.

-Αξιολόγηση των γηπεδικών εγκαταστάσεων του νομού Κιλκίς…

-Βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με άλλους νομούς. Όλα τα γήπεδα διαθέτουν χλοοτάπητα και πάμπολλα είναι αυτά που έχουν κερκίδα. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε οι δημοτικές αρχές, όταν επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικώς τις ομάδες, να δίνουν τα ποσά στην βελτίωση της υποδομής των γηπέδων.

-Το επίπεδο της διαιτησίας του νομού Κιλκίς…

-Σαφώς και είναι καλύτερο το επίπεδο στην νέα εποχή. Οι διαιτητές είναι περισσότερο γυμνασμένοι και πιο μορφωμένοι. Ο αριθμός των διαιτητών στον νομό μας είναι μικρός. Υπάρχει αποστροφή της νεολαίας να κρατήσει σφυρίχτρα. Στην Ελλάδα ο διαιτητής είναι πάντα ο «κακός» της υπόθεσης. Τον ασκείται μεγάλη ψυχολογική πίεση. Φτάσαμε στο σημείο, ακόμη και οι ερασιτέχνες παράγοντες να μιμούνται αυτούς των ΠΑΕ, προσπαθώντας να μάθουν από την Δευτέρα ποιος θα τους διαιτητεύσει το σαββατοκύριακο.

-Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι «το μεγάλο ψάρι που τρώει το μικρό», δηλαδή τους ερασιτέχνες του αθλήματος;

-Αυτό συμβαίνει. Οι επαγγελματικές ομάδες καρπώνται όλο το χρήμα. Πέρα για πέρα άδικο. Δυστυχώς, άλλοι νομοθετούν και αποφασίζουν. Ουσιαστικώς η «Σούπερ Λίγκα» διοικεί το ποδόσφαιρο. Οι πρόεδροι των Ενώσεων πρόσκεινται σε συγκεκριμένες ΠΑΕ. Υπάρχει μεγάλος διχασμός μέσα στην Ομοσπονδία.

-Η επομένη ημέρα του ποδοσφαίρου του νομού Κιλκίς;

-Ακόμη και μέσα στην κρίση υπάρχουν δυνατότητες. Το στενάχωρο, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να ασχοληθούν παραγοντικώς. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να «αγκαλιάσουν» με περισσότερη αγάπη τις ερασιτεχνικές ομάδες που αποτελούν το κύτταρο του αθλητισμού.

-Θα επιδιώξετε ως ένωση κάποιες καινοτομίες και ριζοσπαστικές αποφάσεις;

-Η μεγάλη φιλοδοξία μας είναι να κρατήσουμε τα νέα παιδιά μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Πολύτιμη μπορεί να αποδειχθεί η βοήθεια από τα σχολεία, που μπορούν να δώσουν τα κατάλληλα ερεθίσματα προς την σωστή κατεύθυνση. Απαιτείται η σωστή εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών. Στόχος μας είναι οι εκδηλώσεις, οι δραστηριότητες, οι αθλητικές ημερίδες. Επί πλέον, προχωρούμε στην αναβάθμιση των μικτών ομάδων της ΕΠΣ Κιλκίς, οι οποίες είχαν δραστηριότητα για λίγους μήνες. Τώρα θα προετοιμάζονται για εννέα μήνες, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάιο, με καθημερινές προπονήσεις και συμμετοχή σε διάφορα τουρνουά.

-Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας έχει να είσαι ένας από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές στο νομό Κιλκίς ή ένας από τους πιο ανερχόμενους παράγοντες;

-Πιο δύσκολο είναι να είσαι παράγοντας, γιατί πρέπει να ισορροπήσεις, να καινοτομήσεις, να δημιουργήσεις. Να βάλεις στόχους και να αφήσεις παρακαταθήκες. Ως παίκτης αποβλέπεις στην προσωπική σου βελτίωση και η επιτυχία έρχεται μέσα από την ομαδική προσπάθεια.

-Η χειρότερη αθλητική σου στιγμή;

-Η τελευταία αποβολή μου ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλλα της Μεγάλης Στέρνας. Ηταν αγώνας κατάταξης του 1999, με αντίπαλο το Λεβεντοχώρι. Σε διαπληκτισμό με τον Πασχάλη Κέλνερ ο διαιτητής Πέτρος Κωτούλας μου έδειξε κατ’ ευθείαν κόκκινη κάρτα.

-Η καλύτερη αθλητική σου στιγμή;

-Όταν κατάκτησα το κύπελλο της ΕΠΣ Κιλκίς το 2001, στην πρώτη μου προπονητική χρονιά με τη Δόξα Χέρσου. Είχαμε αντίπαλο στον τελικό το Μεταξοχώρι του αείμνηστου μεγάλου τερματοφύλακα Παναγιώτη Μολακίδη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «Τουρισμός: Ιατρικός – Θρησκευτικός – Γαστρονομικός»

Ομιλητές Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-Helexpo Δρ. Σπύρος Αβδημιώτης, Αν. Καθηγητής ΔΙΠΑΕ, Αναπληρωτής Διευθυντής Εργαστηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης (TOURLAB) Κώστας Κιλτίδης, […]

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση του Πέτρου Παππά με τον Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη στην συγκέντρωση για την κατασκευή νέου νοσοκομείου Κιλκίς.