Γενικά

Δύο σημαντικά έργα στον νομό στο πλαίσιο των “πολιτιστικών διαδρόμων” της ΠΚΜ

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Τις “πολιτιστικές διαδρομές” που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια με χρηματοδότηση ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ η περιφέρεια Κ.Μακεδονίας ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Νωρίτερα ο κ.Τζιτζικώστας είχε συνάντηση με την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και μετέσχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια με την συμμετοχή των εκπροσώπων από τις εφορίες αρχαιοτήτων προκειμένου να ελεγχθεί απολύτως η ωριμότητα έργων.

Ανάμεσα σε αυτούς και η διευθύντρια της εφορίας του Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη.

Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ.Τζιτζικώστας τόνισε ότι η περιφέρεια έχει καταφέρει να διασφαλίσει την τρέχουσα προγραμματική περίοδο σημαντικούς πόρους για έργα σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε συνεργασία με τις περιφερειακές διευθύνσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας αποφασίστηκε το που θα κατεθυνθούν οι πόροι αυτού, ενώ παράλληλα εξετάστηκε και η πορεία των έργων που ήδη “τρέχουν” στο ΕΣΠΑ. Συζήτηση έγινε και για τους βασικούς άξονες της νέας προγραμματικής περιόδου.

“Θα δούμε τι άλλες ανάγκες θα προκύψουν στα επόμενα χρόνια προκειμένου να πιέζουμε και να διεκδικούμε είτε από εθνικά είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια να βρίσκονται οι πόροι προκειμένου να ξεκινούν και να προχωρούν εργασίες γύρω από τον πολιτισμό” σχολίασε ο κ.Τζιτζικώστας.

Ειδικά για την Αμφίπολη υπογράμμισε, ότι τα έργα για την ανάδειξή της είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και επανέλαβε ότι η περιφέρεια εξασφάλισε πόρους που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για την ανάδειξη του μνημείου.

Από τα δεκαεπτά έργα, στα οποία θα κατευθυνθούν οι πόροι που εξασφαλίστηκαν για την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών τα δύο αφορούν την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.

Πρόκειται για την αποκατάσταση δύο τάφων στην Τούμπα και τα έργα γεωθερμίας στο ιερό μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας.

Όπω δήλωσε στο “Μαχητή” η κ.Στρατούλη, οι προτάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Κιλκίς συμπεριλαμβάνουν και την στρατηγική επιλογή της για την ανάδειξη στην περιοχή της Παιονίας αρχαιολογικών επισκέψιμων χώρων και μνημείων του Μακεδονικού Βασιλείου, κάτι το οποίο είχε σαφώς υπαινιχθεί από μέρους της στην πρόσφατα ομιλία της στα εγκαίνια του κέντρου ενημέρωσης της αρχαίας Ευρωπού.

“Στόχος της εφορίας αρχαιοτήτων Κιλκίς όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο έχουμε υποβάλει την Παρασκευή 6.12.19 προς έγκριση στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, είναι να προχωρήσουμε και σε έξι ακόμα έργα”, τόνισε εμφατικώς η κ.Στρατούλη, “σε ό,τι αφορά στην αρχαιολογική προοπτική του τόπου μας”.

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι “τρέχει” από μέρους της υπηρεσίας και ένα πρόγραμμα γεωφυσικών ερευνών, όχι μόνο στην περιοχή της Τούμπα, η οποία πλέον έχει ενταχθεί στους πολιτιστικούς δρόμους της Μακεδονίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού μας.

Περισσότερα

Νέα σύσταση δήμου στους υπόχρεους για τον καθαρισμό και την αποψίλωση ιδιωτικών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων

Ο δήμος Κιλκίς υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη