Πολιτισμός

Δύο εξαιρετικά βιβλία της Στ.Αποστολίδου παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση της «Ευκράντης»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/2/20, στο κέντρο πολιτισμού Πολυκάστρου ,η παρουσίαση των βιβλίων της συγγραφέως Σταυρούλας Αποστολίδου «Η δική μου Ηλέκτρα» και «Αναζητώντας την Ηλέκτρα».. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο σύλλογος γυναικών δήμου Παιονίας ¨Ευκράντη¨, με την υποστήριξη του δήμου Παιονίας.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…Την εκδήλωση χαιρέτησε η εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού δήμου Παιονίας και πρόεδρος της «Ευκράντης» Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη, η οποία συνεχάρη την συγγραφέα γιά την συγγραφή των πονημάτων της καθώς και τους ανθρώπους, που είναι δίπλα της και εργάστηκαν για αυτήν την παρουσίαση. Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης.

Την «σκυτάλη» στην συνέχεια πήρε η Ολυμπία Μπιζίκη , τεχνολόγος γεωπόνος, που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης, και ξεκίνησε παρουσιάζοντας το θεατρικό δρώμενο, που ακολούθησε, όπου παιδιά και εγγόνια της συγγραφέως αναβίωσαν τις αναμνήσεις της από διηγήσεις της γιαγιάς της για την δασκάλα Ηλέκτρα, οι οποίες πραγματεύονται στο πρώτο της βιβλίο.

Στην συνέχεια ο Κωνσταντίνος Καμτσής πρόεδρος της ιστορικής και λαογραφικης εταιρείας Γιαννιτσών “Ο Φίλιππος» και η κ.Ζωή Σάνιου, οικονομολόγος, προλόγισαν τα βιβλία και αναφέρθηκαν στην αξιέπαινη προσπάθεια της συγγραφέως.

Τέλος, τον λόγο έλαβε η Σταυρούλα Αποστολίδου, η οποία, μέσα από τα προσωπικά της βιώματα ως παιδί και γαλουχημένη με ιστορικά ακούσματα, έμαθε να αγαπά τον τόπο της και την ιστορία του. Αυτά τα βιώματα, λοιπόν, αποτύπωσε στα δύο πονήματα της.

Συγκινημένη κατά την ομιλία της, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής “Η Ηλέκτρα, δασκάλα του χωριού Ζορμπά, συνέβαλε στον Μακεδονικό Αγώνα, κρύβοντας στα μαλλιά της σφαίρες για τους Μακεδονομάχους αλλά και γαλουχώντας τους μαθητές της με την υπέρμετρη αγάπη για την Πατρίδα”.

Και κατέληξε λέγοντας:: «Δώστε στα παιδιά φτερά για να πετάξουν, αλλά και ρίζες για να γνωρίζουν από πού προέρχονται, για να επιστρέψουν».Ιδιαίτερη μνεία από την συγγραφέα έγινε στους Μακεδονομάχους της Παιονίας, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου.

«Ο Μακεδονικός Αγώνας έχει πλέον ξεκινήσει και οι κάτοικοι του Καρασουλίου (Πολυκάστρου) μάχονται κατά του διπλού εχθρού (Τούρκων – Βουλγάρων).

Η συμβολή των Μακεδονομάχων ηρώων είναι καθοριστικής σημασίας, τα τρία αδέλφια Αλίρη από τα Ρύζια Παιονίας, τα αδέλφια Δογιάμα από την Καστανερή, οι αδελφοί Σιωνίδη και ο Ιωάννης Παπαγεωργίου από την Γουμένισσα”.

Ευχαριστήριο
Το διοικητκό συμβούλιο του συλλόγου γυναικών δήμου Παιονίας «Ευκράντη» ευχαριστεί τον δήμαρχο Παιονίας Κωνσταντίνο Σιωνίδη, τον αντιδήμαρχο Γεώργιο Γεωργίτσαρο, τον δημοτικό σύμβουλο Αιμίλιο Δεβετζόπουλο, τους εκπρόσωπους συλλόγων και φορέων της Παιονίας καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα