Ερώτηση Γεωργαντά για την πτώση τζίρου στα βενζινάδικα
Δραματική πτώση έχει υποστεί ο τζίρος των πρατηρίων υγρών καυσίμων του νομού εξ αιτίας των παρενεργειών και συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Τα προβλήματα του κλάδου τέθηκαν υπ’ όψιν του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος με την σειρά του, τα έθεσε υπ’ όψιν του αρμοδίου υπουργού ανάπτυξης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στην Βουλή.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Τα πρατήρια υγρών καυσίμων περιφερειακών ενοτήτων Κιλκίς και Φλώρινας είναι γνωστό, ότι έχουν υποστεί την μεγαλύτερη μείωση τζίρου από όλη την Ελλάδα διότι οι συμπολίτες μας μεταβαίνουν πάνω σε καθημερινή βάση σε γειτονικές χώρες προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα σε φθηνότερες τιμές με αποτέλεσμα η πτώση του τζίρου στο συγκεκριμένο κλάδο να κυμαίνεται από 50% μέχρι 90%.
Την διαπίστωση αυτή και μαζί την κραυγή αγωνίας του κλάδου των πρατηριούχων του νομού μεταφέρει προς τον υπουργό ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς με ερώτησή του, την οποία κατέθεσε στην Βουλή στις 3 Απριλίου και την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Φλώρινας Ευστάθιος Κωνσταντινίδης.
Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Κιλκίς είχε επανειλημμένες συνεργασίες με τους εκπροσώπους του πληττόμενου κλάδου και κατά καιρούς είχε θέσει υπ’ όψιν των αρμοδίων υπουργείων τη δεινή θέση στην οποία περιήλθαν οι πρατηριούχοι, εξαιτίας της οποίας άλλωστε έχουν κλείσει 35 πρατήρια στο νομού Κιλκίς.
Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης όμως με αίτημα την λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πρατηριούχων αποτέλεσε η νέα επιβάρυνση εξ αιτίας «της υποχρέωσης των πρατηρίων των συγκεκριμένων περιοχών έως τα τέλη Μαρτίου να παραγγείλουν τα συστήματα εισροών-εκροών, τα οποία έχουν κόστος από 10.000 μέχρι 15.000 ευρώ έκαστο» όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Γεωργαντάς.
Ο βουλευτής του νομού καταγράφει σε αριθμούς την απώλεια εισοδήματος ως εξής: «Η πτώση της ζήτησης για υγρά καύσιμα στην Π.Ε. Κιλκίς, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια συνολικών εσόδων ύψους 6,7 εκ. ευρώ για την ελληνική οικονομία το έτος 2012. Η συγκεκριμένη απώλεια επιμερίζεται σε 3 εκ ευρώ, λόγω της μείωσης εισοδήματος, και 3,7 εκ ευρώ, λόγω της εναλλακτικής λύσης που έχουν οι κάτοικοι της περιοχή για ανεφοδιασμό από τη FYROM.»
Ο κ. Γεωργαντάς καταλήγοντας ερωτά τον υπουργό ανάπτυξης:
«-Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να βοηθήσετε τα πρατήρια υγρών καυσίμων των δύο αυτών νομών προκειμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών;
-Μήπως πρέπει να αυξηθεί ειδικά για τους πρατηριούχους των δύο αυτών νομών η επιδότηση κατά 50% ή ως εναλλακτική λύση να δοθεί παράταση του μέτρου για ένα χρόνο;».