Πολιτική

Φαρμακευτικός σύλλογος Κιλκίς: “Δραματική και στον νομό Κιλκίς η έλλειψη φαρμάκων”

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25.1.20 οι συναντήσεις του προέδρου Κωνσταντίνου Κατσιάνου και αντιπροσωπείας του φαρμακευτικού συλλόγου Κιλκίς με τους βουλευτές Κιλκίς Γεώργιου Γεωργαντά της Ν.Δ, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ και Γεώργιου Φραγγίδη του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει πλέον το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στο νομό Κιλκίς οι οποίες αυτή τη στιγμή, μετά από καταγραφή τους από τον φαρμακευτικό σύλλογο Κιλκίς, ανέρχονται σε περισσότερα από εκατό σκευάσματα, 25 φαρμακευτικών εταιρειών, παραδίδοντάς έγγραφα με αναλυτικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Κιλκίς Κωνσταντίνος Κατσιάνος

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Πρόκειται κυρίως για φάρμακα όλων των παθήσεων και πιο συγκεκριμένα για αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για το αναπνευστικό, για το διαβήτη, την υπέρταση, για καρδιοπάθειες και ουρολογικά, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις.

Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν ενταθεί στο μέγιστο βαθμό. Κατάσταση η οποία συνεχώς χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, ενώ οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρουν έστω και ένα κουτί ώστε να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά στο τέλος αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα.

Κύρια αιτία των ελλείψεων είναι οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές των φαρμάκων. Τα σκευάσματα που λείπουν είναι κυρίως πολυεθνικών εταιρειών τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Οι ελλείψεις φαρμάκων όλων των ειδών και θεραπευτικών κατηγοριών είναι παλιό και διαχρονικό πρόβλημα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε χώρες της Ε.Ε. Στην Ελλάδα οφείλεται από τη μία μεριά, στις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που προμηθεύουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, είτε επειδή φοβούνται την εξαγωγή τους, είτε επειδή δεν την θεωρούν εμπορικά συμφέρουσα λόγω χαμηλής τιμής.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και οι παράλληλες εξαγωγές. Αυτό συμβαίνει, όταν ορισμένες φαρμακαποθήκες δεν διαθέτουν τα φάρμακα που προορίζονται για τους Έλληνες ασθενείς στην ελληνική αγορά, αλλά τα εξάγουν στο εξωτερικό, σε υψηλότερες τιμές, καθώς υπάρχει σημαντική διαφορά τιμών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Το φθηνό ελληνικό φάρμακο, αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους στους “εξαγωγείς”.

Ο ΕΟΦ έχει την υποχρέωση, που απορρέει από το καταστατικό της δημιουργίας του, να παρεμβαίνει για να καλύπτει τις ανάγκες των ελλήνων πολιτών σε φάρμακα, όταν αυτά ελλείπουν από την ελληνική αγορά. Το Υπουργείο Υγείας ως προϊστάμενη αρχή του ΕΟΦ έχει την υποχρέωση να ελέγχει αν ο ΕΟΦ τηρεί τις υποχρεώσεις του και σε ποιο βαθμό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), δημιούργησε μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά ακόμα και επιβολή χρηματικών προστίμων στο παρελθόν σε εταιρείες που διαπιστώθηκε ότι παραβαίνουν τη σχετική νομοθεσία. Όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν απέδωσε ώστε να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η έως τώρα τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα καθιστά ασύμφορη την αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων από τον οποιονδήποτε.

Οι ελλείψεις των φαρμάκων επιφέρουν μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς και ο πρώτος με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι προσπαθώντας να δώσουν λύση στο πρόβλημα τους είναι ο φαρμακοποιός της γειτονιάς ο οποίος γίνεται καθημερινά ο σάκος του μποξ προσπαθώντας να εκτονώσει την οργή τους

Τονίσθηκε δε ότι θα πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό ότι η υγεία των πολιτών δεν είναι εμπορεύσιμη, δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση και δεν νοείται να αδιαφορεί κανείς όταν βρίσκεται λόγω ελλείψεως φαρμάκων, στα όρια της κατάρρευσης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη