Πολιτική

Δρ. Ελένη Μαλούπα: Επιπτώσεις από την εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην περιοχή του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου

Γράφει η Δρ. Ελένη Μαλούπα

Η απόφαση της εταιρείας Ηellenic Renewables Μονοπρόσωπη Α.Ε. να εγκαταστήσει 31 ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσίων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος, ως ένας μοναδικός χώρος για τη διατήρηση και ανάδειξη της χλωρίδας της Βαλκανικής Χερσονήσου, φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 αυτοφυή Ελληνικά και Βαλκανικά είδη με περισσότερα από 200 σπάνια και ενδημικά είδη φυτών που είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική ισορροπία της περιοχής.

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων έχει αναπτυχθεί με σκοπό την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος των Κρουσίων.

Η περιοχή αυτή, από την ίδρυση του Κήπου, έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό κέντρο για την οικοτουριστική ανάπτυξη και την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων. Η δημιουργία του Κήπου συνέβαλε στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης των φυσικών πόρων και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, με τις συνοδευτικές υποδομές (δρόμοι, εκσκαφές και υπογειοποίηση καλωδίων), θα έχει σοβαρές συνέπειες για το οικοσύστημα του ΒΒΚΚ και, κατ’ επέκταση, για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Οι κύριες επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

Απώλεια Βιοποικιλότητας

Η εκτεταμένη κατασκευή των έργων θα οδηγήσει στην καταστροφή σημαντικών οικοσυστημάτων της περιοχής των Κρουσσίων. Περιοχές που φιλοξενούν σπάνια και ευαίσθητα φυτικά είδη, όπως τα ενδημικά είδη της περιοχής, κινδυνεύουν να καταστραφούν ή να αποδυναμωθούν σημαντικά.

Ανατροπή της Οικολογικής Ισορροπίας

Οι βιομηχανικές παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή των δρόμων πρόσβασης και οι εκσκαφές για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, θα διαταράξουν την οικολογική ισορροπία. Η αναστάτωση του φυσικού τοπίου μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις οικολογικές αλυσίδες που υποστηρίζουν την τοπική βιοποικιλότητα, ενισχύοντας την απώλεια σημαντικών φυτικών και ζωικών ειδών.

Απώλεια Σπανίων και Ενδημικών Ειδών

Η περιοχή του ΒΒΚΚ είναι γνωστή για την πλούσια χλωρίδα της, η οποία περιλαμβάνει πολλά σπάνια και ενδημικά είδη φυτών. Ορισμένα από αυτά, όπως οι Orchis spp., είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε οποιαδήποτε αλλαγή του φυσικού τους περιβάλλοντος. Η κατασκευή των ανεμογεννητριών και η αναγκαία εκκαθάριση της γης για τις υποδομές τους απειλεί άμεσα την επιβίωσή τους στην περιοχή.

Ανασταλτική Επίδραση στην Οικοτουριστική Ανάπτυξη: Ο ΒΒΚΚ λειτουργεί και ως πόλος έλξης για οικοτουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή για να θαυμάσουν τη βιοποικιλότητα και τα σπάνια φυτικά είδη του. Η βιομηχανοποίηση του τοπίου και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος θα αποθαρρύνουν τους επισκέπτες, μειώνοντας την αναπτυσσόμενη οικοτουριστική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, η οποία εξαρτάται από την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία των φυσικών πόρων.

Απειλή για την Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος δεν είναι μόνο ένα φυσικό αποθετήριο, αλλά και ένα πολιτιστικό σύμβολο για την περιοχή. Η προστασία των σπάνιων φυτικών ειδών συνδέεται άμεσα με την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά των Κρουσίων. Η καταστροφή των φυσικών τους ενδιαιτημάτων θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, με την απώλεια της φυσικής ομορφιάς που αποτελεί μέρος της τοπικής ιστορίας και κληρονομιάς.

Η Επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσίων, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και άλλους φορείς, καλεί τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τη βιωσιμότητα και τις συνέπειες αυτού του έργου για το μέλλον της περιοχής.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη φυσική ομορφιά, την οικολογική αξία και την ανάπτυξη της περιοχής μέσω μιας ήπιας, βιώσιμης και κυρίως οικολογικής προσέγγισης όπως τονίζεται στην Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και στην Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα.

Η προστασία της βιοποικιλότητας και η διατήρηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του Κήπου είναι επιτακτική ανάγκη για τις επόμενες γενιές.

Η επιμελήτρια του ΒΒΚΚ

Δρ. Ελένη Μαλούπα

τ. Διευθύντρια Ερευνών

Περισσότερα

Η Έλλη Φρεγγίδου αναπλ. γραμματέας του Τομέα Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (Πρόνοια) του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην ανασυγκρότηση των Τομέων πολιτικής, με έμφαση και κεντρικό διακύβευμα τη διαμόρφωση της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Η […]

Δείτε ακόμα