Ελλάδα

Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους μέσω συνταγογράφησης

Διανύουμε τον δεύτερο χρόνο από την ημέρα που ο Π.Ο.Υ. κήρυξε την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 (Μάρτιος 2020), με την παγκόσμια κοινότητα να δίνει ακόμη τη μάχη της εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση, παρά τα κρίσιμα όπλα που προσφέρει η επιστήμη.

Η Ελλάδα μετρά έως σήμερα πάνω από 21.600 απώλειες ανθρώπων, «κατακτώντας» τον τελευταίο χρόνο (Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021) τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων μεταξύ 15 δυτικών χωρών. Μόνο αυτή εικόνα είναι αρκετή για να αποκαλύψει μία από τις κυριότερες αιτίες της ταχύτατης εξάπλωσης της πανδημίας, παρά την προοδευτική αύξηση του εμβολιασμού του πληθυσμού. Κι αυτή η αιτία δεν είναι άλλη από τον πλημμελέστατο και ανεπαρκέστατο έλεγχο της κοινότητας μέσω των προληπτικών ελέγχων Covid-19, αφού ο ακριβέστερος και πιστότερος έλεγχος των νοσούντων, ακόμη και των ασυμπτωματικών, που είναι τα μοριακά τεστ PCR, διατηρήθηκε παντελώς απρόσιτος για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Έτσι, με δεδομένη την περιορισμένη αξιοπιστία των rapid test και των self  test, που κατά χιλιάδες έδιναν αρνητικό αποτέλεσμα για ανθρώπους που έφεραν τον κορωνοϊό, η νοσηρότητα συνέχιζε (και συνεχίζει) να αυξάνεται, όπως την ίδια θλιβερή πορεία ακολουθούν και οι θάνατοι.

Δεν τόλμησαν το αυτονόητο…

Στο σκέλος αυτό φάνηκε η πλήρης ανεπάρκεια της κυβέρνησης που δεν τόλμησε να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας με τους έγκαιρους και ασφαλείς τρόπους ελέγχου της κοινότητας ώστε να αποτρέψει την κυκλοφορία ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού και των χιλιάδων νοσούντων για τους οποίους τα rapid test και τα self  test έδιναν αρνητικό αποτέλεσμα, συνεχίζοντας έτσι να μεταδίδουν τον ιό της πανδημίας.

Αυτό που όφειλε να πράξει από την πρώτη στιγμή ήταν η καθιέρωση των δωρεάν μοριακών τεστ μέσω της συνταγογράφησης για όλο τον πληθυσμό, όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά αντίθετα δημιούργησε με τις αποφάσεις της, ή την ολιγωρία της, ένα απαγορευτικό περιβάλλον για την πλήρη αξιοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων.

Έτσι είδαμε το 2020 το κόστος των μοριακών τεστ να είναι 120-140 ευρώ το ένα, πριν λίγες εβδομάδες 60-80 € και σήμερα 47 €. Κι αυτό συμβαίνει όταν το κόστος της πρώτης ύλης (αντιδραστήριο) ενός μοριακού τεστ ανέρχεται στα 7-10 ευρώ και τα δεδομένα της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού επιτρέπουν πολύ χαμηλότερες τιμές κόστους από το πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση.

Ακόμη και σήμερα το κόστος αυτό παραμένει υπέρογκο και δυσβάσταχτο για τις οικογένειες, τους εργαζόμενους και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που συνεχίζουν να βιώνουν σκληρά τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Ποιος βγαίνει ωφελημένος από αυτήν την κυβερνητική πολιτική; Σίγουρα όχι η κοινωνία, παρά μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και οι έμποροι της υγείας, που απολαμβάνουν τιμές κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας και συνεχίζουν να ενθυλακώνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Πράξαμε το αυτονόητο…

Μπροστά σε αυτή την τραγική και απαράδεκτη κυβερνητική συνεχιζόμενη διολίσθηση, ο δήμος μας έπραξε το αυτονόητο και το λογικό, όπως το προβλέπουν και οι νόμοι. Δηλαδή, προχωρήσαμε σε διαγωνισμό και σε προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση επαρκούς αριθμού μοριακών τεστ για το σύνολο των εργαζομένων στο δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα, όπως και για τους ωφελούμενους των ευάλωτων ομάδων. Και το αποτέλεσμα έκρυβε εκπλήξεις, σε βαθμό τέτοιο που αφήνει πλήρως ακάλυπτη την κυβέρνηση, όσο και αν κάποια στελέχη της με ψευδοεπιχειρήματα προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και να συγκαλύψουν τις ενοχές της, για τις οποίες είναι υπόλογη απέναντι στους συμπολίτες μας.

Έτσι, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ/τεστ. Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο δήμος με τη σύμβαση που υπέγραψε κατόπιν διαγωνισμού, και η οποία σύμβαση είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή, εξασφάλισε τιμή 29 ευρώ/τεστ. Το δε Ν.Π.Δ.Δ. (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικοπρονοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία, τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς και τους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/τεστ.

Στην κατεύθυνση αυτή κάναμε ένα ακόμη βήμα παραπάνω. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προχωρά στη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε τα διαγνωστικά κέντρα να προσφέρουν προνομιακές τιμές για όλους τους δημότες μας.

Όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, με αποφάσεις σαν αυτή της κυβέρνησης το μόνο που δεν επιτυγχάνεται είναι ο έλεγχος της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς -λόγω κόστους- η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το αποφεύγει, στερούμενη έτσι την ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων, δεδομένου του μικρού αριθμού των rapid test που γίνονται ανά την επικράτεια, με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα.

Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να ανακαλέσει την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/τεστ, αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πάρα πολύ χαμηλότερη, βάζοντας φρένο στον χορό των εκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία.

Επιβάλλεται, λοιπόν, σ’ αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ μέσω της συνταγογράφησης, διενεργώντας κεντρική διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές. Και είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει πολύ χαμηλές τιμές.

Τώρα, όμως, είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξει το θέμα της θέσπισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πλήρως αναγνωρισμένα και συμβασιοποιημένα Δημοτικά Ιατρεία-Ιατρικά Κέντρα και Διαγνωστικά Εργαστήρια με τον ΕΟΠΥ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την προηγμένη Ευρώπη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη! Και το θέλει, και μπορεί…

* O Σίμος Δανιηλίδης είναι δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ

Περισσότερα
Δείτε ακόμα