Αγροτικά

Δίπλα στους αγρότες που επλήγησαν από την θεομηνία ο ΥπΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς

Δίπλα στους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία σε περιοχές της Β΄ Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 24.6.22 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Η καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καθολική, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία και έπληξαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περί τα 50.000 στρέμματα καλλιεργειών σε καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτάρι, ηλίανθο, φασόλια κ.α.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές στον Άγιο Πέτρο και στο Πολύπετρο σε ότι αφορά τον νομό μας και συζήτησε με παραγωγούς για τα προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφική καταιγίδα της περασμένης Πέμπτης από το καταστροφικό και ιδιαίτερα σφοδρό καλοκαιρινό μπουρίνι διάρκειας είκοσι περίπου λεπτών, που συνοδεύτηκε και από ισχυρή χαλαζόπτωση και τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα επιχειρηθεί να ”επουλωθούν” οι πληγές από πλευράς του κράτους.

Παράλληλα επισκέφθηκε καλλιέργειες με καλαμπόκι, βαμβάκι, ψυχανθή, φασόλια, μπιζέλια, για τα τελευταία δύο εβδομάδες πρίν την συγκομιδή τους όπου το πέρασμα της κακοκαιρίας είχε προκαλέσει ουσιαστικά ολοκληρωτικές καταστροφές, στην περιοχή του κάμπου του Αξιού στο ύψος του Αγίου Πέτρου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί και πάλι δίπλα στους αγρότες και ότι οι ζημιές θα αντιμετωπιστούν μέσω του ΕΛΓΑ:

«Τα ακραία χθεσινά καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Δυστυχώς οι ζημιές αυτές σε πολλές των περιπτώσεων είναι ολοκληρωτικές. Ήδη η Περιφερειακή Διευθύντρια του ΕΛΓΑ μαζί με κλιμάκιο βρίσκεται εδώ προκειμένου να κάνουν την πρώτη αποτίμηση και στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι παραγωγοί για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Θέλω να διαβεβαιώσω του αγρότες για το εξής: Η κυβέρνηση και για τις ζημιές του 2021 που ήταν περίπου 350 εκατομμύρια στάθηκε δίπλα στους αγρότες παρόλο που τα έσοδα του ΕΛΓΑ είναι περίπου 160 εκατομμύρια. Όλα τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και φέτος και σε αυτές τις ζημιές θα είμαστε κοντά στους αγρότες όσο πιο άμεσα και πιο δίκαια γίνεται. Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ίδιους τους παραγωγούς και με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις, προκειμένου να γίνει με τον πιο αξιόπιστο, τον πιο άμεσο και τον πιο δίκαιο τρόπο η καταβολή των αποζημιώσεων».

Μετά τον Άγιο Πέτρο επισκέφθηκε την περιοχή του Πολυπέτρου, όπου οι ζημιές είχαν ηπιότερα χαρακτηριστικά, με τους συκοπαραγωγούς της περιοχής, της πρώτης πλέον από πλευράς όγκου και εξαγωγών σε εθνικό επίπεδο, να επισημαίνουν την αναγκαιότητα να ληφθούν υπ΄όψιν των εκτιμήσεων και τα ζητήματα που αφορούν την ενδεχόμενη ποιοτική υποβάθμιση των σύκων.

Στο Πολύπετρο και στον Άγιο Πέτρο τον ΥπΑΑΤ συνόδευσαν ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης και ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης.

Περισσότερα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]

Δείτε ακόμα

Γιά τέταρτη συνεχή χρονιά στην τελική φάση («φάιναλ έιτ») η χειροσφαιρική ομάδα εφήβων Αλέξανδρου Αξιούπολης

Νέο «κρίκο» στην μακρά «αλυσίδα» επιτυχιών και διακρίσεων του κιλκισιώτικου χειροσφαίρου πρόσθεσε η ομάδα εφήβων του Αλέξανδρου Αξιούπολης, καταλαμβάνοντας την […]