Αρθρογραφία

Δύο φορές λάθος η διόρθωση… λάθους με… λανθασμένο τρόπο

paideia-nomos-diagrafes-aiwnioiΉρθε το πλήρωμα του χρόνου, όπου ο καινούργιος νόμος για την παιδεία, και πιό συγκεκριμένα το άρθρο που αφορά στις διαγραφές των αιωνίων φοιτητών, πρέπει να εφαρμοσθεί. Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, οι αντιδράσεις δεν έλειψαν. Σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογημένες σε κάποιες άλλες απλώς για να ενισχύσουμε το «αριστερό φιλολαϊκό(;) προφίλ» μας.

Χιλιάδες φοιτητές εγγεγραμμένοι στα ελληνικά πανεπιστήμια. Χιλιάδες φοιτητές ξεχασμένοι στα μητρώα τους. Φοιτητές που είτε σπουδάζουν στο εξωτερικό, έχοντας προηγουμένως γραφτεί στην σχολή που πέρασαν, «έτσι για να υπάρχει μία καβάντζα». Φοιτητές που έχουν προνόμια και όχι υποχρεώσεις, που δεν πάτησαν ποτέ στην σχολή και ούτε πρόκειται. Φοιτητές που πάτησαν στην σχολή, και πιο συγκεκριμένα… στο κυλικείο, και αφού άλλαξαν στέκι άφησαν το τάβλι του να τους περιμένει! Αυτοί είναι για μένα οι αιώνιοι φοιτητές, και αυτοί νομίζω με σχεδόν καθολική αποδοχή πρέπει να διαγραφούν. Να γίνει ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στα μητρώα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Με τον νέο νόμο όσοι φοιτούσαν στο ελληνικό πανεπιστήμιο ώφειλαν κάθε εξάμηνο να κάνουν εγγραφή. Και αυτό είναι που θα έπρεπε να ξεχωρίζει τους αιωνίους, αυτούς που δεν ενδιαφέρονται πιά γιά την σχολή τους, από αυτούς που για οικονομικούς, προσωπικούς ή οποιουσδήποτε άλλους λόγους παραμέρισαν την σχολή θέτοντας προτεραιότητες επιβίωσης. Βλέποντας τον τελευταίο καιρό πολλούς σαραντάρηδες και άνω να δίνουν μαθήματα στο αμφιθέατρο κατάλαβα ότι δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους στο ίδιο σακκί θεωρώντας τους αιωνίους.

Και αυτό έδειξε να ενστερνίζεται και το υπουργείο, δίνοντας δύο εξεταστικές περιόδους ακόμη στους ανθρώπους που ενεργοποιήθηκαν ξανά. Μόνο που το έκανε με λάθος τρόπο. Και τούτο, διότι, σύμφωνα με τον νόμο, το ακαδημαϊκό έτος τελειώνει στις 31 Αυγούστου και το επόμενο ξεκινά την 1η Σεπτέμβρη. Έτσι, οι υπεύθυνοι του υπουργείου «χάρισαν» την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου σε όσους θέλουν μετά από χρόνια να πάρουν το πτυχίο τους. Πού είναι το λάθος; Ότι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να θεωρείται «δώρο». Ανήκει στο προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, και όχι σε αυτό που έρχεται.

Οι εγγραφές των νέων φοιτητών γίνονται τον Σεπτέμβρη και τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο νόμος να λέει ότι το ακαδημαϊκό έτος τελειώνει στις 31 Αυγούστου. Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε οι εγγραφές να γίνονται τον Αύγουστο και τα μαθήματα να ξεκινούν τον Σεπτέμβρη. Τόσο απλά! Καλό θα ήταν, λοιπόν, να συμμορφωθούμε όλοι με τον νέο νόμο αλλά και το υπουργείο να μην υποπίπτει σε παιδιάστικα λάθη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα