Πολιτική

Δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς: Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην ΒΙΠΕΚ μόνο χωρίς τοξικά

«Ναι» στην εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων δίπλα στην βιομηχανική περιοχή Κιλκίς, στο Σταυροχώρι, μόνον και εφ’ όσον αυτή η επεξεργασία δεν περιλαμβάνει και τοξικά απόβλητα, συν την πλήρη συμμόρφωση της εταιρίας στους περιβαλλοντικούς όρους της συμφωνίας εγκατάτασης.

Αυτήν την απόφαση έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς κατά την διά τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή του της Τετάρτης 3.2.21.

Η συζητηση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς μετά την εισήγηση του δημάρχη Δημήτρη Κυριακίδη, ξεκίνησε με τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ενωτικής Δύναμης Κιλκίς» Δημήτρη Τσαντάκη:

«Επιτροπή ελέγχου»
«Πρόκειται γιά έργο που βρίσκεται στην «αφετηρία» της εκτέλεσής του. Δήμος, περιφερειακή ενότητα και ΔΙΒΙΠΕΚ ΑΕ πρέπει να είναι θετικοί σε κάθε επένδυση, αρκεί αυτή να μην είναι επιβλαβής γιά το περιβάλλον. Προτείνω να συγκροτήσει ο δήμος μας τριμελή επιτροπή από τους εν λόγω φορείς, που να ελέγχει αν πληρούνται από οποιαδήποτε επιχείρηση οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις γιά κάθε επένδυση».

«Από τον περασμένο Αύγουστο»
Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρης Αγαθόπουλος, με την υπενθύμιση του ότι ο συνδυασμός του είχε ήδη εκφράσει στις 6 Αυγούστου του 2020 τις αντιρρήσεις του στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων γιά την συγκεκριμένη μονάδα: «Επανήλθαμε δύο φορές, καταθέτοντας σχετικό φάκελλο και παρουσιάζοντας αρχεία σχετικά με ανάλογες περιπτώσεις γιά τις οποίες και η ΔΙΒΙΠΕΚ ΑΕ είχε εκφράσει την αντίθεσή της. Και όπως πληροφορούμαι, αντιτίθεται και στην σημερινή περίπτωση, και μάλιστα με σημαντική πλειοψηφία.

Ο δήμος Κιλκίς έπρεπε από τότε να είχε προβεί στις δέουσες ενέργειες».

«Νέες θέσεις εργασίας»
Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Μαζί μπορούμε» Αναστάσιου (Σούλη) Καζαντζίδη, που τάχθηκε υπέρ της εγκαταστάσεως της μονάδας κάνοντας λόγο γιά 150 νέες θέσεις εργασίας ενώ άσκησε κριτική σε Αγαθόπουλο και Τονικίδη, στους οποίους «χρέωσε» αναγωγή του θέματος σε αντικείμενο ενδοκομματικών αντιπαραθέσεων στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Τον «κύκλο» των επικεφαλής των συνδυασμών «έκλεσει» ο Παύλος Τονικίδης του «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» μιλώντας τελευταίος στην σειρά εξ αιτίας τεχνικού προβλήματος: «Τόσο σοβαρά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με μικροπολιτικά κριτήρια. Οφείλουμε να ενισχύουμε την επενδυτική δραστηριότητα, όμως πάντα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όσον αφορά στις διατάξεις γιά την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που ισχύει και γιά την συγκεκριμένη μονάδα».

«Έπαινος γιά τον ΣΥΡΙΖΑ»
Οι αναφορές περί αναγωγής του θέματος σε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Αγαθόπουλου: «Ως συνδυασμός αλλά και παράταξη εναντιωθήκαμε ευθύς εξ αρχής όχι στην εγκατάσταση της μοναδάς αλλά στην επιλεγείσα θέση. Μην εμπλέκετε, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ στις δικές σας μικροπολιτικές ανάγκες. Το ότι το νομικό πλαίσιο γιά την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έπαινο και «περγαμηνή» γιά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζητούμενο είναι και στην προκειμένη και σε κάθε άλλη περίπτωση να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι».

Η τοποθέτηση του δημάρχου
Της συζητήσεως προηγήθηκε η είσηγηση-τοποθέτηση του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη, που τόνισε, μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η λειτουργία της μονάδας έχει τρία στάδια. Η θέση επελέγη με κριτήριο την καταλληλότητά της, ενώ το νομικό έρεισμα εξασφαλίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι ή να κρυφτούμε από κάτι. Το θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας τέθηκε τον Ιούλιο του 2020 και την τότε συνεδρίαση απασχόλησαν όλες οι παράμετροι: Ανεργία, περιβαλλοντική μελέτη κλπ, ενώ ψηφίσθηκε κατά μεγάλη πλειοψηφία. Τον Αύγουστο τέθηκε προς διαβούλευσιν η εισήγηση γιά την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Γιατί οι αντιρρήσεις ή ενστάσεις δεν κατατέθηκαν τότε, παρά μόλις πριν λίγες ημέρες, και μάλιστα «όλως τυχαίως» μετά την ανακοίνωση της εταιρίας;

Εμείς είμαστε «ανοικτοί» σε κάθε συζήτηση με τον καθένα, δεν είμαστε, όμως, ελεγκτικός μηχανισμός. Ακούμε όλες τις πλευρές. Δεν είμαστε εχθροί του περιβάλλοντος, αλλά ούτε πολέμιοι της ανάπτυξης.
Είμαστε υπέρ των ελεγκτικών μηχανισμών γιά τυχόν παραβάσεις της νομιμότητας, αλλά και υπέρ των επενδύσεων, οι οποίες στηρίζονται πάνω σ’ αυτήν την θέση μας: Να έρχονται και να μας ενημερώνουν ως δημοτικό συμβούλιο όλοι οι επενδυτές…».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Από πλευράς δημοτικών συμβούλων η Ελένη (Λένα) Αναστασιάδου ανέφερε, ότι η μονάδα ξεκίνησε το 2018 με επεξεργασία λυματολάσπης. «Λόγω νομοθεσίας», τόνισε, «δεν μπορέσαμε ως ΔΕΥΑΚ να παρέμβουμε. Το θέμα δεν έχει να κάνει με κομματικές αντιπαραθέσεις. Τάσσομαι υπέρ όλων των επενδύσεων, όχι όμως όσων καταστρατηγούν εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία γιά τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Τόσα χρόνια δεν καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της δυσοσμίας στον αγωγό λυμάτων στον κόμβο Ν.Σάντας-Α.Παντελεήμονα, πώς θα επιλύσουμε το ακόμη οξύτερο της μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Κιλκις;

Το θέμα δεν προσφέρεται γιά «τριβές» και διαιρέσεις, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η πλήρης ενημέρωση δήμου και πολιτών».

Εξ άλλου ο κ. Μοσχοτόγλου ζήτησε να δοθούν από τον δήμο ξεκάθαρες απαντήσεις στις ερωτήσεις των πολιτών γιά την μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Κιλκίς.

Τέλος, ο Χριστόροφος (Ακης) Πιπερίδης, δήλωσε ότι το θέμα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, εφ’ όσον δεν υπάρχουν νέα δεδομένα, ενώ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» τις τοποθετήσεις μερίδας δημοτικών συμβούλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», χωρίς ωστόσο, είτε να κατονομάσει είτε να αφήσει «αιχμές» γιά κανένα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Και το ένα και το άλλο

Είναι από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό: Δύσκολη η κατάκτηση, πολύ πιο δύσκολη η διατήρηση. Και τούτο αφορά σε ο,τιδήποτε έχει να […]