Κοινωνία

Δημοτική βιβλιοθήκη στο δημοτικό σχολείο Σ.Σ.Μουριών

Βιβλιοθήκη, που θα λειτουργεί και ως δημοτική καθώς θα είναι στην διάθεση όλης της τοπικής κοινωνίας και στα περίπου 200 παιδιά της κοινότητας, αποκτά το δημοτικό σχολείο Σ.Σ. Μουριών, χάρη σε σχετική πρωτοβουλία του συνδέσμου «Δημοσιογράφοι σε Δράση» («Journalist Acting»).

Είναι πλήρως εξοπλισμένη, με περίπου 1500 βιβλία, δύο υπολογιστές, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια και στεγάζεται σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος ήταν αναξιοποίητος.

Η λειτουργία της βιβλιοθήκης θα εγκαινιασθεί στις 11 το πρωί της προσεχούς Κυριακής 1.3.15.
Πρόκειται γιά την τέταρτη στην σειρά, που ιδρύεται στο πλαίσιο της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας, μετά τις αντίστοιχες των Κρανιάς Γρεβενών, Λιβαδίου Λαρίσης και Κουκλιών Ιωαννίνων.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες αφού στηρίζουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα, δημιουργώντας συγχρόνως προϋποθέσεις αμεσότερης επαφής της κάθε τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, αλλά και αμεσότερης πρόσβασης στην γνώση», τόνισε χαρακτηριστικώς σε δήλωσή του στον «Μαχητή» ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Μωυσίδης.

Πρόκειται για την τέταρτη βιβλιοθήκη του Δικτύου Εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε δράση” (Journalists Acting), η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη σε δωρεές και χορηγίες αλλά και στην πολλή προσωπική δουλειά πληθώρας εθελοντών, τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την τοπική κοινότητα.

Η τέταρτη βιβλιοθήκη έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες (αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2014) στην Κρανιά Γρεβενών, το Λιβάδι Ελασσόνας και τους Κουκλιούς Ιωαννίνων, αυξάνοντας σε 500 τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών. Στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία άλλων έξι βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας για παιδιά και νέους.

Η δημιουργία της βιβλιοθήκης υποστηρίχθηκε θερμά από τις τοπικές αρχές, τους συλλόγους και τους φορείς, καθώς και από ιδιώτες, που πρόσφεραν εθελοντική εργασία ακόμη και για τις τεχνικές εργασίες.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Τη δημιουργία της βιβλιοθήκης στις Μουριές υποστήριξαν οι εξής εταιρείες και φορείς:

-ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (Μέγας Χορηγός), που επίπλωσε και διακόσμησε τον χώρο.

-Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που δώρισε τους δύο υπολογιστές

-Εκδοτικοί οίκοι (αλφαβητικά) Ιανός, Κέρκυρα, Μεταίχμιο, Μίνωας και Susaeta. Ψυχογιός

-MLS Πληροφορική ΑΕ (ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια)

-ΑS Company (εκπαιδευτικά παιχνίδια)

-AMF Mεταφορική

-Σωματείο «Δεσμός«

-Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)/Μορφωτικό Ίδρυμα

-Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, που προσφέρει τόσο σε αυτή, όσο και στις υπόλοιπες έξι βιβλιοθήκες βιβλία στη γαλλική γλώσσα και εκπαιδευτικά Cds και DVDs

-Το σύλλογο παλαιών μαθητών και φίλων Γαλλικού Ινστιτούτου “Nouvelle Amicale” για την προσφορά βιβλίων

-Εργαζόμενοι ομίλου Olgivy & Mather

-The Tango Bar, που διοργάνωσε ειδική βραδιά tango, στην οποία αντί για εισιτήριο οι συμμετέχοντες πρόσφεραν βιβλία.

-Την Εφημερίδα “Μακεδονία”,

-Το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη,

-Το Ράδιο Θεσσαλονίκη

-Το φροντιστήριο “Lord Byron”

Στις τρεις προηγούμενες βιβλιοθήκες του Δικτύου το έργο του έχουν στηρίξει επίσης (πέραν των όσων προαναφέρονται) οι εξής εταιρείες και φορείς:

Η εταιρεία Αlumil του ομίλου Μυλωνά (που αντικατέστησε δωρεάν όλα τα κουφώματα στους Κουκλιούς), οι εκδοτικοί οίκοι Διάπλους, Καλέντη, Καπόν, Κέδρος, Καστανιώτη, Λιβάνη. Ψυχογιός, Ωκεανίδα, Dorling Kindersley (όμιλος Penguin), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και οι εταιρείες-μέλη του DOTSOFT AE και CityCollege/University of Sheffield, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Κοζάνης και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων διαφόρων σχολείων.

Ποιοι είμαστε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Το Δίκτυο Εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε Δράση” (Journalists Acting) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014 από 23 δημοσιογράφους. Επιδίωξη του Δικτύου είναι η δρομολόγηση, ανά διετία, πρωτοβουλιών εθελοντικού χαρακτήρα, που στόχος είναι να κομίζουν μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες.

Η πρώτη πρωτοβουλία του Δικτύου αφορά τη δημιουργία δέκα πλήρως εξοπλισμένων παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών σε ισάριθμες ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας. Οι τέσσερις πρώτες ήδη ολοκληρωθεί και η πέμπτη αναμένεται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες στο ακριτικό χωριό Μεταξάδες Έβρου.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσφέρει βιβλία ή άλλο υλικό απευθείας στους δικαιούχους, μπορεί να επικοινωνήσει με το Δίκτυο στη διεύθυνση [email protected] ή να αναζητήσει πληροφορίες στη σελίδα μας στο Facebook.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα