Κοινωνία

Δημόσια πρόσκληση γιά δράση απομάκρυσνης ελαστικών και απορριμμάτων από τον λόφο Αγ.Γεωργίου Κιλκίς

Στα πλαίσια των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, από ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΠΘ και πολιτών σε συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί δράση απομάκρυσνης βαρεών ελαστικών και απορριμμάτων από τον λόφο Αγ.Γεωργίου Κιλκίς και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή του λατομείου.

Ακόλουθη ανακοίνωση – δημόσια πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής η οποία αναφέρει τα εξής:

“Ο λόφος Αγίου ΓεωργίουΚιλκίς, αποτελεί πόλο έλξης από πλειοψηφία πολιτών της πόλης, που επιλέγεται είτε γιά το δασικό του περιβάλλον και τον καθαρό αέρα, που μπορεί να βρει ο περιπατητής, είτε γιά τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν εκεί (όπως ο καφές στα μαγαζιά της περιοχής ή η επίσκεψη στο σπήλαιο Κιλκίς).
Ιδιαιτέρως τα περασμένη έτη της καραντίνας, η περιοχή καθημερινώς συγκέντρωνε εκατοντάδες πολίτες, νέους και μεγάλους, που εύρισκαν την ηρεμία τους, στους δύσκολους καιρούς.
Πάρα ταύτα, όπου υπάρχει μεγάλη πληθώρα ανθρώπων, δυστυχώς απαραίτητα συνοδεύονται και απορρίμματα, σκουπίδια και υλικά που επιβαρύνουν την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας της περιοχής.
Η υπηρεσία καθαρισμού του δήμου Κιλκίς και η περιβαλλοντική αρχή, φροντίζουν στον καθαρισμό της περιοχής, από τα μικρότερα σκουπίδια, όμως έχει παρατηρηθεί ένα πρόβλημα.

Το πρόβλημα

Στην περιοχή του λατομείου, στην κοιλάδα του γκρεμού του λόφου, βρίσκονται παρατημένα πολλαπλά ελαστικά, από ΙΧ, τρακτέρ κ.ο.κ. Όπως ξέρετε, ο χρόνος, που χρειάζεται το πλαστικό για να τεθεί σε πλήρη αποσύνθεση, διαφέρει, από 20 σε 500 χρόνια. Το θέμα με τα ελαστικά όμως είναι διαφορετικό… αυτά, σύμφωνα με έρευνα του  “South Carolina Department of Natural Resources” υπολογίζεται, ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται δύο χιλιάδες χρόνια, για να αποσυντεθούν. Επί πλέον, αποτελούνται από στοιχεία όπως το πετρέλαιο, που τα καθιστούν εξαιρετικά καταστροφικά για το περιβάλλον. Μάλιστα, δράσεις όπως αυτές, συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, με του 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Ομάδα φοιτητών, παρατήρησε το φαινόμενο και αποφάσισε να αναλάβει μία πρωτοβουλία δράσης με σκοπό την απομάκρυνση των ελαστικών. Σε συννενόηση με την υπηρεσία καθαρισμού του δήμου Κιλκίς, θα παραχθεί μεταφορικό όχημα με σκοπό τα ελαστικά να μεταφερθούν στην ανακύκλωση ή σε χώρο κατάλληλο για αποθήκευση.

Σας καλουμε, λοιπόν, στην δράση αυτή, με σκοπό να κάνουμε το δικό μας «μικρό» έργο, ώστε ο κόσμος μας να γίνει ένα καλύτερο μέρος. Εκτός απροόπτου, όπου θα υπάρξει όσο το δυνατόν πιο άμεση ενημέρωση, η πρωτοβουλία θα λάβει χώρα την Τρίτη 26-4-22, και ως σημείο συνάντησης ορίζεται το σημείο μπροστά από το καφέ “Λόφος”, στις 11 το πρωί.
Μετέπειτα θα ακολουθήσει κατάβαση στο σημείο (υπάρχει μονοπάτι που καθιστά την πρόσβαση πανεύκολη).

Σύσταση: Να φέρετε νεράκια και ό,τι θεωρείτε απαραίτητο. Εκ μέρους μας, σίγουρα θα υπάρχουν γάντια μιας χρήσης. Χρήση μάσκας συνιστάται, αλλά στην ευχέρια του ατόμου”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα