Γενικά

Ακόμη πιό στενές οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ δήμων Κιλκίς και Λύσης Κύπρου

Από τον δήμο Κιλκίς εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:

«Με εξαιρετικές εντυπώσεις από την «ζεστή» φιλοξενία των αδελφών Κυπρίων και από την κορυφαία συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επέστρεψε στο Κιλκίς η τετραμελής αντιπροσωπεία του δήμου Κιλκίς, η οποία επισκέφθηκε την Λάρνακα,  μετά από πρόσκληση του αδελφοποιημένου με το Κιλκίς κατεχομένου δήμου Λύσης, γιά να τιμήσει τις εκδηλώσεις μνήμης της Λύσης.

Η μνήμη της Λύσης, ημέρα ελπίδας και προσμονής γιά τον επαναπατρισμό των Λυσιωτών, που αργεί χαρακτηριστικως σαράντα επτά χρόνια μετά την εισβολή του «Αττίλα», γιορτάσθηκε σε συγκινησιακώς φορτισμένη ατμόσφαιρα την παραμονή του Γενεσίου της Θεοτόκου στον ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου Δρομολαξιάς, όπου τέθηκε σε προσκύνημα η διασωθείσα εικόνα της Παναγίας της Λύσης.

Μεταφέροντας το μήνυμα του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, ο επικεφαλής της κιλκισιακής αποστολής Κώστας Παπακώστας  τόνισε ότι η «ημέρα μνήμης της Λύσης έχει μία ιερότητα γιά τους Κιλκισιώτες διότι μοιράζονται με τους Λυσιώτες την ασίγαστη επιθυμία γιά την επιστροφή στη δική τους αγαπημένη Ιθάκη .

Με αναφορές στις σχέσεις έντασης Κύπρου – Τουρκίας, που πυροδοτείται από την τελευταία με σχέδια προσάρτησης των κατεχομένων και με προκλητικές δηλώσεις για τις διεκδικήσεις των περιουσιών των Κυπρίων στα κατεχόμενα, το μήνυμα κατέληγε στην έκφραση συμπάθειας και υποστήριξης κάθε εθνικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Στην κεντρική εκδήλωση του δήμου Λύσης παρέστησαν ο πανιερώτατος μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Νεκτάριος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο φιλοξενών δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής,  βουλευτές, αυτοδιοικητικά στελέχη της Κύπρου και αντιπροσωπείες από τους αδελφοποιημένους με την Λύση δήμους Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Αβδήρων.

Η κιλκισιακή αποστολή, αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Κώστα Παπακώστα, Θεμιστοκλή Ανθρακίδη, Γιάννη Φαχουρίδη και Χρήστο Σαρβανίδη, συμμετέσχε και σε ειδική συνεδρίαση του δήμου Λύσης, όπου υπογραμμίσθηκαν γιά μία ακόμη φορά οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο δήμων.

Η αντιπροσωπεία του δήμου Κιλκίς είχε την ύψιστη τιμή να γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο. Κατά την συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε επισταμένως γιά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ δέχθηκε τις ευχές όλων των δημοτικών αντιπροσωπειών γιά μία μόνιμη και δίκαιη διευθέτηση του εθνικού ζητήματος.

Στο χρονικό της πρωταρχικής αδελφοποίησης του τότε δήμου Δοϊράνης με τον δήμο Λύσης, που φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια, καθώς και  στις κοινές προκαταρκτικές ενέργειές τους γιά την ίδρυση του ιστορικού μουσείου – φυλακίου ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ στον Ακρίτα αναφέρθηκε ο κ. Παπακώστας, προσθέτοντας ότι η λειτουργία του μουσείου και οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάδειξή του μαρτυρούν, ότι εμβαθύνεται η αδελφική σχέση των δήμων Κιλκίς και Λύσης και τιμάται κατά τον προσήκοντα τρόπο ο Κύπριος ήρωας.

Με την ευκαιρία της τιμητικής συνάντησης, ο επικεφαλής της αποστολής του δήμου Κιλκίς απένειμε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το έμβλημα του δήμου Κιλκίς, το οποίο όπως διαβεβαίωσε ο κ. Αναστασιάδης, θα έχει περίοπτη θέση στο προεδρικό του γραφείο.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στον δήμο Λύσης τα μέλη της κιλκισιακής αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου στην μονή του Μαχαιρά, όπου και κατέθεσαν στέφανο, τα «Φυλακισμένα Μνήματα», τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, καθώς και το βυζαντινό μουσείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην αρχιεπισκοπή της Λευκωσίας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]