Υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε ο Ν.Αφεντουλίδης στο ράδιο Μαχητής
«Θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα γιά την δημαρχία Κιλκίς, είτε με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο είτε με όποιον άλλο προκύψει.
Σ’ αυτήν την… σαφέστατη δήλωση προέβη ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Κιλκίς Νίκος Αφεντουλίδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία της Δημιουργίας», μιλώντας στην εκπομπή «Άνευ Όρων» του ράδιο-«Μαχητής».
«Συγκροτούμε», τόνισε, «έναν συνδυασμό «ανοικτό» σε όλους τους πολίτες, σε όλη την κοινωνία, με «άξονα» την εναντίωση στην «μνημονιακή» πολιτική και με «λάβαρο» την διάθεση ενεργού συμμετοχής, την προσφορά και την ανιδιοτέλεια, γιά κάτι διαφορετικό από αυτό το απαίσιο που βιώνουμε σήμερα».
Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα «γιατί να ψηφίσω Νίκο Αφεντουλίδη;», ο κ. Αφεντουλίδης δήλωσε, ότι την απάντηση θα την δώσουν… οι ίδιοι οι πολίτες, και όχι αυτός. «Η έως τώρα πορεία μου στον «στίβο» της πολιτικής και γενικώς ο βίος και η πολιτεία μου είναι γνωστά στην κοινωνία τούτου του τόπου, ενώ πολύ σύντομα ο λαός του θα λάβει γνώση των θέσεών μας γιά όλα τα θέματα και ζητήματα του τόπου και του προγράμματός μας γιά την υλοποίηση των προτάσεών μας, οπότε είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση».
«Απογοήτευσε ο «Καλλικράτης»»
Ο κ. Αφεντουλίδης, απαντώντας στην σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Περπερίδη, διατύπωσε την άποψή του γιά τον ισχύοντα από το 2010 νόμο γιά την αυτοδιοίκηση με την επωνυμία «Καλλικράτης»:
«Υποσχόταν», τόνισε ο κ. Αφεντουλίδης, «καλύτερο σχεδιασμό και οργάνωση και μικρότερο κόστος λειτουργίας, δημιουργώντας πολλές ελπίδες και προσδοκίες. Σήμερα υφίσταται σημαντική απόσταση μεταξύ των όρων, που έθετε και της πράξης, δηλαδή των όσων (δεν) υλοποιήθηκαν. Το παράδειγμα το δίνει ο ίδιος ο δήμος Κιλκίς, που προήλθε από την συνένωση επτά «καποδιστριακών» δήμων: Καμμία αναπτυξιακή διαδικασία, μεγαλύτερο κόστος σε όλα, έλλειμμα συμμετοχής του πολίτη, αντιπαραγωγικός συγκεντρωτισμός. Είναι εμφανής η απουσία «ανοικτών» συνελεύσεων σε κάθε περιοχή, καθώς και διά ψηφοφοριών λήψης αποφάσεων γιά τα επί μέρους θέματα της κάθε συνοικίας, γενικώς η απουσία διαδικασιών με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
«Μηχανισμός επιβολής των «μνημονίων»
Και συνέχισε: «Το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει πάγια ημερομηνία συνεδρίασης, σε μία συνειδητή επιλογή της διοίκησης καθώς αυτή δεν θέλει να αποτυπωθεί και να γνωστοποιηθεί στους πολίτες του Κιλκίς ο δικός της αρνητικός γιά τον τόπο τρόπος αντιμετώπισης των διαφόρων θεμάτων και γενικώς ο αντιπαραγωγικός τρόπος λειτουργίας της.
Γιά να επανέλθω στο θέμα «Καλλικράτης», εν τέλει έχει αναχθεί σε μέσω προώθησης και επιβολής των «μνημονίων» σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αρχής γενομένης με τις δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των δήμων. Πρόκειται ουσιαστικώς γιά μία διαδικασία απονεύρωσης και «απονέκρωσης» της αυτοδιοίκησης.
Εξ ου και η μη ανάθεση καμμιάς αρμοδιότητας στα τοπικά συμβούλια, σε μιάν ακόμη εσκεμμένη επιλογή της κεντρικής διοίκησης γιά πλήρη «υποταγή» της περιφερειακής και, κυρίως, τοπικής.
Από την άλλη, όμως, ευθύνη φέρουν και οι τοπικοί άρχοντες με την παθητική στάση τους και την πλήρη αδράνειά τους, ακριβώς επειδή τους συμφέρει η πλήτης αποχή των πολιτών από κάθε συμμετοχική διαδικασία.
Αν οι τοπικοί άρχοντες επιθυμούσαν πραγματικά την εύρυθμη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, θα έπρεπε, αντιδρώντας σ’ αυτήν την πολιτική, να δώσουν ρόλο στα τοπικά συμβούλια».
«Ναι σε συνεργασίες, αν…»
Η γνωστοποίηση της υποψηφιότητας έφερε, ως φυσιολογικό επακόλουθο, το ερώτημα «μόνος ή με συνεργασίες»:
«Είμαι «ανοικτός» σε κάθε συνεργασία, εφ’ όσον τίθενται σαφείς στόχοι και καταρτίζεται ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα αρχών γιά την επίτευξή τους, χαρακτηριζόμενο από αναπτυξιακή προοπτική και διαφάνεια τόσο ως προς την λειτουργία του δήμου όσο και ως προς τις επιλογές και τους τρόπους εκτέλεσης έργων. Δεν υφίσταται κανένα θέμα συνεργασίας, αν αυτή αποσκοπεί σε επικοινωνιακούς και μόνον λόγους.
Το επαναλαμβάνω και το τονίζω: Τέρμα οι αδιαφανείς διαδικασίες, τέρμα τα «πάρτυ» στην αυτοδιοίκηση με κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
Υπό το πρίσμα αυτό αντιμετωπίζω ως θετική την εκδηλωθείσα πρωτοβουλία νέων ανθρώπων γιά έναν καλύτερο δήμο».
«Υποβάθμιση»
Στην συνέχεια ο κ. Αφεντουλίδης διατύπωσε την άποψή του γιά τον σημερινό «καλλικρατικό» δήμο Κιλκίς:
«Δεν είναι σε καμμία περίπτωση αυτός που θα έπρεπε να είναι. Ουσιαστικώς αποτελεί προέκταση της κεντρικής διοίκησης. Το δημοτικό συμβούλιό του χαρακτηρίζεται από καταφανή υποβάθμιση, αντί να είναι το κορυφαίο όργανό του. Δεν έφτασε καμμία φορά στο σημείο να λάβει απόφαση γιά οποιοδήποτε κρίσιμο θέμα στο πλαίσιο δικής του εκτίμησης και γνώμης γι’ αυτό. Δεν παρήγαγε ποτέ δική του πολιτική γιά τα ζητήματα του δήμου.
Εν προκειμένω είναι θλιβερή η σύγκριση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου με αυτό της περιόδου Αυγητίδη, όταν τον δήμο συγκροτούσαν το Κιλκίς και οι πέριξ οικισμοί. Τότε η λειτουργία του χαρακτηριζόταν από παραγωγή τοπικής πολιτικής γιά όλα τα θέματα, με την ενεργό σύμπραξη των πολιτών, που συμμετείχαν σε όλα τα όργανα. Τότε όλα τα έργα ήταν απόρροια αυτής ακριβώς της συμμετοχικής διαδικασίας, ενώ το πνεύμα έναντι τις Πολιτείας ήταν πάντοτε διεκδικητικό. Και μην βιαστεί να πει κανείς, ότι «τότε υπήρχαν χρήματα». Τα πολλά χρήματα στο Κιλκίς δεν διατέθηκαν τότε, αλλά πολύ αργότερα επί δημαρχίας Τερζίδη.
«Πελατειακή λογική»
Στην συνέχεια ο κ. Αφεντουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει την σημερινή δημοτική αρχή, την πρώτη «καλλικρατική» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριετίας από την εκλογή της:
«Θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο αντιγραφειοκρατική στην λειτουργία της και πολύ περισσότερο αποδοτική ως προς τα έργα. Δεν ισχύει, δυστυχώς, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Επικρατεί σ’ αυτήν η επιζήμια γιά τον τόπο λογική και αντίληψη των πελατειακών σχέσεων σε όλα, τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταφανέστατα, με την πληθώρα κατ’ ευθείαν αναθέσεων έργων, που συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος και καθόλου εγγυημένη ποιότητα. Ό,τι δηλαδή παλαιά εξασφαλιζόταν με την επιλογή της αυτεπιστασίας, που σήμαινε έργα και με λιγότερη δαπάνη και με περισσότερη αξιοπιστία και αντίκρυσμα».
«Ανατροπή»
Από τον κ. Αφεντουλίδη ζητήθηκε να αναφερθεί στις προτεραιότητές του ως υποψηφίου δημάρχου:
«Οι δικές μας προτεραιότητες έχουν να κάνουν με ό,τι… δεν έκανε η σημερινή δημοτική αρχή:
-Ενεργός συμμετοχή των πολιτών και όλων των δημοτικών συμβούλων σε όλα τα όργανα.
-Διαφάνεια, και όχι πελατειακές σχέσεις.
-Διεκδικητικότητα απέναντι στην κεντρική διοίκηση.
(Η σημερινή τοπική δεν τόλμησε την επίσημη καθιέρωση της ημέρας μνήμης του ολοκαυτώματος των τριών Κρουσοχωρίων να ζητήσει από την Πολιτεία, παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου).
-Αυτεπιστασία στα έργα, χωρίς μικροπολιτικά κριτήρια ως προς τις προτεραιότητες και εκτέλεσή τους.
-Προβολή και τουριστική ανάπτυξη του τόπου.
Το ζητούμενο, που αποτελεί και τον «κινητήριο μοχλό» μας, είναι η ανατροπή όλων των σημερινών επιλογών και πρακτικών, διότι, όπως πάμε, σε λίγο η κατάσταση στον δήμο Κιλκίς θα είναι… μη παρέκει».