Πολιτική

Δ.Τσαντάκης: Στην περίπτωση του πρώην μύλου Σαμαρά δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες

Περίοδο «αναμονής» διανύει η υπόθεση της κατά πλειοψηφίαν αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς για την διανομή του οικοπέδου 705 του πρώην μύλου Σαμαρά, κατά της οποίας προσέφυγαν στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης οι δημοτικοί σύμβουλοι Παύλος Τονικίδης, Δημήτρης Τσαντάκης, Γιάννης Φαχουρίδης και Θόδωρος Βαφειάδης.

Υπενθυμίζεται, ότι η προσφυγή βασίσθηκε σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν τηρήθηκε η ορθή διαδικασία, κάτι το οποίο συνιστούσε αιτία αναβολής της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 21.11.19, η οποία δεν δόθηκε καθώς ακολούθησε η γνωστή επεισοδιακή ψηφοφορία, με την οποία το αίτημα απορρίφθηκε, και η συνεδρίαση συνεχίσθηκε την επομένη.

Το βασικό σημείο «τριβής» υπήρξε η εκ μέρους της πλειοψηφίας και των πλευρών που «συνέπλευσαν» αποδοχή της έκθεσης εκτίμησης του ακινήτου, την οποία προσέφερε συμπολίτης πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων, χωρίς αυτή να «περάσει» από την οικονομική επιτροπή του δήμου Κιλκίς και να εγκριθεί από αυτήν, όπως προβλέπει η διαδικασία αλλά και όπως εισηγήθηκε νομικός σύμβουλος του δήμου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ίδιας διαδικασίας η εκτίμηση της διανομής οποιουδήποτε οικοπέδου γίνεται από ανεξάρτητο φορέα (π.χ. ΤΕΕ), ο οποίος αναλαμβάνει όλες τις παραμέτρους και όλα τα όποια βάρη, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ίσχυσε.

Ετσι όπως εισηγήθηκαν το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης και το νομικό στέλεχος του δήμου, καταδείχθηκε ότι υφίσταντο σοβαρές παραλείψεις, που οφείλονταν είτε σε ενέργειες που δεν υπήρξαν (π.χ. για τα βάρη) είτε σε διαδικασίες που δεν τηρήθηκαν (π.χ. μη υποβολή της έκθεσης εκτίμησης του ακινήτου στην οικονομική επιτροπή).

Αρα οι δημοτικοί σύμβουλοι, ιδίως δε αυτοί με την θετική ψήφο ενέκριναν μιάν απόφαση για κάτι… μη νόμιμο!
Σημειώνεται, ότι κατά την επίμαχη συνεδρίαση ο επικεφαλής της «Ενωτικής Δύναμης Κιλκίς» Δημήτρης Τσαντάκης, ήταν αυτός που πρώτος εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του, «πατώντας» πάνω σε νομική βάση, αλλά και εξ αιτίας μιας απίστευτης προχειρότητας από πλευράς δημοτικής αρχής.

Επίσης, ο κ. Τσαντάκης υπογράμμισε ακριβώς το μη νόμιμον του θέματος, που υπερψηφίσθηκε από την πλειοψηφία και «συνοδοιπόρους».

Τα στοιχεία, με τα οποία τεκμηρίωσε τις θέσεις του για την επιλογή της δημοτικής αρχής, αλλά και για την αναβολή της συνεδρίασης, υπήρξαν αδιάσειστα, πλην όμως η δημοτική αρχή τα «παρέκαμψε» εντελώς, με επακόλουθο το… «αλαλούμ» που ακολούθησε.

Με την αντίδρασή του κατά την επίμαχη συνεδρίαση και την προσφυγή, που υπέβαλε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Τσαντάκης ήταν στην πραγματικότητα αυτός που υπερασπίσθηκε τα συμφέροντα του δήμου, για ένα ακίνητό του αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ, και το κύρος του δημοτικού συμβουλίου, καθώς το αίτημά του για αναβολή βασιζόταν στην ανάγκη να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, με όρους διαφάνειας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη