Πολιτική

Δημήτρης Νατσιός: «Εκπροσωπούμε όλους εκείνους, που νοιάζονται για την εθνική ταυτότητά μας» (Βίντεο)

Τις θέσεις του κόμματος της «Νίκης», ενόψει των βουλευτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής 25.6.23, ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» ο πρόεδρός του Δημήτρης Νατσιός.

Εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξης παρατίθενται στην συνέχεια.

-Το ποσοστό, που συγκέντρωσε η «Νίκη» στις εκλογές της 21ης Μαΐου, απετέλεσε για πολλούς έκπληξη ή ξάφνιασμα. Θα θέλαμε το σχόλιό σας επ΄αυτού. Επι πλέον να απαντήσετε και στο ερώτημα «μέχρι που μπορεί να φτάσει η Νίκη»;
-Η «Νίκη» λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε με συνεχείς εκδηλώσεις, ενώ εντείναμε την προσπάθειά μας τον τελευταίο χρόνο, με περιοδείες και εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα. Προσωπικώς έχω προσκληθεί ως ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.
Υπήρχε πανελλαδικώς ένα κοινό, το οποίο με γνώριζε από τις ομιλίες και τα κείμενά μου.
Όπως καταλαβαίνετε, για εμάς δεν απετέλεσε μεγάλη έκπληξη, όπως συνέβη με πολλούς, για τους οποίους αυτή δεν ήταν ευχάριστη την επόμενη των εκλογών. Και με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η «Νίκη» θα γιορτάσει… τα νικητήριά της.

-Εσείς είστε και πάλι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.
-Στην α΄Θεσσαλονίκης, στην Α΄Αθηνών και στην Β΄Πειραιώς, ως επικεφαλής κόμματος.
-Πως βλέπετε τον νέο ρόλο σας, σε σχέση με τον έως τώρα γνωστό στην αίθουσα διδασκαλίας;

-Μπορεί η αίθουσα διδασκαλίας να είναι η προτεραιότητα που έδωσα στην ζωή μου, όμως ποτέ, όπως φαίνεται και από τα κείμενά μου, δεν έπαυσα να καταθέτω τους προβληματισμούς μου κυρίως για την πνευματική πορεία της πατρίδας. Είναι ένας λόγος για τον οποίο «στρατεύθηκα» στην «Νίκη», χωρίς ποτέ να φαντασθώ, ότι θα γινόμουν αρχηγός κόμματος. Το έκανα, διότι δεν άντεχα πλέον να βλέπω να γίνεται στις αίθουσες διδασκαλίας ένα ύπουλο και πολύ καλά «καρυκευμένο» παιδομάζωμα. «Βαρειά» λέξη αλλά την χρησιμοποιώ επίτηδες, διότι, αν εξηγήσω, ο κόσμος θα καταλάβει καλά τι εννοώ. Θεωρώ, ότι τα δύο πιο βασικά θεμέλεια, επί των οποίων στηρίζεται κάθε λαός κατά μείζονα δε λόγο ο ελληνικός με την τεράστια ιστορία, πνευματικη δύναμη και πολιτισμό, είναι η οικογένεια και η παιδεία. Και σήμερα, τα σημαντικότερα προβλήματα ταλανίζουν την ελληνική οικογένεια και το ελληνικό σχολείο.

-Ακούσατε ποικίλα σχόλια και δεχθήκατε επιθέσεις από πολλές πλευρές για τις θέσεις που υποστηρίζετε.
-Για εμάς όλα αυτά είναι καλός οιωνός. Όταν με επαινούν οι εχθροι μου κάνω κάτι κακό, ενώ το αντίθετο σημαίνει ότι κάνω κάτι καλό. Όταν, δηλαδή, οι ιδεολογικοί αντίπαλοί σου σε κατηγορούν σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε πολύ καλό «δρόμο». Βεβαίως, οι συκοφαντίες και οι ψευδολογίες μας λύπησαν. Παράδειγμα, οι χαρακτηρισμοί του πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, που μας απεκάλεσε σκοταδιστές και διαβόλους. Ο άνθρωπος αυτός κατάγεται από το Κιλκίς, και αυτό θα έπρεπε να τον καθιστά πιο προσεκτικό, εν όψει του ότι είχε να κάνει με δάσκαλο που επί δεκαετίες εργάζεται στο Κιλκίς. Ο άνθρωπος αυτός, εξ όσων γνωρίζω, ζει στην Αθήνα.
Ας έλθει, λοιπόν, στο Κιλκίς, όπου ζω εγώ, και ας ρωτήσει μαθητές και γονείς με τι δάσκαλο έχουν να κάνουν. Δεν «αυτοθυμιατίζομαι» με αυτό, η αναφορά μου, όμως, έχει να κάνει με την πραγματικότητα. Ο άνθρωπος αυτός ήταν υπουργός επί κυβερνήσεως Σημίτη και σήμερα εξυμνεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προφανώς αυτή η μετάβαση έχει παρενέργειες.

-Διακηρύσσετε «Πίστη στον Χριστό, αγάπη για την Πατρίδα».
Θεωρείτε ότι το κόμμα σας «μονοπωλεί» αυτά τα δύο βασικά για την ελληνική κοινωνία ζητήματα;

-Κατ΄αρχάς δεν είμαστε ούτε αυτοχαρακτηριζόμαστε ως χριστιανικό κόμμα. Θα ήταν εντελώς επιπόλαιο αν το ισχυροζόμασταν αυτό. Είμαστε ένα πατριωτικό δημοκρατικό κίνημα, που απλώς έχει ως «πηδάλιο» την πίστη στον Χριστό και την φιλοπατρία. Και τα δύο είναι τα θεμέλια του ελληνικού κράτους από ιδρύσεώς του. Το υπενθυμίζει και η προμετωπίδα του συντάγματος, που είναι γραμμένη με αίμα, και όχι με μελάνι. Βάσει αυτής της προμετωπίδος του συντάγματος η ορθόδοη εκκλησία της Ελλάδος ορίζει ως αρχηγό της τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό. Τι λιγότερο κάνουμε εμείς από ό,τι λέει το σύνταγμα;

-Ο απερχόμενος και κατά πάσα πιθανότητα πρωθυπουργός σ΄αυτές τις διατάξεις παραπέμπει, λέγοντας δημοσίως «εμείς αισθανόμαστε το ίδιο ορθόδοξοι και το ίδιο φιλοπάτριδες».
-Ο απερχόμενος και εν δυνάμει πρωθυπουργός, μίλησε για ορθοδοξία, που ως λέξη είχε να χρησιμοποιήσει τέσσερα ή πέντε χρόνια στις δημόσιες εμφανίσεις του. Μίλησε για «εργαλειοποίηση της πίστης».
Θεωρώ αυτόν τον όρο απαράδεκτο. Εμείς από την κούνια μας και σε όλο τον βίο μας είμαστε κοντά στην εκκλησία, ασπαζόμενοι τις αρχές της. Επειδή οι επικριτές μας δεν ξέρουν πως να το ερμηνεύσουν αυτό κάνουν λόγο για «εργαλειοποίηση της πίστης». Όποιος, για παράδειγμα, δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στην εκκλησία δεν δύναται να κατανοήσει τίποτε από όσα εμείς πρεσβεύουμε. Αυτήν την πίστη την παραθέτω εδώ και τρεις δεκαετίες και μέσω των σημειωμάτων μου αλλά και των βιβλίων μου. Είναι, λοιπόν, η πίστη και η φιλοπατρία πράγματα που βρίσκονται μέσα στην ψυχή μας και αποτελούν βιώματά μας. Αυτά διδάσκω και στα παιδιά, και δεν χρησιμοποιώ τα σχολικά βιβλία ακριβώς επειδή δεν κάνουν καμμία αναφορά σε πίστη και πατρίδα. Διδάσκω κείμενα, που έχουν άρωμα πίστης και πατρίδας και ταυτότητα. Αυτό, δηλαδή, που λείπει σήμερα από την παιδεία.

-Η αλήθεια είναι, ότι σε κάποιες περιοχές όπως Θεσσαλονίκη, Πιερία, Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς πήγατε καλύτερα από ό,τι και εσείς θα περιμένατε.
-Με την αρνητική πολεμική, με την οποία μας αντιμετώπισαν, μας έκαναν γνωστούς σε όλη τη χώρα. Και στην περίπτωση της αρνητικής διαφήμισης εις βάρος μας, ίσχυσε το «ουδέν κακόν αμιγές καλού».
-Επειδή η βούληση του λαού είναι εκπεφρασμένη από τις 21 Μαϊου, δεν αισθάνεται η «Νίκη» ότι «εγώ είπα ό,τι είχα να πω και παρ΄όλα όσα καταμαρτύρησα στο πολιτικό σύστημα δεν πήρα πάνω από 2,92%, μήπως είναι ώρα να «πάω στο σπίτι μου»;
-Μας ψήφισαν 172.000 πολίτες, γι΄αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε φορέα που εκπροσωπεί αυτόν τον αριθμό. Δεν μπορείς εσύ να μου προσάπτεις απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, διότι αυτοί απευθύνονται σε άλλες 172.000 ψηφοφόρων. Το θεωρώ εντελώς αντιδημοκρατικό. Ακόμη και να διαφωνεί ριζικώς κανείς με κάποιον, είναι ανάρμοστο και κατακριτέο το να επιχειρεί να τον καταβαραθρώσει ηθικώς και πνευματικώς. Το δεοντολογικό είναι να προσπαθεί να τον πείσει με επιχειρήματα. Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με τους υπόλοιπους, και αυτό είναι η δημοκρατία.
Έχω ακούσει και ένα σωστό κατά την γνώμη μου σύνθημα.
Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση αυτοδυναμία, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος, αλλά να μην υπάρχει παντοδυναμία. Να υπάρχει, δηλαδή, μία ισχυρή αντιπολίτευση, που αποτελεί θεσμικό ανάχωμα σε κάθε υπερβολή και στον κίνδυνο εμφάνισης της αλαζονείας της εξουσίας, μέχρι του σημείου αναθεωρήσεως του Συντάγματος με αφαίρεση πολλών από τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.

-Κατά το παρελθόν προέκυψαν κυβερνήσεις με τεράστια ποσοστά άνω του 45% και δεν είχαν προκύψει προβλήματα με την Δημοκρατία.
-Δεν αναφέρομαι σε πρόβλημα λειτουργίας της Δημοκρατίας αλλά ποιότητας της Δημοκρατίας. Σεβαστό το όποιο ποσοστό πάνω από το 40% πάρει το όποιο κόμμα, αλλά εγώ κρίνω το αποτέλεσμα.

-Αν χρειασθεί θα συγκυβερνήσετε;
-Στο καταστατικό μας υπάρχει διάταξη, την οποία υπογραμμίζω και διατυπώνω στεντορεία τη φωνή, με την οποία αποκλείεται κάθε συνεργασία και συγκυβέρνηση με τα τρία κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως πιστεύουμε, έφεραν κακά στη χώρα μας, κατέστρεψαν οικονομικώς την πατρίδα. Το ίδιο και με τους «δορυφόρους» αυτών των τριών κομμάτων, που κατά καιρούς «έβαλαν πλάτες» σ΄αυτά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα