Πολιτική

«Οι αιτιάσεις Αγαθόπουλου ισοδυναμούν με παρακίνηση στην μη νομιμότητα!»

Με αφορμή επικριτική ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού “Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη” σχετικώς με την απόρριψη του αιτήματός της γιά σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς εξ αιτίας των επιβληθέντων μέτρων γιά τον νέο κορωνοϊό και με θέμα την κατάσταση στα σχολεία, η διοίκηση του δήμου Κιλκίς εξέδωσε την ακόλουθη απαντητική:

«Ο επικεφαλής και οι συμμέτοχοι δημοτικοί σύμβουλοι του “Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη” δυσκολεύονται, δυστυχώς, να κατανοήσουν την υποχρέωση τήρησης του νόμου.

Η υπαγωγή της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων γιά λόγους αποφυγής της διασποράς του νέου κορωνοϊού είναι μια νομικώς επιβαλλόμενη πράξη, με διυπουργικό χαρακτήρα, την οποία ο δήμος Κιλκίς και όλοι μας οφείλουμε να εφαρμόσουμε.

Η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων (το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς αριθμεί τα σαράντα ένα μέλη) υποχρέωσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να συγκαλέσει διά περιφοράς την τακτική συνεδρίαση του οργάνου την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη και αν επιτρεπόταν, όμως, η πραγματοποίηση δημοτικών συνεδριάσεων, η πρόταση γιά έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου θα εστερείτο ερείσματος, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου απαιτείται το σχετικό αίτημα να διατυπώνεται γραπτώς και να υπογράφεται από το ένα τρίτο των δημοτικών συμβούλων.

Ο σεβασμός στις καταστατικές αυτοδιοικητικές λειτουργίες και η δημοκρατική εφαρμογή των κανονισμών εξουδετερώνουν τις προσχηματικές αιτιάσεις του Δημήτρη Αγαθοπούλου, οι οποίες ισοδυναμούν με παρακίνηση στην μη νομιμότητα. Ο νόμος και οι επί μέρους περιοριστικές διατάξεις έναντι του νέου κορωνοϊο είναι σκληρός αλλά είναι νόμος (dura lex sed lex), και οι αυτοδιοικητικοί, που εμφανίζονται να τον «προσπερνούν» με αβάσταχτη ελαφρότητα, από την μία έρχονται σε σύγκρουση με τον όρκο, που έδωσαν, και από την άλλη δίνουν λάθος μήνυμα, δείχνοντας ότι η αγνόηση των εφαρμοζόμενων μέτρων, με επιδεικτικό τρόπο μάλιστα, είναι ισχυρότερη από την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ουσία της επιχειρούμενης αντιπαράθεσης από την ελάσσονα μειοψηφία βρίσκεται σε τρία σημεία: Στη λειτουργία των σχολείων, στην απόπειρα ταύτισης της κυβερνητικής πολιτικής με τις ενέργειες του δήμου Κιλκίς και στην βαθειά ενόχληση γιά την προσωπική παρέμβαση του δημάρχου Κιλκίς προς τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας γιά την έξοδο του δήμου Κιλκίς από την επιβληθείσα καραντίνα.

Ο δήμος Κιλκίς έχει την ευθύνη για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Το εκτεταμένο πρόγραμμα στη σχολική στέγη, ύψους 513.000 ευρώ, και οι νέες προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις στις σχολικές εγκαταστάσεις, με την συνδρομή εργαζομένων που έχουν προσληφθεί με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, οι τακτικές απολυμάνσεις, η έγκαιρη προμήθεια υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά υγρά, είδη καθαρισμού κ.α.) στα σχολεία, μαρτυρούν, ότι το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής είναι αδιάλειπτο, και κάθε βήμα γιά την βελτίωση των σχολικών υποδομών γίνεται μετά από συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των εκπαιδευτικών βαθμίδων και τα διευθυντικά στελέχη των σχολείων.

Γιά λόγους αρχής, και επειδή ακριβώς σέβεται τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, η δημοτική αρχή ούτε ποδηγετεί ούτε χειραγωγεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Το νεαρό της ηλικίας δεν εμποδίζει τους μαθητές να διακρίνουν αν και ποιοί τους χρησιμοποιούν γιά μικροπολιτικά οφέλη, εμφανιζόμενοι ως υπερασπιστές τους. Η ίδια περίπτωση συμβαίνει και με τις σχολικές καθαρίστριες, που φέτος είναι περισσότερες από άλλες χρονιές, και για την πρόσληψή τους ο δήμος κινήθηκε τάχιστα ώστε να παρουσιαστούν στην ώρα τους στα σχολεία.

Αναφορικά με την κατανομή του αριθμού μαθητών στις σχολικές αίθουσες, αυτή υπόκειται στις οδηγίες του υπουργείου παιδείας & θρησκευμάτων, και ο δήμος δεν υποκαθιστά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η παρέμβασή του θα προκληθεί εφ’ όσον παρουσιασθεί ανάγκη. Έως σήμερα ο δήμος Κιλκίς δεν δέχθηκε το παραμικρό αίτημα γιά την αναδιαμόρφωση σχολικών χώρων, και μιάς και μας δίνεται η ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι ο προγραμματισμός μας γιά την νέα σχολική στέγη αναφέρεται στην κατασκευή 10ου δημοτικού σχολείου και 4ου γυμνασίου σε διαθέσιμες δημόσιες εκτάσεις.

Είναι αυτονόητο, ότι ο δήμος Κιλκίς ταυτίζεται μόνο με τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών του, και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία εξυπηρετεί παρωχημένους μεν ωφελιμιστικούς δε τακτικισμούς όσων επιδιώκουν να «σπείρουν νεκρά δαιμόνια», γιά να επιδώσουν τα κομματικά τους «διαπιστευτήρια» με «όχημα» «κατασκευασμένες» διαφωνίες στους ευαίσθητους χώρο της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας.

Τέλος, η επιστολή του δημάρχου Κιλκίς στον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, παρά το γεγονός ότι έφερε σε δυσχερή θέση την ελάσσονα μειοψηφία είτε επειδή δεν σκέφτηκε να ασκήσει δημόσια παρέμβαση είτε διότι ενοχλήθηκε γιά την μεγάλη της απήχηση, γι΄ αυτό άλλωστε και προσπάθησε να μετριάσει τις θετικές αντιδράσεις, είχε το νόημα της υπεράσπισης των συμφερόντων του δήμου Κιλκίς απέναντι σε μιάν άδικη απόφαση με λογικά και ισχυρά επιχειρήματα και με παρακολούθημα την καταγραφή των χαμηλών σε αριθμό κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.

Η δημοτική αρχή είναι «ανοικτή» και στον διάλογο και στις προτάσεις και επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις. Εάν κάποιοι αισθάνονται υποβαθμισμένοι, ας μην αναζητούν την ευθύνη στις περιοριστικές υγειονομικές διατάξεις, που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση των δημοτικών συνεδριάσεων και στη λειτουργία των θεσμών.

Λίγη αυτοκριτική θα ωφελούσε πολύ περισσότερο».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]