Αθλητισμός

Δ.Ασλανίδης: «Στα δύσκολα χρόνια μπορείς να στηριχθείς μόνο στην αξιοποίηση τμημάτων υποδομής»

Γράφει ο Κώστας Ίντος

Ο Ποντιακός Νέας Σάντας είναι ένα από τα ιστορικότερα σωματεία του νομού Κιλκίς, με τρεις κατακτήσεις πρωταθλημάτων (1980, 1983, 1986), τρεις κατακτήσεις κυπέλλων (1977, 2002, 2003) και έξι περιόδους παρουσίας στα εθνικά πρωταθλήματα (εθνική ερασιτεχνική και αργότερα δ΄εθνική 1981, 1984, 1987, 2003, 2004, γ΄εθνική 2005).

Γέννημα – θρέμμα Σανταίος, ο 43χρονος Δημήτρης Ασλανίδης είναι ο τεχνικός καθοδηγητής της τελευταίας διετίας, έως πέρυσι με τη διπλή ιδιότητα.

Ως ποδοσφαιριστής, πέρα από τη φανέλλα του Ποντιακού, φόρεσε αυτές του Άρη Α.Παντελεήμονα, Διγενή Μονολόφου Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ Κρηστώνης, Νίκης Απαλού Έβρου και Κεραυνού Ποντοηρακλείας.

Η συνέντευξη με τον έμπειρο αθλητικό συντελεστή στις γραμμές που ακολουθούν.

– Δημήτρη Ασλανίδη, είναι πολλά τα 35 χρόνια αναμονής, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Κιλκίς από τον Ποντιακό Νέας Σάντας…

– Πάρα πολλά. Εχουν αλλάξει οι εποχές. Δυσκόλεψαν τα πράγματα. Ο Ποντιακός στηρίζεται σε παιδιά του χωριού και της γύρω περιοχής. Δεν είναι στόχος μας ο πρωταθλητισμός.

-Στο πίσω μέρος του μυαλού σας, σας συγκινεί η κατάκτηση του κυπέλλου της ΕΠΣ Κιλκίς, μετά από 18 χρόνια;

– Μας ενδιαφέρει. Απαιτούνται πέντε αγώνες γιά το τρόπαιο. Αν παιχθεί ποδόσφαιρο την Άνοιξη, θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια.

-Σε αγχώνει η πίεση που μπορεί να δημιουργεί η φανέλα του Ποντιακού;

– Δεν αισθάνομαι καθόλου πίεση, γιατί δεν κάνουμε πρωταθλητισμό. Η φιλοσοφία μας είναι να είμαστε μια ωραία παρέα, να έχουμε οικογενειακό κλίμα και με ηρεμία να κάνουμε το χόμπυ μας.

– Λείπουν τα εθνικά πρωταθλήματα από τον Ποντιακό Ν. Σάντας;

– Γιά τελευταία φορά η ομάδα αγωνίστηκε στις εθνικές κατηγορίες πριν από 16 χρόνια. Δεν είναι όμως προτεραιότητα ή αυτοσκοπός. Αυτό, που χρειαζόμαστε, είναι να ασχολούνται όλο και περισσότερα άτομα με την ομάδα.

-Στρατοκρατούμενη η Ν. Σάντα. Μπορεί να ευνοηθεί ο Ποντιακός, με υποψήφιους ποδοσφαιριστές μέσα από τις μονάδες;

-Παλαιότερα το εκμεταλλευόμασταν. Τα τελευταία χρόνια λόγω της σύντομης θητείας, οι φαντάροι μένουν μικρά χρονικά διαστήματα στην Ν. Σάντα και δεν μπορούμε να τους δεσμεύσουμε.

– Ποιο είναι το «αντίδοτο» στα παρατεταμένα διαστήματα παρακμής της ομάδας;

-Στα δύσκολα χρόνια μπορείς να στηριχθείς μόνο στις υποδομές.

-Πώς φαντάζεσαι στο μυαλό σου τον ιδανικό Ποντιακό Ν. Σάντας του μέλλοντος;

– Με δικά μας παιδιά, από τη γύρω περιοχή, διψασμένα γιά ατομικές διακρίσεις και σταδιοδρομία, που θα μας συμπαρασύρουν και σε συλλογικές επιτυχίες.

-Πώς αξιολογείς την παραγωγική διαδικασία του Ποντιακού;

-Δεν είναι και άσχημη. Από την ομάδα αναδείχθηκαν ο Γιώργος Σεμερτζίδης (Αρης, Ολυμπιακός, Καλαμαριά), ο Χάρης Αθανασιάδης (Λεβαδειακός, Κιλκισιακός), ο Παναγιώτης Ζιάκας (Κιλκισιακός, ΑΕ Ποντίων Βέροιας, Πανηλειακός, Παναργειακός, Εθνικός, Ακράτητος), ο Δημήτρης Χωλίδης (Καλαμαριά), ο Χαράλαμπος Κουρτίδης (Κιλκισιακός), ο Μιχάλης Μάναλης (Κιλκισιακός), ο Πλούταρχος Κουρτίδης (γ’ εθνική Ισπανίας).

– Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ώρα μηδέν. Ο νέος κορωνοϊός «απασφάλισε την βόμβα».

-Η πανδημία προκαλεί τεράστια ζημιά. Όλοι επιθυμούμε την επανέναρξη, αλλά χρειάζονται τρομερά μέτρα και προϋποθέσεις, που δεν μπορούν να τηρηθούν από τα σωματεία. Φοβούμαι και για πολυάριθμους σοβαρούς τραυματισμούς από την πολύμηνη αγωνιστική απραξία των παικτών. Εύχομαι να περάσει σύντομα ο εφιάλτης της πανδημίας, γιά να επιστρέψουμε στην ζωή μας και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

– Έχεις να προτείνεις σημαντικές καινοτομίες στην μελλοντική διεξαγωγής της α1 κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς;

-Θα ήθελα ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων, χωρίς κατατακτήριους αγώνες για τίτλο και παραμονή (πλαίυ οφ, πλαίυ άουτ). Ο πρώτος της βαθμολογίας να δικαιώνεται, χωρίς πρόσθετους αγώνες.

-Προσφάτως κρέμασες το σορτσάκι και κάθησες στον πάγκο. Πώς βιώνεις αυτήν την αλλαγή;

-Σίγουρα ήταν δύσκολο, γιατί ήμουν ενεργός παίκτης για 25 χρόνια. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, και έπρεπε να σταματήσω. Απολαμβάνω και την θέση του προπονητή, διότι συνεχίζω να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ.

-Στον ίδιο τόπο με τον γαμπρό της Ν. Σάντας, Βασίλη Χατζηαποστόλου, που ηγήθηκε της ΕΠΣ Κιλκίς από το 1980 έως σήμερα με ελάχιστα σύντομα διαλείμματα…

– Εμπειρότατος παράγοντας που βοήθησε το ποδόσφαιρο. Είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος ένωσης στην Ελλάδα. Έχει προεδρεύσει στην ΕΠΟ. Ήταν γενικός αρχηγός της εθνικής στο «χρυσό» ευρωπαϊκό του 2004. Το βιογραφικό του είναι αξιοζήλευτο.

– Ο νεοσύστατος σύνδεσμος προπονητών νομού Κιλκίς μπορεί να κάνει τη διαφορά;

-Μου ακούγεται ευχάριστα. Είναι ένα σημαντικό βήμα, όπου το ποδόσφαιρο του νομού Κιλκίς πηγαίνει μπροστά.

-Θα είναι η χρονιά της Κρηστώνης, αν συνεχισθεί η αγωνιστική δράση την Άνοιξη;

-Η Κρηστώνη είναι η πληρέστερη ομάδα. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε, ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν εκπλήξεις, διότι και οι ανταγωνιστές είναι αξιόλογοι.

-Πώς κρίνεις το επίπεδο της διαιτησίας του νομού Κιλκίς;

– Είναι πολύ καλό. Βελτιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν οι διαιτητές. Τα λάθη, που γίνονται, είναι ανθρώπινα.

-Μπορεί να επενδύσει ο Ποντιακός στην νέα γενιά παραγόντων;

– Η διοίκηση αποτελείται από νεαρά παιδιά. Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα στηρίγματα. Υπάρχει κούραση και κορεσμός στην πλειοψηφία.

-Ποιά είναι η οικονομική δυναμική της ομάδας;

-Στηριζόμαστε σε συνδρομές και χοροεσπερίδες. Αυτό, που μας κρατεί όρθιους, είναι ότι ελάχιστοι παίκτες πληρώνονται. Σχεδόν όλοι αγωνίζονται γιά την φανέλλα.

– Ποιά είναι η ανταπόκριση των φιλάθλων;

-Μεγάλο «αγκάθι» η απουσία των φιλάθλων. Στις εθνικές κατηγορίες το γήπεδο ήταν γεμάτο. Τώρα, που έχουμε τοπικούς παίκτες, δεν βλέπουμε πολύ κόσμο.

-Είναι ικανοποιητικές οι γηπεδικές εγκαταστάσεις;

-Το γήπεδό μας είναι αξιόλογο. Δυστυχώς, δεν έχουν βοηθητικό και αίθουσα με όργανα γυμναστικής.

-Θα σε ενδιέφερε η διαρκής επιμόρφωση και η προπονητική σταδιοδρομία στο μέλλον;

– Θα ήθελα στο μέλλον να κάνω προπονητική καριέρα. Στην παρούσα φάση περιορίζομαι στα στενά τοπικά όρια του νομού Κιλκίς. Αναγκάζομαι να προσαρμοστώ στη φύση των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα