Πολιτική

Δ.Αγαθόπουλος: «Αναξιοποίητος «θησαυρός» τα ιστορικά μνημεία εποχής του ΑΠΠ στην Δοϊράνη»

Κλιμάκιο του συνδυασμού « Συμμετέχω» με επικεφαλή τον υποψήφιο Δήμαρχο Δημήτρη Αγαθόπουλο και την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Ειρήνη Αγγελίδου και συνεργάτες της περιοχής, επισκέφθηκε την περιοχή του Δροσάτου και τους χώρους των ιστορικών μνημείων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στην λίμνη της Δοϊράνης.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

«Μετά την επίσκεψη στην παλιά Εκκλησία του 1839 και στο θέατρο Δροσάτου κατευθυνθήκαμε προς το ύψωμα πάνω από το χωριό Δοϊράνη. Εκεί η νοικοκυρεμένη κατάσταση των μνημείων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Την επίβλεψη και συντήρηση των οποίων έχουν η βρετανική πρεσβεία και το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Το ανύπαρκτο ενδιαφέρον του δήμου για αυτά τα μνημεία, προκύπτει από τον απαράδεκτο δρόμο πρόσβασης σε ιστορικούς χώρους αυτού του βεληνεκούς και από το γεγονός ότι ποτέ ο δήμος ή άλλος φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να εντάξει τα μνημεία αυτά στους Ευρωπαϊκούς Τουριστικούς χάρτες, διότι το ενδιαφέρον πολλών απογόνων των πεσόντων στις μάχες της περιοχής είναι δεδομένο και μεγάλο.

Οι δυνατότητες μεγάλης αύξησης της επισκεψιμότητας της περιοχής υφίστανται, όταν όμως μπορούν κατ’ αρχήν να έχουν την πληροφορία και κατά δεύτερον η επίσκεψής των να εντάσσεται στα τουριστικά πακέτα των εταιρειών που θα δώσει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής. Τόσο για την επίσκεψή τους σε στρατιωτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος σημεία, όσο και για την διαμονή και εστίασή τους σε εγκαταστάσεις κι επιχειρήσεις της περιοχής.

Δεδομένου ότι στον διπλανό νομό των Σερρών, ήδη δραστηριοποιείται μια Κοιν.Σ.Επ. τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής ξεκινώντας από το Άγκιστρο με τα οχυρά του Ρούπελ περικλείει όλες τις δραστηριότητες στην λίμνη Κερκίνης και υπήρξε το ενδιαφέρον να συμπεριλάβει και την λίμνη Δοϊράνη. Ήδη πραγματοποιούνται εκδρομές και δράσεις που περικλείουν μέρη της περιοχής Μουριών – Δοϊράνης. Δυστυχώς η εγκατάλειψη της δικής μας πλευράς είναι πλέον παροιμιώδης και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης όσον αφορά την λίμνη.

Τα μνημεία όμως πληρούν τις προϋποθέσεις για την μεγαλύτερη προβολή τους. Δεν χρειάζεται παρά η ένταξή τους στον πανευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη και μερικές στοιχειώδεις ενέργειες που θα αποδείξουν κι από μεριάς Δήμου Κιλκίς το πραγματικό ενδιαφέρον για αυτό το κομμάτι της ιστορίας ολόκληρης της Ευρώπης και του κόσμου. Η εναλλαγή του φυσικού τοπίου και η πλούσια ιστορία της περιοχής αναδεικνύουν τον τόπο αυτό σε πανοραμικό σταυροδρόμι πολιτισμών.

Από εκεί σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και ο ορεινός όγκος του Μπέλες με πλήθος ιδεών και δράσεων που μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν από τους πρόποδες και τα χωριά της περιοχής Μουριών, μέχρι τα εγκαταλελειμμένα φυλάκια και τους δασικούς δρόμους και μονοπάτια. Ο συνδυασμός μας προς αυτές τις κατευθύνσεις θα προσανατολιστεί».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο Βλάσιος Γ. Σκορδέλης

Γεννήθηκε στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) το έτος 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1898. Μετά την αποφοίτησή του […]