Κοινωνία

Παρέμβαση του κ.κ. Δημητρίου γιά το δημογραφικό πρόβλημα

Στο δημογραφικό πρόβλημα αναφέρθηκε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γουμένισσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κκ Δημήτριος παραθέτοντας σειρά στοιχείων και καταθέτοντας σειρά προτάσεων, σε μιάν ουσιαστική παρέμβασή του κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο της επιτροπής Τύπου της Ιεράς Συνόδου αναφέρονται τα εξής:
Συνήλθε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, στην δεύτερη τακτική συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρεία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Νικολάου, ο οποίος απουσίασε αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ακολούθως, σύμφωνα με την ημερησία διάταξη, ανέγνωσε την εισήγησή του ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας με θέμα «Το Μεταναστευτικόν Πρόβλημα: Ποιμαντική και κοινωνική αντιμετώπισις αυτού». […]

Ακολούθησε η εισήγηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου με θέμα «Το Δημογραφικόν Πρόβλημα». Αρχικώς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις βασικές παραμέτρους ως γενικά δημογραφικά δεδομένα της χώρας μας, οι οποίες είναι η φυσική και επιλεκτική υπογονιμότητα στην Ελλάδα του σήμερα και στο βασικό γενεσιουργό αίτιο που είναι από τη μια οι αντικειμενικά δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της επιβιωματικής άνεσης, και από την άλλη η ιδιομορφία της ψυχολογίας του σημερινού Ελληνισμού, του εκσυγχρονισμένου και εκδυτικισμένου Ελληνισμού.

Πριν ελάχιστες δεκαετίες καθοριστική παράμετρος του δημογραφικού προβλήματος υπήρξε ο ρυθμιστικός ψυχοκοινωνικός παράγων της τεχνητής και δοτής οικονομικής ευμάρειας, ενώ σήμερα όλες οι προηγούμενες τεχνητές και ευάλωτες συνθήκες της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας μετετράπησαν ξαφνικά σε οικονομική στένωση, σε οικονομική κρίση, σε οικονομική δυσφορία και δυσπραγία.

Σε σχετικούς πίνακες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 1935 αναλογούσαν 28,16 γεννήσεις στους 1000 κατοίκους, ενώ το 2005 αναλοογούσαν μόλις 09.69, ανέφερε ο σεβασμιώτατος. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα του ΟΗΕ, το 2080 θα έχουν απομείνει μόνο 7,7 εκατομμύρια Έλληνες.

Μετά την παράθεση στατιστικών στοιχείων ο σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις όψεις ποιμαντικής αντιμετωπίσεως.

• Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και από συμφώνου τα δύο Συνοδικά Σώματα δημιούργησαν το 1999 την «Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γάμου, Οικογενείας και Δημογραφικού Προβλήματος».
• Από το 1999 η Εκκλησία της Ελλάδος επιδοτεί το τρίτο παιδί των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης.
• Τα τελευταία χρόνια, επί της Συνόδου της Ιεραρχίας έγινε ειδική διερεύνηση του συναφούς προβλήματος της οικογένειας, και
• εκδόθηκαν σχετικά φυλλάδια.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος υπέβαλε προτάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Ακολούθησε διάλογος επί των δύο εισηγήσεων και ομίλησαν οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Ηλείας κ.κ. Γερμανός, Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Σεραφείμ, Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, Περιστερίου κ.κ. Χρυσόστομος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Τέλος με αφορμή δημοσιεύματα ότι δήθεν η Εκκλησία της Ελλάδος, εκπροσωπουμένη υπό του τότε Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ υπέγραψε μαζί με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και το Άγιον Όρος «υπερμνημόνιο» με επονείδιστες ρυθμίσεις σε ευαίσθητα εθνικά και θρησκευτικά θέματα, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνει ότι αυτά στερούνται οιασδήποτε αληθείας και είναι ψευδή, ανυπόστατα, συκοφαντικά και ανάξια λόγου.

Αντίθετα μάλιστα η Εκκλησία της Ελλάδος εκφράζει την αγωνία του λαού για την διατήρηση των πολιτιστικών προτύπων και την αποφυγή του αποχριστιανισμού της κοινωνίας μας, όπως ανέφερε κατηγορηματικά και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στην εισήγησή του ενώπιον του Σώματος της Ιεραρχίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα