Πολιτική

Οι θέσεις της ΝΕ Κιλκίς ΔΗΜΑΡ γιά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Την συμμετοχή της στον διάλογο γιά την διαμόρφωση προτάσεων εν όψει των τοπικών και περιφερειακών εκλογών γνωστοποίησε η νομαρχιακή επιτροπή Κιλκίς της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), δημοσιοποιώντας συγχρόνως τις γενικές θέσεις της γιά τις εν λόγω εκλογές.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
« Αυτή η περίοδος είναι «προεκλογική», καθώς έχουμε μπροστά μας, τόσο τις ευρωεκλογές, όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι ευρωεκλογές έχουν μεγάλη πολιτική σημασία για την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων της χώρας. Διεξάγονται σε μια κρίσιμη φάση για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυρίαρχες πολιτικές της λιτότητας αναπαράγουν την κρίση, αυξάνουν τον ευρωσκεπτικισμό και ενισχύουν τις εθνικιστικές και φυγόκεντρες τάσεις.
Το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι με ποιά πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη. Είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα.
Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.
Οι εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχουν ταυτόχρονα και αυτοδιοικητικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει συμπαρατάξεις στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει μια προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και την έξοδο από την κρίση.
Επιδιώκουμε την ανάδειξη περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβουλίων που θα συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση, στην ανασυγκρότηση της χώρας, στην ανακούφιση των πολιτών, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα προωθεί μια νέου τύπου ανάπτυξη. Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας και τους θεσμικούς και οικονομικούς περιορισμούς υπάρχουν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες να αναδειχθούν προοδευτικές πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Κατά συνέπεια η εκλογική αναμέτρηση για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχει ταυτόχρονα πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.
Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την επιχειρούμενη πόλωση στο πεδίο των περιφερειακών εκλογών και τη μετατροπή τους σε δημοψήφισμα για την κεντρική πολιτική σκηνή, που ακυρώνει το αυτοδιοικητικό τους περιεχόμενο. Η αντίληψη αυτή αναπαράγει συντηρητικές, αναχρονιστικές λογικές και πρακτικές που μετέτρεψαν την αυτοδιοίκηση σε «μακρύ χέρι» του κράτους και την οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.
Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναδείξουν δημάρχους και δημοτικά συμβούλια πάνω στην βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων. Η επιδίωξη να μετατραπούν οι εκλογές σε δημοψήφισμα υπέρ της μιας ή της άλλης πολιτικής δύναμης υπηρετεί μια στενή κομματική λογική, με την οποία είμαστε αντίθετοι.
Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Προγραμμάτων που διεκδικούν την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη.
Χωρίς να υποτιμούμε τον άκρως σημαντικό δομικό ρόλο των κομμάτων στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν είναι κομματικώς χειραγωγούμενοι, παρά τον όποιο πολιτικό προσανατολισμό ή κομματική προτίμησή τους.
Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στο εσωτερικό του δήμου, όπου οι υπάλληλοι θα πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της πολιτικής και των σχεδιασμών του δημοτικού συμβουλίου, απαλλαγμένοι από τυχόν πιέσεις κάποιων που θα ήθελαν, ενδεχομένως, να μετατρέψουν τις δημοτικές υπηρεσίες σε εργαλείο εξυπηρέτησης μικροκομματικών ή ακόμα και προσωπικών πολιτικών.
Η διοικητική πυραμίδα του δήμου θα πρέπει να λειτουργεί παράλληλα και συνεργατικά με την δημοτική πολιτική ιεραρχία. Η τελευταία θα πρέπει να έχει ως κύριο μέλημά της τη χάραξη της ακολουθητέας πολιτικής του δήμου, και η διοικητική πυραμίδα την ευθύνη της εφαρμογής αυτής της πολιτικής.
Ο «Καλλικράτης» άλλαξε τα πολιτικά και γεωγραφικά δεδομένα της αυτοδιοίκησης, επιχειρώντας μια ριζική μεταρρύθμιση. Δεν απετέλεσε όμως τμήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης που θα αφορούσε το κεντρικό κράτος, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα γραφειοκρατικό και δυσανάλογα σπάταλο. Συνέπεσε με τη δημοσιονομική κρίση, με αποτέλεσμα να μην μεταφερθούν οι αναγκαίοι πόροι, που αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή της. Μ’ ένα λόγο η συνολική μεταρρύθμιση παρέμεινε μετέωρη και στάσιμη. Παράλληλα, αποτελεί οπισθοχώρηση και αντιμεταρρυθμιστική προσπάθεια η αιφνιδιαστική, αυταρχική και ασχεδίαστη απόφαση της κυβέρνησης για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτική αστυνομία – σχολικοί φύλακες).
Η γενικόλογη «αντικαλλικρατική» ρητορεία δεν βοηθάει αν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Μια βελτίωση που ουσιαστικά θα κατοχυρώνει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των δήμων και των αιρετών περιφερειών, εξασφαλίζοντας λειτουργική συνοχή και υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.
Με τις σκέψεις αυτές ως αφετηρία, σκοπεύουμε να συμβάλλουμε στο διάλογο και στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών προτάσεων για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τους δύο δήμους του νομού Κιλκίς που θα αποσκοπούν στην αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, και ενάντια σε κάθε προσπάθεια που θα εξυπηρετεί συμφέροντα καταστροφικά για τον τόπο μας (π.χ.: μεταλλεία χρυσού)».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα