Πολιτική

Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς: «Ο κ. Φίλης και την κυβέρνηση ζημιώνει και την χώρα βλάπτει»

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού παιδείας Νικολάου Φίλη, γιά τις δηλώσεις του περί την γενοκτονία τις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, εξαπέλυσε η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού παιδείας Νικολάου Φίλη, δια των οποίων αμφισβητεί μέχρι του σημείου… μη παραδοχής την γενοκτονία εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού από το κεμαλικό τουρκικό κράτος, και διερμηνεύοντας τα αισθήματα του συνόλου των μελών του συλλόγους μας, ορμώμενοι δε από το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των νεκρών προγόνων μας, που έπεσαν θύματα αυτού του εγκλήματος εις βάρος της ανθρωπότητος δηλώνουμε τα εξής:

Ως πολίτης ο κύριος Φίλης και κάθε κύριος Φίλης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης γενικώς και διατύπωσης γνώμης και άποψης επί οποιουδήποτε θέματος ειδικότερα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των λεγομένων του, τα οποία τίθενται στην κρίση της κοινής γνώμης, του κάθε συμπολίτη, της κάθε κοινωνίας.
Ως κυβερνητικός αξιωματούχος, όμως, ο κύριος Φίλης και κάθε κύριος Φίλης έχει την ύψιστη υποχρέωση να εκφράζει τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης του για κάθε θέμα και να εφαρμόζει κατά γράμμα τη ισχύουσα γι’ αυτό νομοθεσία, εφ’ όσον η κυβέρνηση του δεν επιφέρει καμμιάν αλλαγή σ’ αυτήν.

Με τις επίμαχες δηλώσεις του ο κ. Φίλης παρεξέκλινε προκλητικώς αυτής της παγίας αρχής, καθώς εναντιώθηκε σε ψηφισθείσα ομοφώνως από την Βουλή των Ελλήνων διάταξη περί αναγνωρίσεως της γενοκτονίας εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού, η οποία διάταξη ισχύει έως σήμερα, που στην διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ο δικός του πολιτικός χώρος.

«Δεν έχει θέση στην κυβέρνηση»
Και εναντιώθηκε κατά τρόπο προκλητικό σε σχέση με τα αδιάσειστα ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία, που τεκμηριώνουν την πράξη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, την συντελεσθείσα την περίοδο 1916-1923, αλλά και προσβλητικό για αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού, την ιστορία του και τον πολιτισμό του.

Φρονούμε, λοιπόν, ότι ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, που διατυπώνει δημοσίως προσωπικές, όπως ισχυρίζεται, απόψεις, οι οποίες και από την επίσημη θέση της ελληνικής πολιτείας για το συγκεκριμένο θέμα αφίστανται και το κοινό αίσθημα, ιδίως δε το πνεύμα και την ψυχή του ποντιακού Ελληνισμού, προσβάλλουν, απλούστατα δεν έχει θέση στην κυβέρνηση.

Και, με το να παραμένει στο αξίωμα του, ο κύριος Φίλης και την κυβέρνηση ζημιώνει και την χώρα βλάπτει, υπονομεύοντας ευθέως τις ενέργειες για το αυτονόητο, δηλαδή την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα