Πολιτική

Δήλωση Χρήστου Γκουντενούδη για κορωνοϊό και μεταναστευτικό

Μήνυμα προς τους δημότες της Παιονίας απηύθυνε ο πρώην δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Απευθυνόμενος προς τους συνδημότες και φυσικά όλους τους συμπολίτες μας, θα ήθελα να καταγράψω κάποιες σκέψεις, ευχόμενος αλλά και ευελπιστών ότι με την βοήθεια του Θεού, θα επιτύχουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατόαποτέλεσμα, για τις οικογένειες μας και για την Πατρίδα μας ώστε να βγούμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτή την απροσδόκητη υγειονομική και κοινωνική κρίση που χτύπησε όχι μόνο την χώρα μας αλλά τον πλανήτη ολόκληρο.

Τα μηνύματα των πολιτικών μας εκπέμπονται συνεχώς και αδιαλείπτως πάντοτε με γνώμονα να υπάρχει ψυχραιμία, ομοψυχία και αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών όπως άλλωστε είναι επιβεβλημένο σε ανάλογες καταστάσεις.

Με τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί και εκτελούνται από την κυβέρνηση και όλους τους φορείς διοίκησης, ο λαός μας, είτε εκείνοι που απασχολούνται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, πλήττεται με σφοδρό τρόπο τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Δημιουργούνται μείζονα προβλήματα και αναφέρομαι κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους εκεί, που αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανταποκριθεί με δίκαιο τρόπο στα ζητήματα των θιγέντων κοινωνικών ομάδων, γιατί όταν υπάρχει «ανέχεια» δεν υπάρχει ομοψυχία.

Το «μένουμε σπίτι» έχει γίνει πλέον βίωμα μας, στο μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και πρέπει να εφαρμοστεί με ψυχραιμία και υπομονή, γιατί αφορά την ίδια την ύπαρξη μας.

Βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην μέγιστη αυταπάρνηση που επιδεικνύουν ενώπιων του ατομικού τους και του συλλογικού καθήκοντος, οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, τις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, τον συντονισμό των περιφερειακών υγειονομικών υπηρεσιών, της πολιτικής προστασίας, αλλά και φυσικά στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας στα σύνορα μας, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά μας.

Οι άνθρωποι αυτοί που είναι τα ίδια τα παιδιά μας, οι οποίοι με τον πατριωτισμό που τους διακρίνει, διαφυλάσσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα του κράτους μας και κρατούν τα σύνορα μας κλειστά για να μην έχουμε πρόσθετα προβλήματα. Πέρα από το να κάνουν απλά σωστά την δουλειά τους, επιδεικνύουν απαράμιλλο σθένος και ευψυχία, η οποία αντιπροσωπεύει τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα.

Εμείς από την μεριά μας ας επιτελέσουμε το δικό μας πατριωτικό καθήκον που είναι να παραμένουμε σπίτια μας μέχρι να περάσει αυτή η μπόρα. Με τη στάση αυτή, πέρα από την δική μας προστασία όπως και των οικείων μας, ενισχύουμε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο όλους εκείνους που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή για εμάς.

Όσον αφορά τον δήμο μας, ευτυχώς μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχουμε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα και μακάρι έτσι να συνεχιστεί, εφαρμόζοντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Είχαμε επισημάνει και ως παράταξη ότι πρέπει να προλαμβάνουμε τα γεγονότα και να μην τα ακολουθούμε όπως είχαμε επισημάνει και τα σημεία για τα οποία θα μπορούσε εγκαίρως και προληπτικά να είχε δράσει ο δήμος, παρεμβαίνοντας έγκαιρα με απολυμάνσεις σε δημοσίους χώρους, σχολεία κ.α.

Αναφερθήκαμε στις παρεμβάσεις μας και στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, για το οποίο και λόγω των δυσμενών συγκυριών δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η σπουδή για περαιτέρω ανοικοδόμηση στο αεροδρόμιο της Ν. Καβάλας με σκοπό να δημιουργούνται νέες εγκαταστάσεις, άλλωστε και ο δήμαρχος έχει τοποθετηθεί για την εκκένωση του camp από τους μετανάστες, εφαρμόζοντας την απόφαση του Δ.Σ..

Αντιθέτως όμως, δημιουργείται μια μόνιμη δομή, υπερκαλύπτοντας την αρχή της αναλογικότητας του 1%, που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση για όλο τον νομό και όχι για τον πληθυσμό του δήμου, καθώς κέντρο φιλοξενίας υπάρχει μόνο στον Δήμο Παιονίας.

Ελπίζουμε να μην εννοούσε «εκκένωση» μόνο τον αεροδιάδρομο γιατί αυτό εκτός εκτός από φαιδρό θα είναι και εξαιρετικά επιζήμιο. Επίσης, ελπίζουμε ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής, τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μετά και την τελευταία κάθοδο του δημάρχου στην Αθήνα και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής.

Προφανώς και δεν έχουμε καμιά διάθεση ούτε και πρόθεση αντιπολιτευτικής κριτικής, δεν μας το επιτρέπουν οι αρχές μας σε τέτοιους καιρούς, ζητούμενο για εμάς είναι η ομόνοια και δεδομένη η βούλησή μας για κοινή δράση και αλληλεγγύη.

Θα ήταν όμως φρόνιμο όπως έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την ΠΑΘΕ, να υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση και για το μεταναστευτικό, διότι τα γεγονότα «τρέχουν» και η τοπική κοινωνία πρέπει να τα γνωρίζει όλα όσα αφορούν την ασφάλεια και την δημόσια υγεία, όχι να εκμεταλλευόμαστε τις συγκυρίες και να ακολουθούμε μονάχα όσα ίσως προσπαθήσουν να μας επιβάλλουν λόγω των συγκυριών.

Θέλω να πιστεύω, ότι όταν οι καταστάσεις το επιτρέψουν λόγω της εξάπλωσης του κορωνοΐού, θα υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση, όπως και αντίστοιχη δράση από την τοπική κοινωνία και την δημοτική αρχή, αν συμφωνηθεί παγίωση της υφιστάμενης κατάστασης και μονιμοποίηση της. Δυστυχώς τα γεγονότα αυτό καταδεικνύουν και μακάρι να διαψευστούμε.

Δεν αρκεί ως παρέμβαση της δημοτικής αρχής η έκδοση ενός τυπικού δελτίου τύπου με απλή αναφορά στα προβλήματα και με ευχολόγια ότι πρέπει να εφαρμόζουν αντίστοιχα τα υγειονομικά μέτρα για τον κορωνοΐό στην δομή της Νέας Καβάλας, χωρίς καν να υπάρχει αντίστοιχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την πολιτική προστασία για την επιτήρηση των campγια όλη την επικράτεια της χώρας.

Ήρθε η ώρα την κατάσταση να αναλάβουν οι κρατικές υπηρεσίες και όχι οι ΜΚΟ.

Η Πατρίδα μας και οι άνθρωποι της σε κάθε ανάλογη δύσκολη στιγμή στο παρελθόν έχουν παλέψει όλοι μαζί, αφήνοντας στην άκρη όσα μας χωρίζουν -και πιστέψτε με είναι ελάχιστα-και να πιάνοντας μόνο εκείνα που μας ενώνουν.

Μας ενώνει η Πίστη μας, η ψυχή μας, η ανθρωπιά μας και το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος απέναντι στην Πατρίδα και τα παιδιά μας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ποτέ να μην ξεχνάμε ποιοι είμαστε και από πού ξεκινήσαμε. Ποτέ να μην αφήνουμε στην άκρη το «εμείς» για το «εγώ». Πλέον, ο καθένας και η καθεμιά από εμάς είμαστε απαραίτητοι στον αγώνα αυτό με τα μέσα που ο καθένας διαθέτει, κανείς δεν περισσεύει.

Όλοι οι Έλληνες, ενόψει και της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου του ΄21, ας σηκώσουμε λίγο πιο πρόωρα φέτος και πιο ψηλά ακόμη την Ελληνική Σημαία στο μπαλκόνι μας.

Και να είστε σίγουροι ότι θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί και ενωμένοι από αυτή τη δοκιμασία. Το έχουμε αποδείξει και το αποδεικνύουμε καθημερινά”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Καιρός να ενωθούμε»

Την μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου τίμησαν, με εκδήλωσή τους το Σάββατο 13.5.23, οι φίλοι του […]

Γίνεται… πιό συχνά;

Παιδαγωγικό συνέδριο στο Κιλκίς με… εκατόν εικοσιπέντε (125) συμμετοχές, εκ των οποίων οι εκατό (100) από… όλη την χώρα και […]