Δικαστικό μέγαρο: Ένα «εμπόδιο» λιγότερο γιά την μετεγκατάσταση του
Ξεπεράσθηκε τελικώς το πρόβλημα που είχε ανακύψει εδώ και ενάμισυ μήνα περίπου με την «πηγή» χρηματοδότησης των στατικών μελετών μέρους των κτιρίων στην οικοπεδική έκταση της ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, όπου πρόκειται να μετεγκατασταθεί το δικαστικό μέγαρο του Κιλκίς.
Και τούτο, διότι το μεσημέρι της Τετάρτης 13.5.15 δόθηκε η πολιτική διαβεβαίωση από πλευράς του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Κοσμάτου γιά την αποπληρωμή από πλευράς της Πολιτείας της σχετικής δαπάνης προς τον ιδιώτη μελετητή, στον οποίο είχε δοθεί η εντολή της εκπόνησής της, καθώς υπήρχε σχετική αδυναμία επ’ αυτού από πλευράς της «Θέμιδος Κατασκευαστικής».
Μία απόφαση, που ουσιαστικώς επιβεβαιώνει την σχετική υποχρέωση της «Θέμιδος Κατασκευαστικής» και αίρει τις όποιες ανησυχίες είχαν δημιουργηθεί επ’ αυτού όπως διαπιστώθηκε και στην επικοινωνία του κ. Κοσμάτου με την πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Κιλκίς Ευρώπη Αρτόγλου, και σε ένα σημαντικό βαθμό δικαιολογείται από το γεγονός της πρόσφατης κυβερνητικής αλλαγής.
Γιά το θέμα της πολύπαθης, όπως έχει εξελιχθεί, μετεγκατάστασης του δικαστικού μεγάρου στις εγκαταστάσεις του πρώην Εκκλησιαστικού Λυκείου, υπάρχει και ένα νέο δεδομένο καθώς διερευνάται, και πιθανότατα θα αποφασισθεί, μία μικρή παράταση στο χρόνο παράδοσης κατά ένα μήνα.
Το ουσιαστικό «αγκάθι» όμως, στην όλη υπόθεση, ήταν και παραμένει αυτό που αποτελεί την «γάγγραινα» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και «ακούει» στο όνομα ….γραφειοκρατία, καθώς γιά να μπορέσει το δικαστικό μέγαρο να λειτουργήσει από την νέα δικαστική χρονιά (έναρξη 15 Σεπτεμβρίου) στις νέες εγκαταστάσεις θα πρέπει να «τρέξουν» το ταχύτερο δυνατόν οι μελέτες νομιμοποίησης του οικοδομικού τετραγώνου, όπου θα εγκατασταθεί εξ ου και η εκπόνηση των στατικών μελετών από ιδιώτη, η απόφαση αλλαγής χρήσης των εγκαταστάσεων που εγκρίνεται από σχετική επιτροπή της περιφέρειας και τέλος η έκδοση της οικοδομικής άδειας γιά να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες γιά την διαμόρφωση των υφισταμένων κτιρίων.
Και όλα αυτά υπό την «βαριά σκιά», της δραματικής μείωσης των εκδικαζομένων υποθέσεων, που μόνον σε ένα έτος εμφανίζουν σύμφωνα με τα στοιχεία μία μείωση της τάξεως των χιλίων υποθέσεων, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το νούμερο ο αριθμός των υποθέσεων που ματαιώνονται και αναβάλονται.