Κοινωνία

Ο «Διγενής Ακρίτας» κράτησε την παράδοση στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτάς

Έχει δημιουργήσει παράδοση στο να εξελίσσεται η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτάς του σε …αυθεντικό ποντιακό γλέντι, με πλειάδα καλλιτεχνών και αστείρευτη «ζωντάνια».

Την Κυριακή 24.1.16 ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας» κράτησε «κατά γράμμα και πνεύμα» αυτήν την παράδοση στο υπό αποπεράτωσιν εντευκτήριό του, ένα αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό «κόσμημα» του μεθοριακού χωριού, το οποίο κατακλύσθηκε από μέλη, στελέχη των τμημάτων του και φίλους.
Τον πλακούντα ευλόγησε ο εφημέριος π. Αλέξιος, ενώ στην συνέχεια τον έκοψε ο πρόεδρος του συλλόγου Ιορδάνης Φρονιμόπουλος, με το τυχερό «φλουρί» να «πέφτει» στο μέλος Ευθαλία Κυριαζίδου.
Συγχρόνως μοιράσθηκαν βασιλοπιτάκια σε όλους τους παρευρεθέντες και τυχερή μεταξύ αυτών υπήρξε η μικρή Νικολέτα Ευθυμιάδου.

Στην συνέχεια …«ανέλαβαν δράση» πασίγνωστοι καλλιτέχνες, όπως οι αδελφοί Σαλονικίδη, Φόρης Απατσίδης, Γιώργος Ιακωβίδης, Στέργιος Καραβανάς, Μελίνα Μαυρίδου, Παναγιώτης Χαρτοματσίδης, Νίκος Αβραμίδης, Χρηστος Παυλίδης, Γιώργος Οταπασίδης, Δημήτρης Δαμιανίδης, και Αγγελος Αγαθαγγελίδης.
Με τέτοια σύνθεση ήταν πολύ λογικό και φυσιολογικό να ολοκληρωθεί η εκδήλωση έως …«προκεχωρημένης νυκτός» ή αλλιώς τις πρώτες πρωινές ώρες με το κέφι και τους ποντιακούς ρυθμούς να …«χτυπούν κόκκινο».
Ηταν και αυτό κατά κάποιο τρόπο ένα «αντίβαρο» στην σημερινή πολύ δύσκολη καθημερινή «ρουτίνα», με όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους πολυάριθμους προσελθόντες σ’ αυτήν να στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: Ό,τι δηλαδή οι παραδόσεις και τα πατροπαράδοτα έθιμα είναι «δένδρα», που συνεχίζουν να «ανθίζουν» και να «καρπίζουν» ακόμη και στις χειρότερες εποχές οικονομικής και κοινωνικής «ξηρασίας».
Γι’ αυτό και μόνο δικαιούνται να σεμνύνονται εκεί στον σύλλογο «Διγενή Ακρίτα» της Ποντοηράκλειας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα