Γενικά

Διευκρινιστική απάντηση δήμου και περιφεριακής ενότητας Κιλκίς στη δήλωση της Ε.Αγαθοπούλου για τα σχολικά γεύματα

Χωρίς την παραμικρή διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης στο πολύ ευαίσθητο θέμα των σχολικών γευμάτων, το οποίο θίγει με δήλωσή της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου, και επιθυμώντας να εισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο και στην αποκατάσταση της αλήθειας, επισημαίνουμε ότι η δημοτική αρχή Κιλκίς προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του δήμου Κιλκίς και δημοτικών σχολείων της διοικητικής του ευθύνης στο θεσμό των σχολικών γευμάτων.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν συμπολίτες μας έχουν ανάκλαση και στο σχολικό περιβάλλον.

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των σχολικών γευμάτων στη στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και στον αποκλεισμό των κοινωνικών ανισοτήτων η σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς τη συμπερίληψη του δήμου Κιλκίς στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη (αριθμός απόφασης 16/2020) και ελήφθη σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 11.2.2020.

Το αίτημα διαβιβάστηκε στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς ώστε να προωθηθεί αρμοδίως στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας το οποίο διαχειρίζεται το πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο δήμος Κιλκίς δεν έλαβε ποτέ επίσημη απάντηση στο αίτημά του για την επέκταση του θεσμού των σχολικών γευμάτων, το οποίο επαναλαμβάνουμε, έπρεπε διοικητικά να διεκπεραιωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη του προγράμματος, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ούτε ο δήμος Κιλκίς ούτε κανείς άλλος δήμος περιελήφθησαν στα σχολικά γεύματα.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το πρόγραμμα ανεστάλη, όπως και η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, και θα συνεχιστεί για τους επόμενους τέσσερις μήνες στα ίδια σχολεία που είχαν εγκριθεί, με την διατεθείσα πίστωση που δεν δαπανήθηκε για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω.

Ο δήμος Κιλκίς, εν κατακλείδι, κινήθηκε εντός των ορίων που απορρέουν από το σχετικό νομικό πλαίσιο και δε θα δίσταζε να παραδεχθεί την ευθύνη του εάν είχε πραγματική ευθύνη για τη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.

Είναι απόλυτα σεβαστός ο ελεγκτικός κοινοβουλευτικός ρόλος της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε όμως ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μην εξάγοντα αβίαστα αυθαίρετα φωτογραφικά συμπεράσματα.

Ο δήμος Κιλκίς θα ανακινήσει ως οφείλει το αίτημα των σχολικών γευμάτων σε συνθήκες σχολικής κανονικότητας με τη βεβαιότητα ότι θα γίνει αποδεκτό από τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου και οι μαθητές σχολείων του δήμου να τύχουν τις ευεργετικές πρόνοιες του προγράμματος.

Διευκρινιστική απάντηση περιφερειακής ενότητας Κιλκίς
Άμεση ήταν η ανταπόκριση της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς στο αίτημα του Δήμου Κιλκίς- όπως αυτό εκφράστηκε σε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς (τον Φεβρουάριο του 2020) -για τη συμπερίληψη των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κιλκίς στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Αναλυτικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς παρέλαβαν, ταχυδρομικώς, στις 25.2.20 την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς (αριθμός απόφασης 16/2020 η οποία ελήφθη σε τακτική συνεδρίαση του στις 11/2/2020).

Την επόμενη ημέρα (26.2.20), οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς προώθησαν το προαναφερόμενο αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο και την αρμόδια υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι «ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κιλκίς συναινεί ως προς το παραπάνω αίτημα», και, καλώντας το υπουργείο «να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» , προκειμένου ο δήμος Κιλκίς να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” για το έτος 2020-2021.

Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι, οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς προχώρησαν άμεσα στη διεκπεραίωση του αιτήματος το οποίο διαβιβάστηκε σ’ αυτές, για τη συμπερίληψη των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” για τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα