Οικονομία

Διέψευσε κάθε προσδοκία το κατ’ ευφημισμόν «φεστιβάλ» γαστρονομίας του ΕΒΕ Κιλκίς

Επισήμως προβαλλόταν ως φεστιβάλ γαστρονομίας του νομού Κιλκίς.
Έφερε, από πέρυσι που ξεκίνησε, τον τίτλο «Κερνάμε Κιλκίς» (κατά παράφρασιν του «Κερνάμε Ελλάδα»).
Ως προς την διοργάνωσή του υπογραμμιζόταν με έμφαση η συμβολή του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κιλκίς, ως έχοντος την διοργανωτική μέριμνα, και της «Αναπτυξιακής Κιλκίς» ΑΕ, ως φορέα υλοποίησης σχετικού χρηματοδοτικού προγράμματος.
Αντί των ανωτέρω, κατά το τετραήμερο 2-5 Οκτωβρίου βιώσαμε στον προαύλιο χώρο μεταξύ των δύο κλειστών γυμναστηρίων και στον εσωτερικό του νέου:
-Ενα …πανηγυράκι, που ούτε έμοιαζε με φεστιβάλ ούτε είχε σχέση αποκλειστικώς με την γαστρονομία, η οποία μάλιστα ήταν ζήτημα αν κάλυπτε το 30%, «βία» 40%, το περιεχόμενο των εκθεμάτων!
-Σε σχέση με τον τίτλο δεν ίσχυαν ούτε το «Κερνάμε» -τι «κερνάς» σε ποιόν, όταν τον υποχρεώνεις να πληρώσει εισιτήριο;- ούτε το Κιλκίς, καθώς το ποσοστό συμμετεχόντων από άλλους νομούς ήταν από εφάμιλλο μέχρι υπέρτερο του αντιστοίχου των Κιλκισιωτών!
-Φάνηκε ξεκάθαρα αυτό, που υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή οι «σκεπτικιστές» απέναντι σ’ αυτήν την διοργάνωση: Ό,τι δηλαδή, πρόκειται γιά μία περιφερόμενη εμπορική εκδήλωση μιάς συγκεκριμενης ιδιωτικής εταιρίας, με «προμετωπίδα» το ΕΒΕ Κιλκίς και «πλάτη» την «Αναπτυξιακή Κιλκίς» ΑΕ, η οποία εταιρία καρπώθηκε στο ακέραιο όλο το κονδύλιο γιά την εκδήλωση, που προερχόταν από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΑΝΚΙ, από το αντίτιμο συμμετοχής των εκθετών και από το αντίτιμο εισιτηρίου των επισκεπτών.
Και τόσο το επιμελητήριο, όσο και ο γαστρονομικός τομέας του νομού Κιλκίς τι κέρδισαν; Απολύτως ΤΙΠΟΤΕ!
Τι έκαναν γιά να βγουν κερδισμένοι; Απολύτως ΤΙΠΟΤΕ!
Ή, μάλλον, το επιμελητήριο έκανε κάτι: «Μνημόσυνο» με … «ξένα κόλλυβα»!
Αυτό, δηλαδή, που μπορεί να πράξει οποιοσδήποτε, προκειμένο να «κρύψει» την …απραξία του.
Χωρίς, μάλιστα, να διερωτηθεί τι θα γίνει, αν κάποια στιγμή παύσουν να υπάρχουν… τα «ξένα κόλλυβα», αν δηλαδή πχ η διοργανώτρια ιδιωτική εταιρία κρίνει κάποια στιγμή (ίσως …και του χρόνου!) γιά τους δικούς της λόγους ασύμφορη την διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης στο Κιλκίς.
Αντί, λοιπόν, να κάθονται εκεί στο επιμελητήριο, να αναλώσουν φαιά ουσία γιά το πώς να παρουσιάσουν το κατ’ ευφημισμόν «φεστιβάλ» με τον «βαρύγδουπο» τίτλο «Κερνάμε Κιλκίς» ως μία επιτυχή δραστηριότητα του επιμελητηρίου, ας «βάλουν τα πράγματα κάτω» και ας ψάξουν να βρουν τις προϋποθέσεις υπάρχουν γιά να αποκτήσει ο νομός Κιλκίς ένα πραγματικό φεστιβάλ γαστρονομίας, που, ως θεσμός, να τον προβάλλει και εντός και πέραν των ορίων του, βασιζόμενο στις ντόπιες δυνάμεις και την ντόπια δυναμική.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, πράγματι, να είναι το ΕΒΕ ο φυσικός ηγήτωρ μιάς συλλογικής προσπάθειας του δικού του τόπου γιά την ανάδειξη και προβολή των προϊόντων του.
Διότι τότε, ναι, μία τέτοια πρωτοβουλία θα τύχει της καθολικής ανταπόκρισης και υποστήριξης, όχι μόνο των ενδιαφερομένων κλάδων και επιχειρηματικού δυναμικού, αλλά σύμπαντος του λαού τούτου του τόπου.
Σε αντίθεση, φυσικά, με ό,τι συμβαίνει τώρα, που το …. «ούτε κερνάμε, ούτε Κιλκίς» προκαλεί από την διακριτική αποδοκιμασία μέχρι την δημόσια κατακραυγή όχι απλώς από πολλές πλευρές αλλά από …σχεδόν τους πάντες.
Και τα όποια κατ’ επιτήδευσιν θετικά σχόλια κάποιων … «χειροκροτητών» του ΕΒΕ, αν δεν προκαλούν ….θυμηδία απλώς στοιχειοθετούν μία εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα της αποτυχίας της επίμαχης εκδήλωσης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]

Συγχαρητήριο του «Μαχητή»

Το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» συγχαίρει θερμά την Χριστίνα Ζώτου από τον Καμπάνη: -Για τις άριστες κύριες και μεταπτυχιακές σπουδές […]