ΔΕΠΥ: Αν την έχει το παιδί σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχετε και εσείς.
Πόσο πολλές είναι αυτές οι πιθανότητες;
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ, διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) είναι μια από τις πιο κοινές νευροαναπτυξιακές διαταραχές παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα μάθησης και συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας.
Παρουσιάζεται στο 5-7% των παιδιών παγκοσμίως, ενώ σχετικές έρευνες έδειξαν, ότι η κληρονομικότητα μπορεί να ευθύνεται για το 76% των περιπτώσεων.
Έτσι, 76% των παιδιών με ΔΕΠΥ έχουν τουλάχιστον έναν συγγενή που εμφανίζει τη διαταραχή.
Όταν ο ένας γονέας πάσχει από τη διαταραχή, έχει πιθανότητα 57% να την κληροδοτήσει στο παιδί του.
Η ΔΕΠΥ εμφανίζεται στην παιδική ηλικία αλλά ορισμένα από τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις περίπου 139,8 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο έχουν διαγνωστεί με αυτή τη διαταραχή.
Ωστόσο, επειδή τα συμπτώματα (απροσεξία, υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα) στους ενήλικες μπορεί να εκδηλώνονται με ποικίλους συνδυασμούς και συνήθως περιπλέκονται με άλλα συναισθηματικά προβλήματα ή διαταραχές συμπεριφοράς, είναι εύκολο να τα μπερδέψετε με άλλες παθήσεις, όπως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.
Παρόλο που δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ιατρική εξέταση για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ, όπως μια εξέταση αίματος ή ένα εγκεφαλογράφημα, μία ακριβής διαγνωστική αξιολόγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας μέσω μιας συγκεκριμένης και συστηματικής ανίχνευσης και αξιολόγησης των συμπτωμάτων βάσει διαφόρων πηγών. Αυτές οι πηγές περιλαμβάνουν λίστες ελέγχου των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ, τυποποιημένες κλίμακες αξιολόγησης της συμπεριφοράς, ένα λεπτομερές ιστορικό της παρελθοντικής και τρέχουσας λειτουργικότητας του ατόμου και πληροφορίες προερχόμενες από μέλη της οικογένειας ή άλλους σημαντικούς ανθρώπους, που γνωρίζουν το άτομο καλά.
Κατά τη διάρκεια μίας αξιολόγησης, θα εξακριβωθεί η έκταση και η ένταση των συμπτωμάτων που ισχύουν στον ενήλικα και το κατά πόσο και πως αυτά υπήρχαν και στην παιδική του ηλικία. Κατά τη διάγνωση οι ενήλικες θα πρέπει να επιδείξουν τουλάχιστον πέντε από τα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί ν’ αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, οπότε η ΔΕΠΥ μπορεί να εμφανίζεται διαφορετικά στους ενήλικες, από όταν ήταν παιδιά. Έτσι με την διάγνωση της διαταραχής θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.
Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ είναι απαραίτητη για την πρόληψη των μακροχρόνιων επιδράσεων στην καθημερινή λειτουργικότητα και προσαρμογή των πασχόντων ατόμων στο σχολικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας.
Πολλοί γονείς ανακαλύπτουν ότι έχουν και αυτοί ΔΕΠΥ όταν διαγνωστεί το παιδί τους.
Να θυμάστε ότι δεν προκαλέσατε εσείς τη διαταραχή στο παιδί σας, οπότε μη χάνετε πολύτιμο χρόνο κατηγορώντας τον εαυτό σας.
Η ΔΕΠΥ είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου – δεν προκαλείται από την ανατροφή των παιδιών.
Συχνά, οι γονείς με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα με τα παιδιά τους.
Το κλειδί είναι να μάθετε να τη διαχειρίζεστε αποτελεσματικά, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να βοηθήσετε περισσότερο και το παιδί σας.
Γι’ αυτό προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας αλλά και με τον εαυτό σας.
Η επιστημονική μας ομάδα αποτελείται από έμπειρους Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Καθηγητές Ειδικής Αγωγής και Ψυχολόγους και υπάρχει δυνατότητα για τα παιδιά που είναι μέλη στις δομές του ΚΔΑΠ Kinesis for kids και στον παιδικό σταθμό μας Kinesis Land για αξιολόγηση από έμπειρο προσωπικό με σκοπό την επίτευξη πρώιμης παρέμβασης.
Κάνε ΣΗΜΕΡΑ εγγραφή | Θέσεις περιορισμένες