Πολιτισμός

Διεθνής διάκριση γιά την χορωδία του γυμνασίου Πολυκάστρου

Μία διεθνούς λάμψης και ακτινοβολίας διάκριση, που τιμά τούτο τον τόπο, σημείωσε η χορωδία του γυμνασίου Πολυκάστρου.
Το πολυκαστρινό συγκρότημα υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Αποστόλου, τιμήθηκε μαζί με άλλα τέσσερα από την χώρα μας με το δεύτερο βραβείο του πανευρωπαϊκοιύ διαγωνισμού σχολικών χορωδιών-νέων μουσικών του Καστελλαμάρε Ντι Στάμπια της Νεάπολης (Νάπολι) της Ιταλίας με την επωνυμία «Λουίτζι Ντέντσα»!
Προηγήθηκε η έξοχη εμφάνισή του στο διεθνές φεστιβάλ Καρδίτσας όπου απετέλεσε ένα από τα επτά διακριθέντα σ’ αυτό συγκροτήματα, τα οποία εξεπροσώπησαν αυτό και την χώρας μας στον προαναφερθέντα διαγωνισμό.
Μάλιστα, η κυριαρχία τους υπήρξε καθολική, αφού δύο από αυτά έλαβαν το πρώτο βραβείο και τα υπόλοιπα πέντε το δεύτερο.
Η αξία της επιτυχίας της χορωδίας του γυμνασίου Πολυκάστρου έγκειται στο ότι πρόκειται γιά ένα σχολείο γενικής εκπαίδευσης, και όχι εξειδικευμένο όπως, δηλαδή, τα μουσικά.
Ετσι, καταδείχθηκε κατά τον πλεόν πανηγυρικό τρόπο το σπουδαίο έργο στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης, το οποίο επιτελείται σ’ αυτό καθιστώτατος το μία πραγματική πολιτιστική «κυψέλη» της περιοχής και όλου του νομού.ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ1
Ενδεικτικό και της εμβέλειας αυτής της επιτυχίας της χορωδίας του λυκείου Πολυκάστρου είναι το ακόλουθο απόσπασμα από το σχετικό ενημερωτικό δελτίο του διεθνούς φεστιβάλ Καρδίτσας:
«….Η διεθνής κριτική επιτροπή συγκροτείτο από τους Μάρτσιο Καρνέιρο (Βραζιλία), του ανώτερου ωδείου της Λωζάννης-Σιόν (Ελβετία), Φραντσέσκο Ντε Αντζελις σολίστ και πρώτο βιολί της ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου και της φιλαρμονικής της Σκάλας, Λίβια Ροτόντι βιολοντσέλλο της φιλαρμονικής της Σκάλας του Μιλάνου, Ρομπέρτο Παρούτσο καθηγητής πιάνου στο ωδείο της Ροτένστα και Νίκο Ευθυμιάδη καθηγητή, μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή και πολλούς άλλους διακεκριμένους μουσικούς.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός ήταν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και σε αυτόν διαγωνίστηκαν συνολικά είκοσι σχολικές χορωδίες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, σε διάφορες κατηγορίες. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της προεδρείας της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι σημαντικές αυτές επιτυχίες των ελληνικών σχολείων σε έναν τόσο υψηλού επιπέδου διεθνή διαγωνισμό, αποδεικνύαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιτελεί το διεθνές φεστιβάλ σχολικών χορωδιών Καρδίτσας στην ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής στα ελληνικά σχολεία και όχι μόνον…».

Καμαρώνει το Πολύκαστρο γιά την χορωδία του γυμνασίου του
Η κοινωνία του Πολυκάστρου καμαρώνει γιά τα μουσικά σύνολα και ειδικότερα γιά την χορωδία του γυμνασίου του μετά την σπουδαία διάκρισή της σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Ιταλία, ύστερα από μόλις δύο σχολικά έτη λειτουργίας της.
Εν τω μεταξύ από την διεύθυνση του ιδίου του σχολείου εκδόθηκε, με αφορμή την προαναφερθείσα διάκριση η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης (τμήματα πρόσθετης εκπαίδευσης) και των εξωδιδακτικών δράσεων για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών του γυμνασίου Πολυκάστρου από τον Οκτώβριο του σχολικού έτους 2012-13 και έως σήμερα οργανώθηκαν τα μουσικά σύνολα χορωδίας και ορχήστρας υπό την εποπτεία και γενική διεύθυνση του εκπαιδευτικού ΠΕ16 μουσικών σπουδών Παναγιώτη Αποστόλου με στόχους την καλλιέργεια των φωνητικών ικανοτήτων, της εκτέλεσης μουσικών οργάνων μέσα από τη μουσική πράξη, ώστε να έρθουν σε επαφή με μουσικά έργα Τέχνης διαφόρων περιοχών και περιόδων.
Η επίσημη παρουσία των μουσικών συνόλων ξεκίνησε την 1η Μαρτίου του 2013 στην πέμπτη πανελλήνια συνάντηση μουσικών χορωδιών στην Καρδίτσα, όπου διακριθήκαμε με το ειδικό βραβείο συμμετοχής στον ένατο διεθνή διαγωνισμό μουσικών συνόλων “Λουίτζι Ντέντσα”. Ο διαγωνισμός αυτός έλαβε χώρα στο Καστελλαμάρε Ντι Στάμπιο στην Νεάπολη (Νάπολη) από τις 12 έως τις 17 Μαΐου 2014, όπου το σχολείο διακρίθηκε με το δευτερο βραβείο και προτάθηκε η συμμετοχή σε αντίστοιχο διαγωνισμό που θα λάβει χώρα το 2015 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Ο διευθυντής Ανδρέας Λέφας και ο σύλλογος διδασκόντων εκπαιδευτικών ευχαριστούν τους μαθητές και μαθήτριες των μουσικών συνόλων για την εξαιρετική συμμετοχή και διάκρισή τους, ευελπιστώντας στη συνέχιση της ακάματης προσπάθειας τους για γνώση και ψυχαγωγία. Προσδοκούμε η μοναδική εμπειρία που βίωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποτελέσει κίνητρο στοχευόμενης ζήσης και προσωπικής εξέλιξης τους αλλά και έναυσμα συμμετοχής νέων μαθητών».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων