Σε διαβούλευση ο νόμος γιά τις βοσκήσιμες εκτάσεις
Σε διαβούλευση θα βγει το αμέσως επόμενο διάστημα ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες, αφού πρώτα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο.
Αυτό αποκάλυψε ο Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξη. «Παράλληλα», πρόσθεσε, «θα τρέχει η διαδικασία ώστε να ανατεθεί σε επτά εργολάβους η σύνταξη οριζόντιων διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, με σκοπό να προλάβουν να «κουμπώσουν» στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα χαρτογραφικά υπόβαθρα, κι ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου.
Στόχος του υπουργείου, με αυτή τη διαδικασία, είναι σε πρώτη φάση η αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων από τα 14.820.000 στρέμματα σε επίπεδα πάνω από τα 16.000.000 στρέμματα. Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν εν συνεχεία ώστε να καταρτιστούν σε βάθος τριετίας τα οριστικά διαχειριστικά, τα οποία εκτιμά το υπουργείο, ότι θα αυξάνουν τα επιλέξιμα βοσκοτόπια στα επίπεδα των 30.000.000 στρεμμάτων. Το ποσό πάντως ενίσχυσης της κτηνοτροφίας παραμένει στα επίπεδα των 440 εκατομμύρια ευρώ».
Αναφερθείς στις αντιδράσεις για τον τρόπο κατανομής με βάση την ΚΥΑ, ο κ. Αποστόλου, τόνισε πως έγινε προσπάθεια να αμβλυνθούν αντιδράσεις και να δημιουργηθούν αποθέματα εκτάσεων, για να δοθούν κατά προτεραιότητα σε νέους κτηνοτρόφους.
Πώς καταλήξαμε στη ΚΥΑ
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και ο γενικός διευθυντής ζωικής παραγωγής και κτηνιατρικής του υπουργείου Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το σκεπτικό του υπουργείου, πάνω στο οποίο βασίστηκε η σύνταξη της ΚΥΑ.
«Προκρίναμε», τόνισε, «μια λύση που θα ενισχύει την πραγματική και όχι τη φανταστική κτηνοτροφία, Μείναμε έτσι έξω από λογικές του παρελθόντος και κακές πρακτικές, όπως η μεταφορά κοπαδιών ανά την Ελλάδα, κατά την περίοδο των δηλώσεων, η οποία έφερε πρόστιμα, απορρίπτοντας την τεχνική λύση της μιας περιφέρειας στη χώρα, που θα διατηρούσε αδικίες. Παράλληλα, απορρίψαμε το σενάριο για ενισχύσεις ανά περιφερειακή ενότητα που θα έφερνε ανισοκατανομές επιδοτήσεων ακόμη και για παραγωγούς στον ίδιο νομό».