Πολιτική

Διαβεβαιώσεις για λιγότερους μετανάστες περισσότερη αστυνόμευση στον Σ.Σ.Μουριών

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10.11.19, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σ.Σ.Μουριών, η γενική συνέλευση των κατοίκων του οικισμού, με θέμα τα προβλήματα που ανέκυψαν στην περιοχή με την φιλοξενία ικανού αριθμού μεταναστών και προσφύγων στο εκεί ξενοδοχειακό συγκρότημα «Θεά Δήμητρα».

Οι θέσεις, τις οποίες διατύπωσαν οι κάτοικοι που μίλησαν, εστιάσθηκαν στην «δίκαιη κατανομή» φιλοξενουμένων ανά νομό και στο αίτημα να μην φιλοξενούνται υπεράριθμοι στο συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Τον λόγο έλαβε και ο εκ του Λεκανοπεδίου καταγόμενος ψηφιακής πολιτικής και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος αφ’ ενός μεν εξήρε τον ανθρωπισμό και την ανεκτικότητα, που επέδειξαν οι κάτοικοι όλα τα χρόνια, κατά τα οποία υφίσταται το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, παραδέχθηκε τα κρούσματα παραβατικότητας, που σημειώθηκαν από πλευράς μερίδας φιλοξενουμένων και υποσχέθηκε να στηρίξει το αίτημα για μείωση του αριθμού τους και καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και η ομιλία του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, ο οποίος υποστήριξε την πλήρη εφαρμογή της αναλογικότητας (σ.σ.: 1/% ανά νομό), κάτι που σημαίνει, ότι σ’ αυτήν την περίπτωση ο νομός Κιλκίς θα φιλοξενεί 850 άτομα, και έχει 2500 που φιλοξενεί σήμερα.

Ο κ. Κυριακίδης δήλωσε, ότι το πιο ρεαλιστικό είναι να επιδιωχθεί:

-Η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των φιλοξενουμένων. (Ποιό είναι το προσφυγικό τους προφίλ, εάν και πόσοι δικαιούνται άσυλο, πότε προβλέπεται η αποχώρησή τους από την περιοχή). Συνεχής ενημέρωση.

-Η μείωση του αριθμού των αλλοδαπών και βαθμιαίως η οριστική αποχώρησή τους πάνω στην βάση της υπερκάλυψης της αναλογίας προσφυγικού πληθυσμού στην περιοχή μας.

-Η αύξηση των αστυνομικών περιπολιών και η μόνιμη παρουσία τους στον ΣΣ Μουριών

-Η συμμόρφωση του ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής επιχείρησης στους νόμους του κράτους ως προς την πλήρωση των υγειονομικών διατάξεων, των μέτρων πυροπροστασίας-πυρασφάλειας κα.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που ήταν ασφυκτικά γεμάτη πραγματοποιήθηκε η συνέλευση των κατοίκων του ΣΣ Μουριών, την οποία διοργάνωσε και υλοποίησε η συντονιστική επιτροπή διαμαρτυρίας δημοτών, με συντονίστρια την δικηγόρο Ηλιάδα Καρυπίδου, γιά τα φλέγοντα θέματα του Μεταναστευτικού και Προσφυγικού και της λειτουργίας του γυμνασίου και λυκείου, είχε μεγάλη ανταπόκριση αν αναλογιστεί κανείς την συμμετοχή του κόσμου.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Μάκης Αργυρόπουλος, που εξέθεσε το πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής ζητώντας άμεσα την λύση του.

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των κκ Γεωργαντά και Κυριακίδη, ενώ αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο Γιάννης Λιναρδάκης, πρόεδρος των σχολικών επιτροπών του δήμου Κιλκίς, δίνοντας την υπόσχεση στους κατοίκους ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σχολικά συγκροτήματα, αλλά αντιθέτως θα έχουν την βοήθεια του δήμου όπως και την λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων του λυκείου.

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Μουριών ενέκριναν το ψήφισμα, το οποίο εισηγήθηκε η επιτροπή και απαιτούν από την Πολιτεία την δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλη την χώρα, και προτείνουν να παραμείνουν στο ξενοδοχείο οικογένειες προσφύγων στον αρχικό αριθμό των εννενήντα έξι κλινών.

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Σ.Σ.ΜΟΥΡΙΩΝ
Της 11ης/11/2019
1. Η διαμονή των προσφύγων και μεταναστών στο Ξενοδοχείο «Θεά Δήμητρα» στον οικισμό Μικρόβρυση του Σ.Σ.Μουριών έχει προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα και ως εκ τούτου το αίτημα των κατοίκων και δημοτών Μουριών Κιλκίς να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Θεά Δήμητρα» όπως εκφράστηκε δια της από 5-10-2019 έγγραφης διαμαρτυρίας τους και δια του από 10-11-2019 λαϊκού ψηφίσματος είναι εύλογο και βάσιμο.
2.Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών δεν πρέπει να υπερβαίνει την αναλογία ποσοστού 1% σε σχέση με τον μόνιμο πληθυσμό, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕΔΕ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς φιλοξενούνται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 2.285 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται σε 80.419 άτομα. Τηρουμένων των αναλογιών κατανομής προσφυγικού – μεταναστευτικού πληθυσμού ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν καταλύσει στο ξενοδοχείο «θεά Δήμητρα», συνολικά 305, υπερβαίνει το παραπάνω ποσοστό και ως εκ τούτου πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη δομή εκτός νομού Κιλκίς.
3. Το μέτρο 1% αναλογίας μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και μόνιμου πληθυσμού του Σιδηροδρομικού Σταθμού Μουριών έχει παραβιαστεί, δοθέντος του ότι στους οικισμούς του Σιδηροδρομικού Σταθμού Μουριών δε ζουν μόνιμα παραπάνω από 500 άτομα. Η παρατηρούμενη πληθυσμιακή δυσαναλογία διαταράσσει τη δημογραφική ισορροπία του τόπου. Παρά ταύτα στην εν λόγω ξενοδοχειακή μονάδα έχει αυξηθεί ο αριθμός δυναμικότητας κλινών από 99 σε 261.
4. Η τοπική κοινωνία δέχθηκε με αισθήματα αλτρουισμού, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης τους πρόσφυγες και μετανάστες και τους προσέφερε τη φιλοξενία της τα τελευταία δύο έτη. Ορισμένοι όμως από το τελευταίο κύμα προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών που έχουν καταλύσει τους
τελευταίους μήνες στο ξενοδοχείο ”Θεά – Δήμητρα” έχουν προκαλέσει ανοιχτά με παραβατικές συμπεριφορές το φιλήσυχο τόπο και τους κατοίκους μας και διαταράχτηκε η κοινωνική ειρήνη.
Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε:

– την άμεση απεγκάτασταση των προσφύγων – μεταναστών από τη δημοτική ενότητα Μουριών,
-επικουρικά, για λόγους αποκλειστικά ανθρωπιστικούς και έκτακτης ανάγκης, την προσωρινή παραμονή μόνο προσφυγικών οικογενειών μικρού αριθμού αντίστοιχου με τον αριθμό των μονίμων κατοίκων της περιοχής κατ΄εφαρμογή του αναλογικού μέτρου του 1%.
– την ισχυροποίηση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή μας για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών
-την ανάληψη ενεργειών είτε από την ιδιοκτήτρια αρχή του ξενοδοχείου, είτε από την αρμόδια Μ.Κ.Ο. που έχει τη σχετική ευθύνη, αναφορικά με την επιτήρηση των φιλοξενουμένων
– συνεχή ενημέρωση προς τις δημοτικές αρχές από κάθε αρμόδια Αρχή για την εναλλαγή πληθυσμού και την ταυτότητα των φιλοξενουμένων
– αποτελεσματικά μέτρα θωράκισης της παραμεθόριας περιοχής με στόχο την πολυεπίπεδη ανάπτυξη και τη συγκράτηση του πληθυσμού και των νέων μας στο λεκανοπέδιο των Μουριών
– την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής μας με αιχμή τον ορεινό όγκο του Μπέλλες, την περιοχή των Χιλίων Δέντρων που είναι χαρακτηρισμένη ως Μνημείο της Φύσης και τους γραφικούς οικισμούς της δημοτικής ενότητας Μουριών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα