Γενικά

Διαμαρτυρία για τον νέο περιβαλλοντικό νόμο στο Πάϊκο

Την άμεση απόσυρση του εσχάτως ψηφισθέντος νόμου γιά το περιβάλλον ζητούν, με κοινή ανακοίνωση, ο σύλλογος “Ανεξάρτητοι Ορειβάτες Βορείου Ελλάδος”, ο ορειβατικός σύλλογος περιηγητών Γουμένισσας (ΟΣΠΕΓ) και η πρωτοβουλία πολιτών Κιλκίς ενάντια στις βιομηχανικές ανανεωτικές πηγές ενέργειας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Δυστυχώς εδώ και λίγες ημέρες το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφισιν στην Βουλή, αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Το νομοσχέδιο που ξεσήκωσε “θύελλα” αντιδράσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που βρήκε απέναντί του όλη την επιστημονική κοινότητα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους, κινήσεις πολιτών και τοπικές κοινωνίες, ψηφίστηκε σε μία χρονική στιγμή, που κανένας δεν ήταν σε θέση να αντιδράσει ούτε και να συμμετάσχει με οποιονδήποτε θεσμικό τρόπο στην διαμόρφωση του.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ξεκάθαρα, ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται σε καμμία περίπτωση γιά την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Δάση, βουνά, λίμνες, ποτάμια, ολόκληρα οικοσυστήματα, ο «πλούτος» των πολλών, “θυσιάζονται” στον “βωμό” του κέρδους των λίγων.
Όλοι εμείς, που υψώσαμε το “πανώ” διαμαρτυρίας στην κορυφή του Πάικου, αρνούμαστε να δεχτούμε, ότι όλα έχουν τελειώσει. Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές όλων αυτών, που διεκδικούν το αυτονόητο. Απόσυρση του νόμου που ψηφίστηκε με αντισυνταγματικές διαδικασίες εν μέσω καραντίνας. Είναι αδιανόητο, ενώ όλοι πλέον μιλούν γιά την ανάγκη ουσιαστικότερης προστασίας του περιβάλλοντος, να ψηφίζεται νόμος, γιά τον οποίο πανηγυρίζουν μόνον οι «επενδυτές» και οι πολιτικοί εκφραστές τους.

Ας το καταλάβουν καλά όλοι αυτοί, που με τις ενέργειες τους δυναμιτίζουν το μέλλον των παιδιών μας: Δεν μπορείτε να ξεπουλήσετε κάτι, που δεν σας ανήκει. Δεν μπορείτε να ψηφίζετε νόμους, που θα έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες στην ελληνική φύση. «Τον κόσμο αυτόν δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας». Αν θέλετε, λοιπόν, να μπορείτε να κοιτάτε τα παιδιά σας στα μάτια σε λίγα χρόνια, πάρτε πίσω τον νόμο – “ταφόπλακα” γιά το περιβάλλον. Δεν θα σταματήσουμε να αντιδρούμε και να διαμαρτυρόμαστε, προσπαθώντας να αφυπνίσουμε την ελληνική κοινωνία.

Οι επίμαχες διατάξεις

Μερικά από τα σημεία του παραπάνω νόμου, που προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις, είναι αυτά, τα οποία αναφέρονται σε ψήφισμα- κάλεσμα «Να αποσυρθεί το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο», το οποίο προσυπογράφουν δεκάδες φορέων και συλλογικοτήτων από όλη την χώρα:

– Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών “Natura 2000” και προωθεί ακόμη και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης

– Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των φορέων διαχείρισης προστατευομένων περιοχών (ΦΔΠΠ)

– Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούλησιν επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών

– Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών

– Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωσιν εντός υγροτόπων και ρεμάτων

– Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

– Παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις, ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις
Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στην διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, και όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να “θυσιάζουν” το περιβάλλον στον “βωμό” εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς προς την δεύτερη κατεύθυνση.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μάλιστα, ότι έρχεται προς ψήφισιν κατά την διάρκεια μιάς πρωτόγνωρης κατάστασης, όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά-δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις-συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ, η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου γιά όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Γιά όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα