Διαμαρτυρία παιδαγωγών κατά αποφάσεως του δημάρχου για τους παιδικούς σταθμούς
«Φωτιές άναψε» στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς διαμαρτυρία των παιδαγωγών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Κιλκίς κατά της αποφάσεως για εφαρμογή «πιλοτικού» προγράμματος διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης των παιδιών 4-6 ετών, την οποία έλαβε η τριμερής επιτροπή πρωτοοβάθμιας εκπαίδευσης και συνυπέγραψε ως μέλος της ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης.
Η διαμαρτυρία την οποία ανέγνωσε στην συνεδρίαση η εκπρόσωπος των παιδαγωγών Παναγιώτα Γιάλλου, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις ακόμη και μέχρι σημείου διαφοροποίησης δημοτικών συμβούλων του ιδίου συνδυασμού, με κάποιες φωνές να παραπέμπουν σε προβλεπόμενες απο τον νομό διαδικασίες εστιάζοντας την κριτική τους στην γενικότερα εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική και αλλες να επιρρίπτουν την ευθύνη στην δημοτική αρχή, ασκώντας κριτική στις δικές της επιλογές.
«Απόπειρα εκφοβισμού»
Μάλιστα δεν έλειψαν και εντάσεις μέχρι σημείου… «εκρήξεως» με αποκορύφωμα την οργισμένη «εκκωφαντική» καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Κώστα Ζώτου εις βάρος του συναδέλφου του Χριστοφόρου (Άκη) Πιπερίδη για εκ μέρους απόπειρα εκφοβισμού των παιδαγωγών, προκειμένου «να μην δώσουν συνέχεια στο θέμα». Προς στιγμήν προκλήθηκε «πανδαιμόνιο» αλλά χάρη στις εκκλήσεις και συστάσεις του προεδρείου και των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν και η συζήτηση συνεχίσθηκε χωρίς άλλα απρόοπτα.
Όπως αναφέρθηκε η συζήτηση ξεκίνησε μετά την ανάγνωση της “ανοικτής “ επιστολής διαμαρτυρίας των παιδαγωγών στην οποία αναφέρονται τα εξής: Λίγες ημέρες πριν τις εγγραφές των νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, πληροφορηθήκαμε εντελώς τυχαία ότι στις 3.4.18, συμμετείχατε στην τριμελή επιτροπή με τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον πρόεδρο των δασκάλων και αποφασίσατε ομοφώνως να εφαρμοστεί ,στο δήμο του Κιλκίς, το “πιλοτικό” πρόγραμμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.
Ο σύλλογος μας έχοντας υπ’όψιν τις κινητοποιήσεις και τις ενέργειες που είχαν προηγηθεί με την Κ.Ε.Δ.Ε., πίστεψε ότι θα είχε την συμπαράσταση των δημάρχων και ως εποπτεύουσα αρχή, θα διασφάλιζε τα συμφέροντα των δομών της.
Ο νόμος της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης Ν1566/85 έχει ψηφιστεί εδώ και 33 χρόνια αν και δεν καταργήθηκε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, διότι η ίδια η κοινωνία, η πολιτική και η πραγματικότητα τον άφησαν ανενεργό.
“Μόνο στο Λουξεμβούργο”
Σας ενημερώνουμε, ότι ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται σε κανένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός του Λουξεμβούργου.
Οι συνέπειες της ψήφισης αυτού του νόμου και η εφαρμογή του με την σύμφωνη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις:
• Στην ομαλή λειτουργία χιλίων εξακοσίων επιτυχημένων δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα και στηρίζουν την καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών και προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο.
• Με την εφαρμογή του νόμου χιλιάδες προνήπια (εκτιμάται γύρω στις 15.000) θα πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία, που τόσα χρόνια διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν τις αναγκαίες δημόσιες υποδομές. Την συγκεκριμένη στιγμή οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κιλκίς, έχουν 170 προνήπια, εκ των οποίων περίπου τα μισά θα παρέμειναν στους παιδικούς σταθμούς. Υποστηρίζεται από στατιστικές έρευνες (2016-17), ότι περίπου το 50% των προνηπίων παρέμειναν στους παιδικούς σταθμούς.
.
Η άποψη ότι ο αριθμός των νηπίων που θα αποχωρήσει ταυτοχρόνως θα αντικατασταθεί με βρεφικά τμήματα, είναι αβάσιμη διότι στους περισσότερους δήμους γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις και ελάχιστες αιτήσεις των βρεφών μπορεί να μην γίνουν δεκτές. Επίσης μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που θα ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς διότι η αναλογία στα βρεφικά τμήματα είναι πέντε βρέφη ανά παιδαγωγό ενώ στα νηπιακά τμήματα είναι 20 νήπια ανά παιδαγωγό.
“Υποβαθμίζεται ο ρόλος μας”
• Kαταργούνται νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, όπως η παιδαγωγική ενασχόληση των νηπίων μέχρι έξι ετών, υποβαθμίζοντας τον παιδαγωγικό τους ρόλο και μετατρέποντας τους χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε χώρους φύλαξης. Ταυτοχρόνως υποστηρίζεται η αναβάθμιση της εκπαίδευση όλων των παιδαγωγών που απασχολούνται με την προσχολική ηλικία, εντάσσοντας όλες τις σχολές σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
• Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, χάνονται χιλιάδες προγράμματα των ΕΣΠΑ που εξυπηρετούν τους γονείς, σε όλους σχεδόν τους δήμους της Ελλάδας.
• Σε χιλιάδες συμβασιούχων εργαζομένων των δημοτικών παιδικών σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο.
• Τέλος χιλιάδες εργαζομένων γονέων μαζί με τα παιδιά τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία επιβαρυμένη καθημερινότητα, διότι τα νηπιαγωγεία έχουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας π.χ. τρεις μήνες διακοπές το Καλοκαίρι και φυσικά δεν εξασφαλίζουν την σίτιση και την υγιεινή διαβίωση των παιδιών (λόγω απουσίας του βοηθητικού προσωπικού)
Για τους ανωτέρω λόγους οι παιδαγωγοί των παιδικών σταθμών μαζί με τους γονείς, εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεση μας να λαμβάνονται αποφάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, εις βάρος των εργαζομένων που υπηρετούν σ’αυτήν χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν, η άποψη τους και το δικαίωμα των γονέων να αποφασίζουν οι ίδιοι τους , για την δομή που θα ενταχθεί το παιδί τους στην προσχολική ηλικία.
«Σύνταξη μελέτης»
Απατώντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Παπαδάκης, ενώ αναγνώρισε το δίκαιο των παιδαγωγών και ανέφερε οτι οι παδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν εύρυθμη λειτουργία χάρη σ’αυτούς δήλωσε άγνοια για το πως πρέπει η αντιδημαρχία να διαχειρισθεί το ανακύψαν ζήτημα λέγοντας οτι την λύση θα δώσει η συνεργασία με τον δήμαρχο.
Με την σειρά του ο κ. Σισμανίδης που δήλωσε και αυτός οτι οι παιδαγωγοί επιτελούν σημαντικό έργο υποστήριξε οτι τα προβλήματα ανέκυψαν εξ αιτίας ελλείψεων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές.
Τόνισε επίσης οτι η ομαλή λειτουργία τους σε σχέση και με την εξάλειψη αυθαιρέτων κατασκευών, τις αναγκαιούσες βελτιώσεις και κυρίως, την έκδοση οικοδομικών αδειών που σήμερα δεν υφίστανται είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής βούλησης.
Τέλος ανέφερε, ότι ο δήμος θα αναθέσει σύνταξη μελέτης αποκατάστασης των αυθαιρεσιών στα κτίρια ώστε να διεκδικήσει πλήρες θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών με ανάλογη χρηματοδότηση, ώστε να εγγράφονται σ’αυτους όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
«Καμμία ενημέρωση»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης έδειξε να ταυτίζεται με τον δήμαρχο Δημήτρη Σισμανίδη ως προς την επίμαχη απόφαση δηλώνοντας οτι αυτή «βαρύνει τις άλλες δύο πλευρές», ζητώντας, όμως, συγχρόνως την υποστήριξη των παιδαγωγών.
Αντιθέτως ο επικεφαλής του συνδυασμού της ελάσονος μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Φαχουρίδης άσκησε δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή καταλογίζοντας της «παντελή έλλειψη ενημέρωσης επί του θέματος» για το οποίο» δεν έγινε καμμία συζήτηση έως τώρα στο δημοτικό συμβούλιο».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας με τον κ. Πιπερίδη να διερωτάται «ποια είναι τα πρόσθετα βάρη, που επωμίζονται οι παιδαγωγοί στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς» και τον κ. Μπαλάσκα να ζητεί μέριμνα όχι μόνο για την επίλυση των προβλημάτων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και την εγγραφή σ’ αυτούς και των παιδιών των οικισμών και όχι μόνο της πόλης του Κιλκίς.
«Να αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο»
Με την σειρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός συμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης υποστήριξε οτι αποφάσεις για τέτοια θέματα δεν πρέπει να λαμβάνονται απο ένα, δύο ή τρία άτομα αλλά απο το δημοτικό συμβούλιο.
Χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την μη υπαρξη οικοδομικών αδειών για τα κτίρια των παιδικών και βρεοφονηπιακών σταθμών και άσκησε κριτική στην δημοτική αρχή τονίζοντας οτι έπρεπε να ρίξει το βάρος της προσπάθειας στο να επιλυθεί αυτό το σοβαρό θέμα «ακόμη και με τα γνωστά εμπόδια απο πλευράς Πολιτείας» αντί να επιλεγεί τα μικροέργα «τα οποία απλώς εξυπηρετούν προσκαιρες επιδιώξεις δημαγωγικού χαρακτήρα»
«Γιατί δεν έγινε νωρίτερα;”
Την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών με ταυτόχρονη διατήρηση των θέσεων εργασίας των παιδαγωγών υποστήρηξη ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δημητρίου.
Χαρακτηρίζοντας ως εύλογη την διαμαρτυρία των παιδαγωγών ο δημοτικός σύμβουλος του ίδιου χώρου Βασίλης Καραμπίδης εξέφρασε την απορία του γιατί οι εκπρόσωποι των παιδαγωγών των τελευταίων 33 ετών που ισχύει ο νόμος ο οποίος παρέχει την ευθύνη αποφάσεων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στην τριμελή εκπαιδευτική επιτροπή δεν αντέδρασαν ευθύς εξαρχής ή πολύ νωρίτερα ώστε το θέμα να αντιμετωπισθεί εγκαίρως και να μην υφίστανται τα σημερινά προβλήματα.
Η πρώην αντιδήμαρχος παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών Κατερίνα Γιαννακούλα-Ζιούτα, υποστήριξε οτι η Πολιτεία έπρεπε πρώτα να λάβει μέριμνα για την κτιριακή υποδομή και την επαρκή στελέχωση και μετά να ενεργοποιήσει τις όποιες διατάξεις για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.
Τη συμμετοχή του δημάρχου στην τριμερή επιτροπή και κυρίως την ψήφο τους υπέρ της εφαρμογής της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης επέκρινε ο κ. Ζώτος, κάνοντας λόγο για «παράκαμψη των αρμοδίων αντιδηνάρχων και του δημοτικού συμβουλίου.
Επαυξάνοντας, ο συνάδελφος του στον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας Λάζαρος Παζαρτζικλής έκανε λόγο για «σπουδή του δημάρχου που έλαβε εν μια νυκτί την απόφαση για «πιλοτική» εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης».
Παραίτηση Βασιλικής Σαπλατέρα
Εν τω μεταξύ έντονους «τριγμούς» στο ίδιο θέμα προκάλεσε και η παραίτηση της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Βασιλικής Σαπλατέρα απο την ιδιότητα του μέλους του δημοτικού συμβουλίου του οργανισμού παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δήμου Κιλκίς με αφορμή την επίμαχη απόφαση του δημάρχου την οποία χαρακτηρίζει ως «αντιδημοκρατική και αντιδεολογική». Στην σχετική έγγραφη δήλωσή της η κ. Σαπλατέρα αναφέρει τα εξής:
“Δυστυχώς μια ακόμη αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική πράξη του δημάρχου με αναγκάζει να υποβάλω την παραίτησή μου από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού αθλητισμού, πολιτισμού, περιβάλλοντος και παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών, ως μόνη εκπρόσωπος σ` αυτό του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας “Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ”.
Με την παραίτησή μου αυτή καταγγέλλω την πράξη του δημάρχου να υπογράψει τη συμμετοχή του δήμου Κιλκίς στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων από την σχολική περίοδο 2018-19, χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη του ΔΣ του Οργανισμού μας.
“Έσχατη λύση”
Χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία του όλου θέματος, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η πράξη του δημάρχου να αγνοήσει και κατ` επέκτασιν να υποβαθμίσε το συμβούλιό μας προκάλεσε τις δημοκρατικές ευαισθησίες όλων μας, ανεξάρτητα από το εάν κι άλλα μέλη του ΔΣ θα καταγγείλουν “ανοικτά” την αυθαιρεσία ή εάν θα προχωρήσουν στη παραίτηση ως πράξη διαμαρτυρίας.
Κάτι, που είμαι βέβαιη ότι το επιθυμούν λόγω και των δικών τους δημοκρατικών ευαισθησιών, αλλά που λόγοι σκοπιμότητος ίσως τελικώς να τους συγκρατήσουν.
Η αντίληψη που διακρίνει την λειτουργία γενικώς του δημάρχου να μην συζητεί και να μην ενημερώνει το ΔΣ του οργανισμού όπως ευθαρσώς τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του, με βρίσκει αντίθετη. Γι’αυτό επιλέγω την παραίτηση μου ως έσχατη λύση, υπερασπιζόμενη το νόμιμο δικαίωμα κάθε μέλους του ΔΣ στην ενημέρωση, στο διάλογο και τέλος στην επιλογή να έχω γνώμη”.