Εκπαίδευση

Ενδιαφέρον παρουσίασε διαδικτυακή διάλεξη του 2ου πειραματικού γενικού λυκείου Κιλκίς

Διαδικτυακή διάλεξη από τον ομότιμο καθηγητή στο τμήμα φυσικής της σχολής θετικών επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σταύρο Αυγολούπη, με θέμα «Κοσμικές κινήσεις», δόθηκε την Τρίτη 6.12.22, στο πλαίσιο της δραστηριότητας του ομίλου αστροφυσικής του 2ου πειραματικού γενικού λυκείου Κιλκίς.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

« … Ο κ. Αυγολούπης, με την χαρισματικότητα, τη μεταδοτικότητα και τις ιδιαίτερες επικοινωνιακές του δεξιότητες, καθήλωσε το κοινό του αναπτύσσοντας το θέμα της διάλεξης ενώ παράλληλα έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριες σημαντικές συμβουλές ζωής. Στο τέλος της εκδήλωσης, αφού απάντησε ακούραστα στις ερωτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, αποδέχθηκε την πρόσκληση να κάνει δια ζώσης διάλεξη στους μαθητές και τις μαθήτριες του ομίλου και του προγράμματος αστροφυσικής την ερχόμενη Άνοιξη.

Ποιός είναι

Τον Μάιο του 1975 ο Σταύρος Αυγολούπης διορίστηκε στο εργαστήριο αστρονομίας του τμήματος φυσικής, το οποίο για 32 χρόνια υπηρέτησε διδακτικά και ερευνητικά, στην ερευνητική κατεύθυνση «Παρατηρησιακή Αστρονομία» έως το 2007, που μετακινήθηκε στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην ερευνητική κατεύθυνση «Παρατηρησιακή αστρονομία και η αστρονομία στην εκπαίδευση», από το 2007 έως το 2016, που συνταξιοδοτήθηκε, συνεχίζοντας όμως και κατά το διάστημα αυτό την ερευνητική του κυρίως συνεργασία με το τμήμα φυσικής, στο οποίο φέρει τον τίτλο του ομότιμου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε δύο κατευθύνσεις:

– Στην κατεύθυνση «Παρατηρησιακή Αστρονομία», όπου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη μελέτη των μεταβλητών αστέρων με έμφαση κυρίως στους αστέρες εκλάμψεων και στους αστέρες RS CVn.

– Στην κατεύθυνση «Η Αστρονομία στην Εκπαίδευση», όπου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο γνωστικό αντικείμενο της «Δημόσιας κατανόησης των θετικών επιστημών» με έμφαση στην αστρονομία. Μελετώνται επίσης ερευνητικά και ωρισμένες θεματικές περιοχές που αφορούν το εριβάλλον σε σχέση κυρίως με την εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, είτε ως ομιλητής είτε ως διοργανωτής, ενώ έχει σημαντικό συγγραφικό έργο σε βιβλία αστρονομίας, παιδικά και ενηλίκων, τα οποία εκδόθηκαν και διατίθενται στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης NOESIS».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα