Κιλκισιώτικη διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό προσομοίωσης δίκης
Τώρα η Κιλκισιώτισσα τριτοετής φοιτήτρια στην νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Σημαιοφορίδου διακρίνεται και ως μέλλουσα λειτουργός της δικαστικής επισήμης.
Την πρώτη πανευρωπαϊκών διαστάσεων επιτυχία της, που περιποιεί τιμή όχι μόνο στην ίδια αλλά και στο Κιλκίς, την σημείωσε το Σάββατο 8-4-17 ως στέλεχος δυάδας της τετραμελούς ομάδας του ΑΠΘ, που μαζί με αντίστοιχες ομάδες άλλων επτά πανεπιστημίων από την Γαλλία (δύο), Βέλγιο, Ισπανία, Βουλγαρία, Πορτογαλία και Κατάρ συμμετέσχε σε διαγωνισμό προσομοίωσης δίκης για υπόθεση απέλασης ή μη Σύρου φυγά, που στην ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία είχε καταφύγει, συνελήφθη από τις τοπικές αρχές με την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου.
Τον διαγωνισμό αυτής της προσομοίωσης δίκης διοργάνωσε το ερευνητικό κέντρο «Μωχάμετ Αλή», ενώ η διαδικασία διεκπεραιώθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Ιμαρέτ» της Καβάλας, όσον αφορά στις πρώτες συνεδριάσεις, και στην ρωμαϊκή αγορά του αρχαιολογικό χώρου των Φιλίππων Καβάλας, όσον αφορά στην τελική φάση με τον «μικρό» τελικό και τον τελικό. Οι συμμετασχόντες προετοιμάσθηκαν για την υπόθεση επί πέντε μήνες.
Το σενάριο
Το σενάριο, όπως δημοσιεύεται σε ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στην «Καθημερινή» (φύλλο 11.4.17), ήταν το εξής:
«Σύμφωνα με το ιστορικό, ο 20χρονος Σύρος Omar Nassar (Ομάρ Νάσαρ) εγκατέλειψε το ισοπεδωμένο από τις εμφύλιες συγκρούσεις Χαλέπι και διέσχισε το Αιγαίο τον Απρίλιο του 2016, αφού είτε τεθεί σε ισχύ η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. ΄Οσο περίμενε να εξεταστεί το αίτημά του για άσυλο γνώρισε τη Χ., 15 ετών τότε και μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας.
Η ερωτική τους σχέση θορύβησε την οικογένεια του κοριτσιού. Το ζευγάρι παντρεύτηκε βάσει του εθιμικού δικαίου για να αμβλύνει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, και ο Nassar εξασφάλισε άδεια διαμονής.
Σύντομα όμως οι δυό τους μετανάστευσαν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Εκεί ο γάμος με την Χ. δεν αναγνωρίστηκε από της Αρχές και ο νεαρός Σύρος συνελήφθη για απαπλάνηση ανηλίκου. Το ζητούμενο, πλέον, ήταν η απέλασή του στην Τουρκία. Θα κατάφερνε η υπεράσπισή του να την αποτρέψει;…»
Συνήγορος του κράτους
Η Κωνσταντίνα Σημαιοφορίδου μαζί με την Σοφία Ανδρεαδάκη απετέλεσαν στην ημιτελική φάση του Σαββάτου 8-4-17 την δυάδα των συνηγόρων του ευρωπαϊκού κράτους, στο οποίο συνελήφθη ο Σύρος φυγάς, και με την επιχειρηματολογία τους κατάφεραν να υπερισχύσουν του πανεπιστημίου της Λισσαβόνας και να προκριθούν στον τελικό της επομένης.
Εκεί το πανεπιστήμιο «Ζαν Μουλέν» της γαλλικής πόλης Λυών, ύστερα από κλήρωση που του παρέσχε αυτό το δικαίωμα, επέλεξε τον ρόλο του συνηγόρου του ευρωπαϊκού κράτους.
Μετά από αυτό οι Σημαιοφορίδου και Ανδρεαδάκη παραιτήθηκαν από την συνέχεια, καθώς δεν είχαν προετοιμασθεί ως συνήγοροι του Σύρου φυγά, και στον τελικό έλαβε μέρος η δυάδα των Ειρήνης Πιπίδη-Καλογήρου και Ανδρέα Πιπερίδη, που συμμετέσχε με αυτόν τον ρόλο, και η οποία κατέλαβε στον τελικό την δεύτερη θέση.
Μια θέση, που «χρεώνεται» σε όλη την ομάδα του ΑΠΘ, επομένως και στην Κωνσταντίνα Σημαιοφορίδου, ανεξαρτήτως της μη συμμετοχής της στον τελικό.
Πλέον, μετά από αυτήν την επιτυχία, ο «δρόμος» των διακρίσεων σε ανάλογους διεθνής διαγωνισμούς είναι «ανοικτός» για την 21χρονη Κιλκισιώτισσα, που ανεξαρτήτως κατευθύνσεως, την οποία θα ακολουθήσει, δείχνει σαφή «δείγματα γραφής» ενός «ανατέλλοντος αστέρος» της δικαιικής επιστήμης, όπως είναι κάθε νομικός που δεν περιορίζεται σε ένα αξιόλογο επίπεδο σπουδών αλλά πάντα επιδιώκει το «κάτι παραπάνω».
Και μέχρι στιγμής η Κωνσταντίνα Σημαιοφορίδου φαίνεται, ότι ακολουθεί απαρεγκλίτως αυτήν την «οδό».
Σε ερώτηση του «Μαχητή» για το πώς βίωσε την συγκεκριμένη σημαντική διεθνή εμπειρία, δήλωσε τα εξής:
«Μοναδικές εμπειρίες»
«Η συμμετοχή στον διαγωνισμό της προσομοίωσης δίκης είναι πρωτόγνωρη αλλά και πολύ δύσκολη ταυτοχρόνως.
Απαιτεί αρκετό καιρό προετοιμασίας (εμείς ξεκινήσαμε από τον Νοέμβριο), έρευνας και δουλειάς προκειμένου να παρουσιασθεί η ομάδα έτοιμη.
Στην ουσία ο φοιτητής καλείται να εργασθεί πλέον ως συνήγορος και να υπερασπιστεί την πλευρά του όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και να απαντήσει αμέσως στις ερωτήσεις των δικαστών.
Οι εμπειρίες, που κερδίζει κανείς είναι μοναδικές, και, πάνω από όλα είναι σημαντικό το ότι «δέσαμε» πολύ ως ομάδα και περνούσαμε καλά σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας».