Γενικά

Διακόσιοι πενήντα και πλέον νέοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “Θεά Δήμητρα” του Σ.Σ. Μουριών

Tις πύλες του ανοίγει εκ νέου σε μετανάστες το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Θεά Δήμητρα” στον οικισμό του Σ.Σ.Μουριών προκειμένου να φιλοξενήσει από αύριο Δευτέρα 4.4.20 για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών διακόσιους πενήντα, ίσως και κατά τι περισσοτέρων, νέους, πιθανότατα από την περιοχή της Λέσβου, οικογένειες στην πλειοψηφία τους με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού προγράμματος, ανάλογου του οποίου είχε εφαρμοστεί και στο πρόσφατο παρελθόν προκαλώντας τότε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες είχαν εκτονωθεί πρίν από λίγες εβδομάδες με την αποχώρηση των πρώτων εγκατεστημένων.

Μία εξέλιξη η οποία έρχεται σε συνέχεια των εργασιών για την αποκατάσταση ζημιών που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, θέτοντας παράλληλα τα ερωτήματα εάν θα επανέλθει και η επιφυλακτική στάση των περιοίκων υπό τον φόβο να επαναληφθούν παραβατικές συμπεριφορές από μέρους μερίδας των μεταναστών, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, αλλά και προβληματισμό σχετικά με το ενδεχόμενο να “εισαχθούν” στην περιοχή κρούσματα κορωνοϊού.

Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας πρόκειται για μία βραχύβια φιλοξενία, η οποία πιθανόν να τερματισθεί και πριν την λήξη του προγράμματος, το οποίο ως γνωστόν έχει χρονικό ορίζοντα λήξης του τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα όλοι όσοι εγκατασταθούν στο συγκρότημα θα τεθούν αυτομάτως σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, η οποία θα επιτηρείται αυστηρώς, ενώ και μετά την λήξη της θα υπάρχουν ενδεχομένως περιορισμοί στις μετακινήσεις των, με στόχο βεβαίως να περιορίσουν στο ελάχιστο την πιθανότητα να εμφανισθεί περιστατικό του ιού, αλλά και παράλληλα για να διασκεδάσουν τις αντιρρήσεις των κατοίκων της περιοχής και της δημοτικής αρχής, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί μεταξύ άλλων και σε σχετικά ψηφίσματα.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες δυνάμεις στο Σ.Σ.Μουριων για να περιστειλουν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση μεταναστών στο Σ.Σ.Μουριών
Με πρόταση του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη στη σημερινή διά περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την επικείμενη εγκατάσταση μεταναστών στην ξενοδοχειακή μονάδα ‘’Θεά Δήμητρα’’ του Σ.Σ.Μουριών.

Το εγκριθέν ψήφισμα, που απασχόλησε την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του σώματος, έχει ως εξής:

Το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του για την αιφνιδιαστική κυβερνητική ενέργεια μετακίνησης μεταναστευτικού πληθυσμού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ‘’ Θεά Δήμητρα’’ του Σ.Σ.Μουριών καταργώντας στην πράξη, με εντελώς πρόχειρους σχεδιασμούς, βασικούς κανόνες ισοπολιτείας και υπονομεύοντας επί της ουσίας την ίδια την απόφασή της για τη συμφωνηθείσα ισοκατανομή ανά την επικράτεια στην ποσοστιαία αναλογία του 1%.

Όπως έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν, οι τοπικές αρχές αγνοήθηκαν και δεν μας παρασχέθηκε καμία απολύτως ενημέρωση για τη μεταναστευτική εγκατάσταση.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται με θεσμική ασέβεια και οι έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλουν την εκ νέου έλευση μεταναστευτικών ροών στον τόπο μας απομειώνουν την ενέργεια εκκένωσης του εν λόγω ξενοδοχείου ακριβώς δύο μήνες πριν, διαταράσσοντας το αίσθημα της κοινωνικής γαλήνης των κατοίκων του λεκανοπεδίου των Μουριών.

Πιστοί στις διακηρύξεις μας και δεσμευόμενοι από την υπ΄αρ. 272/2019 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, που υιοθετεί πλήρως το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης του Σ.Σ.Μουριών, ζητούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αποτραπεί η εγκατάσταση μεταναστών για λόγους δημογραφικής ισορροπίας μιας περιοχής που έχει δεχθεί δυσανάλογα μεταναστευτικά βάρη και που ως ακριτική πρέπει να τύχει μιας ενισχυμένης πολιτικής θωράκισης των συνόρων.

Εξάλλου και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς στο σύνολό της αλλά και ο δήμος Κιλκίς έχουν υπερβεί το αναλογούμενο ποσοστό φιλοξενίας και η πιθανότητα μιας πρόσθετης αύξησής του πλήττει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και δε μπορεί να γίνει ανεκτή.

Αναγνωρίζουμε την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά μας από τα αυξανόμενα μεταναστευτικά κύματα και την αδήριτη ανάγκη αποσυμφόρησή τους ωστόσο οι έχοντες την κυβερνητική ευθύνη, λαμβάνοντας υπόψη το ανεπίτρεπτα μεγάλο φορτίο που έχει σηκώσει στην προσφυγική κρίση η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, οφείλουν να την απεντάξουν από τον κύκλο της συνήθους επιλογής. Η κατανόηση, η αλληλεγγύη και το φιλότιμο των πολιτών δε μπορεί να χρησιμοποιείται ως ασφαλής επένδυση για την επιλογή της ξενοδοχειακής επιχείρησης στο Σ.Σ.Μουριών ως σταθερής προσφυγικής ή μεταναστευτικής εστίας.

Απαιτούμε, συνεπώς, την ακύρωση του σχεδίου μεταφοράς μεταναστών στο ξενοδοχείο ‘’Θεά Δήμητρα’’αλλά και οπουδήποτε αλλού εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας θέτοντας επιπροσθέτως μία νέα κρίσιμη παράμετρο, αυτήν της επικείμενης φιλοξενίας με βάση τις υγειονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το δίκαιο αίτημά μας και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας του γενικού πληθυσμού απαιτούμε να μας δοθούν πολύ συγκεκριμένες διασφαλίσεις σχετικά με τον ακριβή αριθμό των φιλοξενουμένων, την ταυτότητά τους, τη διάρκεια παραμονής τους στο ξενοδοχείο ‘’Θεά Δήμητρα’’ και τα γνωρίσματα αυτής της παραμονής.
Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτούμε να μην υπάρξει νέα δυσαρμονία και ο αριθμός των επισκεπτών να είναι πολύ μειωμένος σε σχέση με τις πρόσφατες προσφυγικές εγκαταστάσεις.

Η εικαζόμενη ως προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών στο εν λόγω ξενοδοχείο πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί. Ως προς τα χαρακτηριστικά της διαμονής, πέραν της υποχρεωτικής καραντίνας των δεκατεσσάρων ημερών, οι μετανάστες, θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουν αυστηρά στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου για όσο διάστημα διαρκέσει η φιλοξενία τους.

Παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις μας για την μεταφορά των μεταναστών στο Σ.Σ.Μουριών και τις επιφυλάξεις μας ως προς την ανεξήγητη επιμονή επιλογής της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής επιχείρησης για τη φιλοξενία τους, δοθείσας και της αδυναμίας εκπλήρωσης βασικών υγειονομικών διατάξεων από πλευράς της, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον τόπο μας.

Συνοψίζοντας, οι δικοί μας αδιαπραγμάτευτοι όροι ορθοτομούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και στο σεβασμό των κανόνων ισονομίας. Όπως όλοι οι συμπολίτες μας περιόρισαν στο ελάχιστο τις δημόσιες εξόδους τους για αρκετές εβδομάδες ώστε να προστατευθούν από το ενδεχόμενο πιθανής διασποράς του κορωνοϊού κατά τον ίδιο τρόπο οφείλουν να συμπεριφερθούν και οι νέοι επισκέπτες μένοντας ασφαλείς μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.

Όλοι, θα πρέπει να εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και την κοντινή κοινωνική επαφή. Κανείς και για κανένα λόγο δεν πρέπει να βάλει σε περιπέτεια υγείας τον εαυτό του και το συνάνθρωπό του σε μια περιοχή όπου στη συντριπτική πλειονότητά της κατοικείται από μεσήλικες και ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Για τους λόγους αυτούς αξιώνουμε επιτακτικά:

-τον πλήρη υγειονομικό έλεγχο – περίθαλψη των νέων επισκεπτών

-την παραμονή τους αυστηρά εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος

-την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων ασφάλειας και προστασίας έναντι του Covid -19

-τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας σε ότι αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, των μέτρων πυροπροστασίας – πυρασφάλειας

– διαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση για τον μεταναστευτικό πληθυσμό κατά το διάστημα φιλοξενίας του στο ξενοδοχείο ‘’Θεά Δήμητρα’’

– την ισχυροποίηση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα