Πολιτική

Διακήρυξη της ΚΝΕ Κιλκίς-Πέλλας γιά το 40ο φεστιβάλ-«Οδηγητή»

Τριανταεννέα χρόνια «ζωής» και σαράντα διοργανώσεις μετρά φέτος το φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή».
Οι εκδηώσεις του στο Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σάββατο 30.8.14, στην πλατεία Ειρήνης, με ώρα έναρξης 7 το βράδυ και σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
7.00μμ: Χαιρετισμός εκπροσώπου ΚΝΕ-Εναρξη
7.15μμ: Παλαιστικός σύλλογος Ευρώπου «Καραγιάννης»: Επίδειξη πάλης και συζήτηση γιά τον λαϊκό αθλητισμό
8.00μμ: «Θρακική Εστία Κιλκίς»: Παρουσίαση χορών της Θράκης
8.30μμ: Ομιλία Σάκη Βαρδαλή, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ
9.15μμ: Αναδρομή στην μουσική του Πόντου με τους Ματθαίο Φερεσίδη, Γιάννη Σαμαρά και Στάθη Ευφραιμίδη
9.45μμ: Ποντιακό γλέντι με τον Θοδωρή Σαχπεκίδη.
Στον χώρο θα λειτουργούν ενημερωτικά περίπτερα, ψησταριά-μπαρ, βιβλιοπωλείο και έκθεση των εκδόσεων «Σύγχρονη εποχή», γωνιά τοιχογραφίας και παιδότοπος.
Επίσης θα διεξαχθούν αγώνες επιτραπέζιου αντισφαίρου (πιγκ-πογκ).
Πρόγραμμα παιδότοπου: Κατασκευή κούκλας, ομαδική ζωγραφική γιά την ειρήνη, παιχνίδι ζέγκα, παιχνίδι γιά την ειρήνη των λαών ενάντια στον πόλεμο.
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του φεστιβάλ η τοπική οργάνωση Κιλκίς-Πέλλας της ΚΝΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Σε νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας».
(Νίκος Μπελογιάννης, από την απολογία του στο στρατοδικείο).
Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε, με στόχο να μοιάσουμε και να τιμήσουμε στην καθημερινή δράση και τον αγώνα, όσους πάλεψαν για ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων μας και των ανθρώπων. Με πείσμα, γνώση, πείρα, με θέληση και τόλμη, με αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Γι’ αυτό στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ-“Οδηγητή” διαλέξαμε αυτό το σύνθημα.

«Ένας νέος κόσμος»

Ξέρουμε, ο δρόμος ανοίγει δύσκολα, πόντο-πόντο. Τα καθήκοντα πολλά και μεγάλα, το έδαφος εχθρικό κι η μάχη “σώμα-σώμα”, συνείδηση την συνείδηση. Την δουλειά δεν την φοβηθήκαμε. Κι ούτε τις δυσκολίες. Αισιόδοξοι, μέσα στην καθημερινή δράση και προσπάθεια για να αλλάξει η συνείδηση, να αποτινάξει από τις πλάτες της το βάρος του φόβου, της αυταπάτης, για να ισιώσει ό,τι σφυρηλατείται χρόνια τώρα στο “αμόνι” της καπιταλιστικής σκλαβιάς και των μηχανισμών του συστήματος.
Με πυξίδα σταθερή κι οδηγό το μέλλον που μας αξίζει.
Ένας νέος κόσμος…
-Στο μπόι των ανθρώπων και των αναγκών τους. Στο μπόι της εργατικής τάξης που παράγει τεράστιο πλούτο. Στο μπόι των σημερινών τεράστιων δυνατοτήτων της παραγωγής, της τεχνολογίας, της επιστήμης. Για να βγάλουμε τη θηλιά του καπιταλιστικού κέρδους, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, των ξεπερασμένων σχέσεων παραγωγής, που δεν αφήνουν τα επιτεύγματα της ανθρώπινης δουλειάς να φτάσουν σ’ αυτούς που τα παράγουν. Που από ευλογία για τους εργαζομένους, από ευλογία που την έφτιαξαν με τα δικά τους χέρια, γίνεται κατάρα, δυστυχία, εκμετάλλευση και καταπίεση, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για τους παραγωγούς του πλούτου και τα παιδιά τους.
-Στο μπόι των ιδανικών μας, των αξιών της πιο πρωτοπόρας τάξης της κοινωνίας, των ονείρων που έγιναν πράξη και θα ξαναγίνουν. Ένας κόσμος, μια κοινωνία, που θα σηκώνει και το μπόι των ίδιων των ανθρώπων, που δε θα τους θέλει σκυφτούς, άβουλους, στη γωνία, αλλά θα τους χρειάζεται πρωταγωνιστές. Χτίστες μιας νέας ζωής, με τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια τους. Που πάει να πει δυνατούς, ζωντανούς και πρωτοπόρους, ελεύθερους από τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, της άγνοιας, του φόβου. Χωρίς ναρκωμένα μυαλά. Γι’ αυτόν τον κόσμο παλεύει η ΚΝΕ.
Ένας κόσμος, μια κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και των σύγχρονων δικαιωμάτων, ο Σοσιαλισμός-Κομμουνισμός κι όχι “ελεύθεροι” να ζητιανεύουμε, “ελεύθεροι” ν’ αποφασίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο, “ελεύθεροι” να διαλέγουμε ανάμεσα στο σκοτάδι και την «μαύρη» νύχτα.
Αυτόν τον κόσμο αναδεικνύουμε 40 χρόνια τώρα μέσα από τα φεστιβάλ μας. Από εκεί και το φως του, το καινούργιο που κάθε χρόνο είναι και πιο νέο, πιο επίκαιρο. Από εκεί οι γεροί δεσμοί και το κύρος του.

«Ψηλά τον πήχυ»
Φέτος που συμπληρώνονται τα 40 χρόνια απ’ όταν πρωτοξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”, είμαστε πιο σίγουροι γι’ αυτό. Κι ας μην ζήσαμε τον Λοΐζο στο φεστιβάλ, κι ας μην είδαμε τον Ρίτσο και τον Κατράκη να απαγγέλουν στην σκηνή του. Όλα αυτά ανήκουν και σε εμάς που ήμαστε αγέννητοι τότε. Όχι σαν κειμήλια, μα σαν έμπνευση, κουράγιο και δύναμη σ’ όσους δε σκύβουν, σ’ όσους αναμετρώνται με τον καιρό να ‘ναι κόντρα, σ’ όσους παλεύουν ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Οδηγός για τη διαπαιδαγώγηση νέων ακούραστων πρωτοπόρων αγωνιστών, με ανυπομονησία απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, με υπομονή με τους ανθρώπους του μόχθου, με γνώση, αντοχή στις καμπές της ταξικής πάλης, οργανωτές μέσα στη νεολαία και ηγέτες στον χώρο τους, φωτεινά παραδείγματα ανιδιοτέλειας, τιμιότητας, με πρωτοπόρα δράση στον αγώνα και στη ζωή. Γνήσια παιδιά της ταξικής αναμέτρησης.
Έτσι τιμάμε και γιορτάζουμε και τα 40 χρόνια του φεστιβάλ μας που συμπληρώνονται φέτος. Γινόμαστε πιο απαιτητικοί από τους εαυτούς μας. Βάζουμε φιλόδοξους στόχους και ψηλά τον πήχυ σε όλα τα επίπεδα:
-Για να οργανωθεί η πάλη για τα προβλήματα και τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, του καπιταλιστικού δρόμου και του “ευρωμονοδρόμου” που είναι εδώ και στην κρίση και την ανάκαμψη και φορτώνει τα βάρη στους εργαζομένους και τη νεολαία. Για να οργανώσουμε, να κινητοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε όσα έχουμε ανάγκη, τώρα, άμεσα και όχι στη “Δευτέρα Παρουσία” που οι λύκοι της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα γίνουν αρνιά. Για να μη χαθεί άλλος χρόνος με αυταπάτες και ψέμματα, “σωτήρες” και “άφθαρτους”, κόντρα στις μειωμένες απαιτήσεις απ’ τη ζωή, κόντρα στις μάταιες αυταπάτες ότι ο κόσμος θ’ αλλάξει με παρακάλια και κόλπα.
-Για να μπουν πιο αποφασιστικά και σίγουρα στη δουλειά και τη μάχη οι χιλιάδες που βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι όλο το προηγούμενο διάστημα. Για να φτάσει το μήνυμα και στους πολλούς ακόμα σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολή και σχολείο, γειτονιά, που ‘χουν την πόρτα και τα αυτιά ανοιχτά. Σε όσους όχι απλά συμφωνούν μαζί μας, αλλά σε όσους τους αφορά η κρυστάλλινη θέση και πρόταση του Κόμματος, το κάλεσμα για κοινή δράση. Για ανανέωση δεσμών και δημιουργία νέων με χιλιάδες παιδιά των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων.
Μπροστά, με πρωτοπόρα δράση στον αγώνα και την ζωή, με μαχητικότητα και πρωτοβουλία, για να γίνεται κάθε χώρος εστία συλλογικής δημιουργίας, δράσης, σκέψης.
Για μαζικές και γερές οργανώσεις της ΚΝΕ. Με ικανότητα κινητοποίησης, ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, διαπαιδαγώγησης, στο πλευρό του Κόμματος, με ευθύνη και συμβολή στο στέριωμα της εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης, της λαϊκής συμμαχίας στους χώρους όπου δουλεύουν, σπουδάζουν, ζουν οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων.
Πιό αποφασισμένοι, έμπειροι και δυνατοί, πλάι στο Κόμμα μας να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Οι εκδηλώσεις στην Ν.ΣάνταKNE
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24-8-14 η προφεστιβαλική εκδήλωση στην Νέα Σάντα. Η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μεγάλη. Το μήνυμα του 40ου φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» ενέπνευσε και δεκάδες νέων ήρθαν σε επαφή με τα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ, συζήτησαν, αγόρασαν μαρξιστικά βιβλία για να μελετήσουν, ενημερώθηκαν, διασκέδασαν.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ταξικό ραπ, συνεχίστηκε με ομιλία από τον Διογένη Τριανταφυλλίδη, μέλος του ΣΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ και γραμματέα της ΤΟ Κιλκίς –Πέλλας και έκλεισε με ποντιακό γλέντι.

Περισσότερα

Κιλκισιώτικη «σφραγίδα» στην προεδρεία και δράση της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων Γερμανίας

Στον διάλογο, στον οποίο προσκάλεσε τους φορείς πολιτών προερχομένων από μετανάστευση η καγκελαρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στο Βερολίνο, […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας