Πολιτική

Διαφοροποιήσεις στην Ν.Δ. γιά το όνομα της Μακεδονίας στο νομό σε σχέση με την επίσημη θέση του κόμματος

Το ζήτημα, που υφίσταται στο εσωτερικό της ΝΔ αναφορικά με την στάση της στο «Σκοπιανό», και κυρίως στην παράμετρο του ζητήματος που αφορά στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας ετούτη την περίοδο, ανέδειξε η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής Κιλκίς, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Γουμένισσα την Παρασκευή 12.1.18, σε συνεργασία με την δημοτική τοπική οργάνωση Παιονίας, ο πρόεδρος της οποίας Αστέριος Τάτσης είχε και το πρόσταγμα της οργανωτικής παρουσίασης, παρουσία του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής του κόμματος και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Δύο στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέσεις ευθύνης σε κομματικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, που με τις τοποθετήσεις τους στο κέντρο νεότητας της Γουμένισσας, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση έδωσαν και το στίγμα αυτής της διαφοροποίησης που υπάρχει σε σχέση με την επίσημη θέση του κόμματος, η οποία θέτει «ως ελάχιστη βάση συζήτησης» του θέματος την θέση, που είχε προκύψει ως εθνική γραμμή στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 2008, και η οποία υπό προϋποθέσεις άφηνε ουσιαστικώς ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας επί του ονόματος με την χρήση και του όρου «Μακεδονία» ως γεωγραφικού ή άλλου τινός προσδιορισμού (Σλαβομακεδονία) και την θέση που διατύπωσε ο κ. Τζιτζικώστας αλλά και άλλα στελέχη της ΝΔ εσχάτως όπως οι βουλευτές Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης και Σερρών Κωνσταντίνος Καραμανλής, που θέτουν ξεκάθαρα την αντίθεση με την οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στην συμφωνία γιά την ονομασίά των Σκοπίων.

Μία θέση με ευρεία αποδοχή, όπως διαφαίνεται δημοσκοπικώς αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κοινωνικό επίπεδο, που επί της ουσίας υιοθετεί την πιό «άκαμπτη» στο ζήτημα θέση της χώρας μας, όπως αυτή είχε προσδιορισθεί στην σύνοδο των πολιτικών αρχηγών το 1992 επί προεδρείας του πρεσβυτέρου και αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Βεβαίως, τόσο στην Γουμένισσα όσο και αργότερα σε εκδήλωση του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης όπου οι «δύο» πλευρές συνευρέθησαν εκ νέου, ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους παρευρεθέντες, όπως έπραξε στην πρώτη περίπτωση και ο βουλευτής Κιλκίς και πρώην υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς στην τοποθέτησή του: «Πρέπει να μας έχετε εμπιστοσύνη σε αυτό το θέμα, διότι η ΝΔ ήταν η παράταξη, που πάντα έβαλε πρώτη το συμφέρον της χώρας. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε και στο μέλλον».

Παράλληλα, βεβαίως, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γενικότερα γιά την πολιτική που ασκεί και ειδικότερα επί του «Σκοπιανού» τονίζοντας ότι ασκεί «μυστική διπλωματία», χωρίς ενημέρωση των κομμάτων, όπως είχε πράξει η κυβέρνηση Κ.Καραμανλή το 2008 και ότι χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις και διαφορετικές απόψεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως, σε σχέση με τον «αλλοπρόσαλο κυβερνητικό της εταίρο» τους Ανεξάρτητους Έλληνες του υπουργείου εθνικής αμύνης Παναγιώτη Καμμέο.

«Είναι κρίσιμο να έχουμε πρώτα την ακριβή κυβερνητική θέση και μετά να συζητήσουμε θέτοντας ως ελάχιστη βάση την συμφωνία του 2008 και έχοντας δύο ακόμη άξονες πέραν της ονομασίας δηλαδή της χρήσης της ονομασίας, το «έργκα όμνες», μία γιά όλες τις χρήσεις, και των ζητημάτων που αφορούν την δήθεν ύπαρξη «μακεδονικού έθνους», του αλυτρωτισμού του και των λοιπών απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων, που προσβάλλουν την εθνική υπερηφάνεια, όχι μόνον των Μακεδόνων αλλά όλων των Ελλήνων», όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε.

Νωρίτερα από την εκδήλωση στην Γουμένισσα ο κ. Αυγενάκης είχε συνάντηση με τα τοπικά κομματικά στελέχη της ΝΔ από τις δύο δημοτικές οργανώσεις του Κιλκίς και της Παιονίας, παρουσία του προέδρου της ΝΟΔΕ Κιλκίς Κωνσταντίνου Βιολιτζή και του κ. Γεωργαντά με τα οποία συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία της παράταξης σε κομματικό επίπεδο τις αλλαγές που θα προωθηθούν σε αυτόν τον τομέα, την ετοιμότητα που θα πρέπει να υπάρχει σε κομματικό επίπεδο διότι το 2018 μπορεί να αποδειχθεί μία εκλογική χρονιά, αλλά και μία σειρά θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας και των θέσεων της ΝΔ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα