Πολιτική

Δημιουργήθηκε ο δεύτερος καταυλισμός προσφύγων στο βενζινάδικο «Πλάζα»

Σε μία από τις πρόσφατες επισκέψεις μας στην περιοχή των «Πλάζα», όπου το τελευταίο διάστημα κατασκηνώνουν τρεις με τέσσερις χιλιάδες προσφύγων πάνω σε ημερήσια βάση, παρατηρούμε στον παρακείμενο χώρο βορείως των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης χρηστών της εθνικής οδού ωρισμένα άτομα να εκτελούν εργασίες τοπογραφικού χαρακτήρα.

Λίγο νωρίτερα είχαμε ακούσει στελέχη της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ να συνομιλούν στην αγγλική γιά την ανάγκη δημιουργίας εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσφύγων, χωρίς όμως να γνωρίζουμε εάν αυτό αφορούσε στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως επίσης και σε τί είδους εγκαταστάσεων ακριβώς αφορούσε.

Δυστυχώς, παρ’ ότι θέσαμε τα σχετικά ερωτήματα στα συγκεκριμένα στελέχη της Αρμοστείας, δεν πήραμε καμμία απάντηση.

Το θέμα και τα όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μας τα κάναμε γνωστά και στον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, αν και, όπως μας απάντησε, ήταν ενήμερος επ’ αυτού.

Υπενθυμίζουμε, ότι η εν λόγω έκταση ανήκει στο Δημόσιο, καθώς είναι εντός των ορίων της ζώνης ΠΑΘΕ ενώ, εκτός των άλλων, είναι και γνωστή στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό γιά θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, καθώς το προπερασμένο Σάββατο την είχε επισκεφθεί προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες συνεννοήσεις με τον ιδιοκτήτη των «Πλάζα» ούτως ώστε να επιτρέψει την εγκατάσταση των δεκατριών θερμονομένων μεγάλων σκηνών στα όρια της ιδιοκτησίας του, με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής πεντακοσίων προσφύγων.

Σε συνδυασμό και με το όσα άφησε να εννοηθούν σε τηλεοπτική εμφάνισή του προχθές το βράδυ στο «Σταρ» στην εκπομπή «Ενικός» με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο κ. Γκουντενούδης αναφορικά με τις προθέσεις της Υπατης Αρμοστείας μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι έχουμε εξελίξεις στην εν λόγω περιοχή ανάλογης της Ειδομένης.

Aνησυχία για το μέλλον του τόπου μας

Επιστολή ιδιώτη για το ίδιο θέμα αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της Ειδομένης που αναφέρει τα εξής:

“Και ενώ οι κάτοικοι της Ειδομένης είναι προβληματισμένοι και αγανακτισμένοι από τα επακόλουθα της λειτουργίας του παράνομου καταυλισμού camp στην οριογραμμή με την FYROM ( μην ξεχνάμε δεν υφίσταται ουδέτερη ζώνη )με την παρουσία των μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά τους (θυμηθείτε αρχές Δεκεμβρίου βιαιοπραγίες, βανδαλισμούς, διατάραξη συγκοινωνιών, κλοπές, διαρρήξεις ) έρχεται να πλαισιώσει το σκηνικό και η παράνομη καταπάτηση ιδιοκτησιών ( χωράφια με αγροτικές καλλιέργειες που μετατράπηκαν αυθαίρετα σε κατασκηνώσεις και με τις ευλογίες κάποιων οργανώσεων μάλιστα, που έτσι δείχνουν την απαξιωτική συμπεριφορά σε αυτούς που δεν δελεάστηκαν να παραχωρήσουν γη για την επέκταση του καταυλισμού, αλλά και γενικότερα απαξίωση ως προς όλους τους κατοίκους.

Το κύριο συστατικό των κατοίκων είναι πλέον η υπομονή που περιμένουν από το κράτος να πράξει τα αυτονόητα ( απομάκρυνση του παράνομου καταυλισμού της συνοριαγραμμής ). Στην προσπάθεια αυτή σε όλα τα προτεινόμενα σημεία για Hot spots η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε.

Αντέδρασε και είπε το όχι.

Η Ειδομένη τελικά βόλευε όλους και οι φωνές λιγοστές λογω των λιγοστών κάτοικοι της.

Ενώ ακούγονταν Σίνδος, Πιερία, Γαλλικός, ξαφνικά δημιουργήθηκε δεύτερος καταυλισμός εδραιώνοντας έτσι τον πρώτο στην περιοχή του Πολυκάστρου.

Το πρόβλημα τελικά μένει εδώ στην Ειδομένη, στο Πολύκαστρο, στην Παιονία.

Προφανώς είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ο τόπος μας σωστά ειπώθηκε δεξαμενή ψυχών”

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο Βλάσιος Γ. Σκορδέλης

Γεννήθηκε στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) το έτος 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1898. Μετά την αποφοίτησή του […]