Γενικά

ΔΕΥΑ Κιλκίς: «Αυθαίρετη η επιχειρηματολογία του κ. Μάλγαρη γιά την μελέτη αποχετευτικού δικτύου-βιολογικού καθαρισμού οικισμών της Δ.Ε. Γαλλικού»

Την έντονη αντίδραση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) προκάλεσαν οι πρόσφατες δημόσιες αιτιάσεις του τέως δημάρχου Γαλλικού Στέφανου Μάλγαρη για την μελέτη ου αποχετευτικού δικτύου-βιολογικού καθαρισμού οικισμών της σημερινής δημοτικής ενότητας Γαλλικού.

Στην σχετική ανακοίνωη αναφέρονται τα εξής:

«Ο κ. Στέφανος Μάλγαρης εκφράζει την ευαρέσκειά του για την ένταξη του αποχετευτικού έργου – βιολογικού καθαρισμού στους οικισμούς Καμπάνης, Μάνδρες, Παντελεήμονα και Νέα Σάντας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρησιμοποιεί όμως τα υποτιθέμενα… θετικά του συναισθήματα ως αιχμή βέλους κατά του Δήμου Κιλκίς – η ΔΕΥΑΚ που πρωταγωνίστησε στην διεκδίκηση και συμπερίληψη του έργου στο εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν αναφέρεται καν – προκειμένου να εμφανίσει και να υπερτονίσει, κατά την προσωπική του πάντα άποψη, ψεγάδια στην δημόσια ανακοίνωση της πράξης ένταξης.

Η χαρά του, όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι σχήμα λόγου και το πνεύμα της δημόσιας τοποθέτησής βρίθει ναρκισσισμού. Το πρόβλημα του κ. Μάλγαρη ξεκάθαρα είναι ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε μνεία στο πρόσωπό του γιατί όπως έμμεσα σπεύδει να αναφέρει κατά τη θητεία του στον Καποδιστριακό Δήμο Γαλλικού ως Δήμαρχος είχε ολοκληρωθεί η μελέτη για το έργο, η οποία πάλι κατά την προσωπική του άποψη, επικαιροποιήθηκε και αποτέλεσε το όχημα για την ωρίμανση, διεκδίκηση και δρομολόγηση της κατασκευής του.

Εάν ο κ. Μάλγαρης μαζί με τη…χαρά του έθετε στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με το μεγάλο έργο του αποχετευτικού – βιολογικού καθαρισμού, πριν βιαστεί, δήθεν θιγμένος να επιτεθεί στον Δήμο Κιλκίς και να επιστρατεύσει αυθαίρετα επιχειρήματα που οδηγούν σε ανάλογα συμπεράσματα θα μάθαινε ότι:

– Η μελέτη του πρώην Δήμου Γαλλικού, συνταχθείσα πριν από δεκαεπτά χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σύγχρονες τεχνικές, μηχανολογικές και περιβαλλοντικές αποτυπώσεις, αποτέλεσε μια βάση αλλά μόνο ως προς το τοπογραφικό της υπόβαθρο. Η ευελιξία και η επιστημονική επάρκεια της ΔΕΥΑΚ στάθηκαν τα κύρια αποτελεσματικά όπλα για την πλήρη αναδιάρθρωση της παλιάς μελέτης σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός μήνα με πλήθος συμπληρωματικών τεχνικών στοιχείων. Επήλθαν αλλαγές τόσο ως προς την υδραυλική επίλυση των δικτύων όσο και στο τμήμα των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών. Στη δε εγκατάσταση της επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) η επικαλούμενη μελέτη λόγω αδυναμιών δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου.

Μία πρόσθετη παράμετρος που καθιστά τη νέα μελέτη ικανή να συμβαδίσει με τις ανάγκες των καιρών είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας στη Νέα Σάντα με τη μεθοδολογία μικροδικτύου, που εξυπηρετεί την ενεργειακή αυτονομία του βιολογικού καθαρισμού της Νέας Σάντας, και που θα επεκταθεί σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Είναι φυσιολογικό μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες να υφίστανται πολύ διαφορετικές συνθήκες σε νομοθεσία, τεχνικούς όρους, σε προϋποθέσεις και σε διαδικασίες ως προς την ένταξη έργων σε προγράμματα. Για τους λόγους αυτούς μεταβλήθηκε σε όλο το φάσμα του αντικειμένου της η αρχική μελέτη παντού: Στον Καμπάνη, στις Μάνδρες, στον Παντελεήμονα και στη Νέα Σάντα. Ο κ. Μάλγαρης, όπως ο κάθε πολίτης, μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για τις τεχνικές της λεπτομέρειες από τη ΔΕΥΑΚ, αν βεβαίως ο ζητούμενος σκοπός είναι η ενημέρωση και η κατανόησή τους.

Η πραγματικότητα που δεν μπορεί να αποκρυφτεί όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να τη διαστρέψουν είναι ότι η Δημοτική Αρχή, η Διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΥΑΚ, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις προσκλήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία πέτυχαν τη χρηματοδότηση του αποχετευτικού δικτύου – βιολογικού καθαρισμού των τεσσάρων οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχοντας κινηθεί δραστήρια και τα προηγούμενα δύο χρόνια για τη συμπερίληψη του συγκεκριμένου έργου στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’.

Και επειδή ακριβώς ένα από τα κύρια έργα της παλιάς μελέτης, την οποία επικαλείται ο κ. Μάλγαρης ήταν το αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός της Νέας Σάντας κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε μια ανασκόπηση της προετοιμασίας της πρότασης ένταξης και ολοκλήρωσης του έργου για να τονιστεί ότι κατασκευάστηκε τελικά χωρίς τη συνδρομή της περιβόητης μελέτης. Τότε όμως καθόσον γνωρίζουμε δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από αυτούς που σήμερα εναντιώνονται με προβολές στο παρελθόν.

-Επτά χρόνια μετά τη θητεία του πρώην Δημάρχου Γαλλικού εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης “Αποχετευτικά δίκτυα- αντλιοστάσια – καταθλιπτικοί αγωγοί και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Νέας Σάντα με κωδικό MIS 349403 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη” κατόπιν πρότασης που κατέθεσε η ΔΕΥΑΚ στο εν λόγω επιχειρησιακό πρόγραμμα. Η ημερομηνία έγκρισης πιστοποιείται με το υπ. αριθ 117122/09-03-2013 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης

Το έργο περιλάμβανε την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων του οικισμού της Νέας Σάντας και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού στο αγρόκτημα των Μανδρών με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής το ποσό των 4.752.463.96 ευρώ

-Η ένταξη αποκλειστικά και μόνο του οικισμού Νέας Σάντας υπήκουσε στο κριτήριο της υπαγωγής της στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας με πληθυσμό δηλ. άνω των 2.000 κατοίκων. Η Νέα Σάντα ήταν η μοναδική Κοινότητα που συγκέντρωνε την πληθυσμιακή προϋπόθεση με βάση την απογραφή του 2011.

Και επειδή κανείς δεν θέλει να αδικεί κανέναν, πόσο μάλλον την αλήθεια, ο πρώην Δήμαρχος Γαλλικού θα έπρεπε να παραδεχθεί δημόσια ότι ναι μεν ο τότε Δήμος Γαλλικού είχε αποπειραθεί να εντάξει προς χρηματοδότηση τη μελέτη αποχέτευσης και ΒΙΟ.ΚΑ (Ε.Ε.Λ.) τεσσάρων οικισμών του Δήμου δεν το πέτυχε όμως καθώς επέμενε στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στον Παντελεήμονα, πρόταση που δεν ήταν συμβατή στους κανόνες επιλεξιμότητας των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων του ΕΣΠΑ.

Ο Καλλικρατικός Δήμος Κιλκίς και η ΔΕΥΑΚ έχοντας αποδεχθεί το αίτημα των πολιτών της Νέας Σάντας κατέθεσαν αναδιοργανωμένη μελέτη το 2012. Στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι οριζοντιογραφίες και οι μηκοτομές του δικτύου αποχέτευσης στο μεγαλύτερο μέρος τους. Οι αλλαγές στη νεότερη μελέτη αφορούσαν την κάλυψη αστοχιών της παλιάς, που εκπονήθηκε στη θητεία του κ. Μάλγαρη, όπως αντιστηρίξεις με ξυλοζεύγματα, επιχώσεις μιας και τα υλικά εκσκαφών ήταν ακατάλληλα. Ακατάλληλο ήταν και το αντλιοστάσιο λυμάτων για το οποίο χρειάστηκε νέα μελέτη όπως και άλλες τεχνικές προδιαγραφές που το μόνο που εγγυώνταν ήταν μια καθόλα προβληματική λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης.

Για την ιστορία, ως προς τη μελέτη της Ε.Ε.Λ. αυτή έγινε από την αρχή από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑ Κιλκίς χωρίς κόστος, αφού η αρχική δεν ήταν τεχνικά εφαρμόσιμη. Στην περίπτωση της Νέας Σάντας η ΔΕΥΑΚ τροποποίησε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) και ήταν αυτή που εκκίνησε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία παραχώρησης της έκτασης, όπου εγκαταστάθηκε ο βιολογικός καθαρισμός.

Εν κατακλείδι ο Δήμος Κιλκίς και η ΔΕΥΑΚ πέτυχαν ακόμη έναν άθλο με μια νέα, καλά οργανωμένη και αξιόπιστη μελέτη με ένα ελάχιστο δάνειο από την παλιά και ενέταξαν το μεγάλο έργο του αποχετευτικού και βιολογικού καθαρισμού των τεσσάρων οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού διασφαλίζοντας   8.165.967,61ευρώ. Χωρίς πανηγυρισμούς και πομπώδεις δηλώσεις αλλά αισθανόμενοι ότι δικαιώνονται οι κόποι τους και ότι θα φανούν χρήσιμοι με έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής στους πολίτες.

Είναι λυπηρό, αντί συγχαρητηρίων, να δεχόμαστε μια κριτική ξεπερασμένη, παλαιού τύπου, προσκολλημένη στο παρελθόν, αγνοώντας και παρακάμπτοντας ίσως το παρόν. Ο ρόλος και το έργο των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης ούτε παραγνωρίζεται ούτε υποτιμάται. Ακόμη κι αν αγωνιούν να κερδίσουν λίγη λάμψη δημοσιότητας!

Θα έπρεπε όμως, επειδή έχουν χάσει δικαιολογημένα ή μη, πολλά επεισόδια από τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, να αναζητούν την αλήθεια και να ενεργούν με τη φρόνηση της σωστής κρίσης και τη σοφία της εμπειρίας. Άλλως θα εκτίθενται, και αν συνεχίσουν έτσι, όσο περισσότερο πλησιάζουν στο φως τόσο η σκιά τους θα μικραίνει».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα