Ειδήσεις Video

Δέσμευση Μαργαρίτη Σχοινά στην προσπάθεια γενικής ανάπτυξης της Παιονίας (Φωτογραφίες+Βίντεο)

Επίτιμος δημότης του δήμου Παιονίας, αναγορεύτηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την επίσκεψή του στην Αρχαία Ευρωπό ενόψει της 9 Mαϊου Ημέρας της Ευρώπης.

«Δεν μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη συγκυρία για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίσκεψη, από δυο μέρες πριν από την Ημέρα της Ευρώπης. Η Ευρωπαίων Πόλις σύμβολο της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, συγκινημένος, αφού είπε στο Κιλκίς έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια, μιας και οι γονείς του υπηρέτησαν στο Κιλκίς ως καθηγητές μέσης εκπαίδευσης την περίοδο 1966-68.

Ο κ. Σχοινάς επέλεξε να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού, προσκεκλημένος του δημάρχου Παιονίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη, σε μια εποχή με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς φέτος τιμώνται τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και στις 9 Μαϊου εορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα Ταμεία Συνοχής έχει ουσιαστικά χρηματοδοτήσει όλα τα έργα υποδομής στην χώρα μας και πολλές σπουδαίες ανασκαφές των αρχαιολογικών μας μνημείων. Μαζί με το εμβληματικό Ταμείο Ανάκαμψης που θα ξεκινήσει η εκταμίευση του ήδη το επόμενο διάστημα, εγκρίναμε κολοσσιαίους πόρους για το νέο Προϋπολογισμό, το νέο ΕΣΠΑ δηλαδή 2021-2027, που εκεί ασφαλώς προβλέπονται δαπάνες για τον Πολιτισμό: γνωρίζω καλά την πρόταση για την ένταξη του έργου σε αυτό, καθώς και τους υπόλοιπους στόχους της δημοτικής αρχής. Και η δική μου παρουσία εδώ, είναι Δήμαρχε ψήφος στήριξης της Παιονίας και της σπουδαιότητας του έργου», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική του δήμου Παιονίας μίλησε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Σιωνίδης χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του κ. Σχοινά «εισιτήριο» για την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής και η προϊσταμένη τη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη, έκανε λόγο για ευδιάκριτο ισχυρό συμβολισμό της παρουσίας του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που ένας Μακεδόνας βρίσκεται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ευρωπού. Πιστεύουμε ότι η παρουσία σας θα βοηθήσει ώστε η αρχαία Ευρωπός να γίνει ένα ευρωπαϊκό, πολιτιστικό τοπόσημο”, τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Τιμή και χαρά, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Σχοινά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, προσκαλώντας τον αντιπρόεδρο να επισκεφτεί και τις υπόλοιπες ομορφιές “του ακριτικού τόπου που παλεύει να σταθεί αντάξιο της ιστορίας του”, όπως τόνισε.

«Σήμερα, σε αυτόν εδώ τον τόπο, ξεφυλλίζουμε ξανά, με δέος, τα κεφάλαια της ιστορίας, αντλώντας έμπνευση για το αύριο και την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.

Μετά την αναγόρευσή του ο κ. Σχοινάς ξεναγήθηκε από την κ. Στρατούλη στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ευρωπού.

Ψήφος στήριξης της αρχαίας Ευρωπού

«Η παρουσία μου εδώ είναι ψήφος στήριξης της Παιονίας και της σπουδαιότητας του έργου», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην αρχαία Ευρωπό, προσκεκλημένος του δημάρχου Παιονίας Κιλκίς, Κωνσταντίνου Σιωνίδη. Αναφερόμενος στα κονδύλια που θα διατεθούν για τον πολιτισμό, ο κ. Σχοινάς, υπογράμμισε, ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αναλογούν, με τα σημερινά δεδομένα, στην Κεντρική Μακεδονία περισσότερα από 1 δις ευρώ. “Ασφαλώς προβλέπονται δαπάνες για τον πολιτισμό”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς επέλεξε να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού, προσκεκλημένος του δημάρχου Παιονίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη, σε μια εποχή με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς φέτος τιμώνται τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και στις 9 Μαϊου εορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης.

«Σήμερα παραμονές της Ευρωπαϊκής Γιορτής που θα τιμήσουμε στον Παρθενώνα το λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τιμούμε την Ευρώπη σε ένα ακόμη σπουδαίο της σύμβολο, την πόλη της πρώτης Ευρωπαϊκής Επιγραφής. Η «Ευρωπαίων Πόλις» του Ευρωπού από την Μακεδονία, σύμβολο της Ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, συγκινημένος, αφού, όπως είπε, στο Κιλκίς έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια, μιας και οι γονείς του υπηρέτησαν στο Κιλκίς, ως καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, την περίοδο 1966-68.

«Η σημερινή μου παρουσία εδώ την συγκεκριμένη ημέρα, ως ο πρώτος Μακεδόνας Επίτροπος και Αντιπρόεδρος, φωτίζοντας ακριβώς το ρόλο και την ερμηνεία της επιγραφής «Ευρωπαίων η Πόλις», αναδεικνύει την ξεχωριστή αυτή περίοδο, την Ευρωπαϊκή Πόλη που έλαμψε στην αρχαιότητα και μας δίνει σήμερα ένα σπάνιο στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς», σημείωσε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Παιονίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «αυτονόητη» τη σύνδεση του χώρου, με τους ήδη γνωστούς θησαυρούς της περιοχής, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Πέλλα, αλλά και τα ταφικά μνημεία των Αιγών στη Βεργίνα, του γενάρχη του Βασιλείου, Φίλιππου Β’.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική του δήμου Παιονίας μίλησε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Σιωνίδης. «Αντιλαμβανόμαστε ότι μας δίνεται σήμερα το ποθούμενο «εισιτήριο» για την Ευρωπαϊκή πορεία του τόπου μας. Η σημερινή ημέρα για το Δήμο μας αποτελεί ορόσημο και βρίθει ουσιαστικών συμβολισμών, καθώς η παρουσία σας στην αρχαία Ευρωπό σηματοδοτεί ακριβώς την επιδιωκόμενη, στενή σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου της Ευρωπού με τη σύγχρονη Ευρώπη. Σύνδεση την οποία οραματιστήκαμε και σχεδιάζουμε, αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική της, για την ανάπτυξη του τόπου μας. Σύνδεση που όταν επιτευχθεί πλήρως, θα οδηγήσει στην πρόοδο, στην εξέλιξη, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην ενδυνάμωση της υπεραξίας της Παιονία”, τόνισε.

Σύνδεση που θα κάνει ευρύτατα γνωστό ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Ευρωπού έφεραν τον τίτλο του «Ευρωπαίου πολίτη», καθώς αυτός προσδιόριζε την καταγωγή τους από την Ευρωπό της Μακεδονίας. Η αναγόρευση και αναγνώριση τη αρχαίας Ευρωπού, ως την «Πόλη της Ευρώπης» από τα Ευρωπαϊκά Όργανα, δύναται να την καταστήσει πόλο τουριστικής ανάπτυξης, κέντρο επιστημονικής έρευνας, κοιτίδα πολιτισμού και λίκνο πνευματικής αναζήτησης», τόνισε ο δήμαρχος Παιονίας.

Στόχος του δήμου είναι η ίδρυση και λειτουργία ενός σύγχρονου Οργανισμού Αρχαιολογικού “Πάρκου”, που θα περιλαμβάνει την Πέλλα, τη Βεργίνα, την Ευρωπό, την Τούμπα και τη Μεσιά», τόνισε ο κ. Σιωνίδης. Στις προθέσεις του δήμου Παιονίας είναι και η ετήσια συνδιοργάνωση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός Ευρωπαϊκού forum της Ευρωπού.

Ήδη, η Ευρωπός διαθέτει στο στάδιο της τοιχοποιίας ένα συνεδριακό κέντρο 204 θέσεων. Για την ολοκλήρωση του έργου, που περιλαμβάνει μελέτες, κατασκευές και προμήθειες, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ και τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στην αρχαία Ευρωπό και την ευρύτερη περιοχή, για την ολοκλήρωση της ανάδειξης της πατρώας γης του Σέλευκου, ο κ. Σιωνίδης, ζήτησε τη στήριξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Διαθέτουμε το όραμα, έχουμε τη στόχευση και τη διάθεση. Δώστε μας τις δυνατότητες. Δώστε μας τα μέσα και θα γίνουν θαύματα», τόνισε ο δήμαρχος Παιονίας”, υπογάμμισε.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη, η οποία ξενάγησε τον κ. Σχοινά στον αρχαιολογικό χώρο, είπε ότι η παρουσία του κ. Σχοινά στην περιοχή αποτελεί ευδιάκριτο και ισχυρό συμβολισμό. “Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που ένας Μακεδόνας βρίσκεται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ευρωπού. Πιστεύουμε ότι η παρουσία σας θα βοηθήσει ώστε η αρχαία Ευρωπός να γίνει ένα ευρωπαϊκό, πολιτιστικό τοπόσημο”, τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Τιμή και χαρά, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Σχοινά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, προσκαλώντας τον αντιπρόεδρο να επισκεφτεί και άλλες περιοχές του ακριτικού τόπου. «Σήμερα, σε αυτόν εδώ τον τόπο, ξεφυλλίζουμε ξανά, με δέος, τα κεφάλαια της ιστορίας, αντλώντας έμπνευση για το αύριο και την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης.

Ο δήμαρχος Παιονίας δώρισε στον κ. Σχοινά ένα αντίγραφο του Κούρου Ευρωπού, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς ένα αντίγραφο της επιγραφής «Ευρωπαίων Πόλις» και ο αντιπεριφερειάρχης τον οδηγό “Αρχαιολογική περιήγηση στο νομό Κιλκίς. Από τα προϊστορικά μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια” έκδοσης Π.Ε. Κιλκίς και έναν πήλινο ίππο, αντίγραφο δημοφιλούς παιχνιδιού κατά την αρχαιότητα.

«Με ξεχωριστή χαρά και τιμή γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης στην «Ευρωπαίων Πόλιν». Ιδιαίτερα συναισθήματα, μια ειδική στιγμή εκεί που η ιστορία, ο πολιτισμός και οι αξίες μας συναντώνται με το ευρωπαϊκό μας μέλλον”, έγραψε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο βιβλίο εντυπώσεων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]