Ειδήσεις Video / Πολιτική

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Θα δρομολογηθούν όλα για να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο»

Νέα ΜΕΘ θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο από το 2023. Η νέα δομή θα έχει πέντε κλίνες και θα απασχολεί τρεις γιατρούς. Το νοσοκομείο Κιλκίς ήταν το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς ΜΕΘ.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς βρέθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Τον κ. Γεραπετρίτη πλαισίωναν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης και ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχτηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Ιωάννης Ανδρίτσος, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο διοικητής της ιατρικής υπηρεσίας και διοικητής του ορθοπεδικού τμήματος Ανέστης Καρανικόλας, ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ Θεόδωρος Αποστολίδης και η Σοφία Καπαλτσίδου μέλος του σωματείου των εργαζομένων.

Ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς Ιωάννης Ανδρίτσος μεταξύ άλλων είπε:

«Από το 2020, δοκιμαζόμενοι από τις πρωτόγνωρες συνθήκες κορονοϊού καταβάλλουμε προσπάθειες ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της πανδημίας να αναβαθμίσουμε και να εξελίξουμε τα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Γουμένισσας. Ενεργοποιήσαμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2020 το οποίο είχε προϋπολογισμό 1.220.000 ευρώ και περιλάμβανε προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Περισσότερες από 650.000 αφορούν μηχανήματα για τη ΜΕΘ που ήδη τα έχουμε. Έξι άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό εστάλησαν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ για επιμόρφωση έτσι ώστε να είναι έτοιμοι. Συμπερασματικά σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη η ΜΕΘ».

O διοικητής της ιατρικής υπηρεσίας και διευθυντής του ορθοπεδικού τμήματος Ανέστης Καρανικόλας υπογράμμισε:

«Αν καταφέρουμε επί των ημερών μας και τρέξουμε το σχέδιο ρυθμιστικής μελέτης, τότε θα σταματήσουμε τη συνεχή οικονομική αιμορραγία του νοσοκομείου. Δαπανούμε χρήματα τα οποία αν τα αθροίσουμε, είναι μεγάλα ποσά και όχι μικρά. Αυτό λοιπόν θα σταματήσει δια παντός και το Κιλκίς θα αποκτήσει μια μονάδα εφάμιλλη της ιστορίας και της δόξας του νοσοκομείου αυτού που θα τη συνεχίσει.

Από εκεί και πέρα, δε θα βοηθήσουμε μόνο τον όμορο νομό της Θεσσαλονίκης, αλλά θα βοηθήσουμε και τα νοσοκομεία των Γιαννιτσών και των Σερρών. Το 85% όσων εξυπηρετούνται στην ορθοπεδική κλινική προέρχονται από τους γειτονικούς νομούς. Εύχομαι όταν ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Ανδρίτσου, να έρθει πάλι κάποιος σαν αυτόν, και το λέω μετά λόγου γνώσης. Δεν υπάρχει μέρα που να μην τρέχουμε συνεχώς και το κάνουμε για καλό».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Σοφία Καπαλτσίδου εκπροσωπώντας το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Τα τελευταία χρόνια επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δε μπήκε ούτε ένα λιθαράκι σ’ αυτό το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο δούλευε χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων και μόνο. Τα τελευταία 2,5 χρόνια αισθάνομαι πάρα πολύ υπερήφανη. Εν μέσω κρίσεων στην Ελλάδα, τα προβλήματα αρχίζουν ένα ένα να λύνονται. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα».

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εν συνεχεία πήρε τον λόγο και είπε:

«Εγώ καταγράφω όλα τα προβλήματα. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τον κ. Γεωργαντά, σας διαβεβαιώ ότι θα δρομολογηθούν όλα έτσι ώστε να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός ανάπτυξης και τροφίμων και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε, ότι είναι σημαντικό, ένα περιφερειακό νοσοκομείο να διαθέτει ΜΕΘ. «Δυστυχώς», σημείωσε, «το νοσοκομείο του Κιλκίς είναι ένα από τα λίγα της χώρας, στα οποία δεν λειτουργεί ΜΕΘ, παρ’ όλο που το οργανόγραμμά του το προέβλεπε. Από το 2020 κατέστη δυνατή η απορρόφηση κονδυλίων, που δεν είχαν απορροφηθεί από την χρηματοδότηση γιά την ανέγερση της τρίτης πτέρυγας. Κατόπιν φέραμε τον εξοπλισμό, ενώ ξεκίνησε και η εκπαίδευση του προσωπικού. Επίσης, αντικαταστάθηκε ο παλιός αξονικός τομογράφος, που παρουσίαζε προβλήματα. Δίνουμε έμφαση και στην λειτουργία της πανελλήνιας φήμης ορθοπεδικής κλινικής, που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς σε όλη την Μακεδονία».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών ιατρών Θεόδωρος Αποστολίδης είπε, ότι ναι μεν καταβάλλονται προσπάθειες γιά το νοσοκομείο, «όμως η υποστελέχωση, είναι και σ’ αυτό δραματική, όσο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας». Και πρόσθεσε: «Ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 86 θέσεις ιατρών, αυτήν την στιγμή υπηρετούν μόλις 51. Γιά την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη λειτουργία του ιδρύματος χρησιμοποιούμε δέκα επικουρικούς ιατρούς, που δεν φτάνουν, οπότε καταφεύγουμε και σε ιατρούς από άλλες δομές ή ιδιώτες. Άρα, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη κάλυψης των κενών στο νοσοκομείο μας, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η ΜΕΘ είναι κάτι το σημαντικό για το νοσοκομείο, αλλά πρέπει να ξεκινήσει πλήρως στελεχωμένη, από όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες».

Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε, σε σχέση με την στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό, το πρόβλημα της εκ μέρους ιατρών άρνησης διορισμού σε προκηρυσσόμενες θέσεις, με επακόλουθο την μη επαρκή προσέλευση και την ύπαρξη ελλείμματος σε προσωπικό. Γιά το θέμα αυτό θα υπάρξει αναρρύθμιση, με το νομοσχέδιο γιά την αναδιοργάνωση της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στην δική του παρέμβαση ο χειρουργός ορθοπεδικός ιατρός Νίκος Μαρκόπουλος χαρακτήρισε ως το πιό σημαντικό γεγονός γιά το νοσοκομείο το ότι αποκτά ΜΕΘ, τονίζοντας ότι, παρά τα προβλήματα, το προσωπικό του κορυφαίου νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού δίνει καθημερινώς αγώνα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου, παρά τις παθογένειες στις οποίες οφείλονται τα προβλήματα στον τομέα της υγείας.
«Είναι καλό να βλέπουμε το ποτήρι και μισογεμάτο, και όχι μόνο μισοάδειο», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Με τους μαθητές της ομάδας «Microgreens-Magicgreens» του 2ου πειραματικού γυμνασίου Κιλκίς, που κατέκτησε πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό στο Ταλίν Εσθονίας, ως η καλύτερη μαθητική επιχείρηση του 2022, συναντήθηκε, κατά την διάρκεια τηξς εδώ περιοδείας του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ακολούθως, συμμετέσχε σε σύσκεψη στα γραφεία της ΔΕΕΠ Κιλκίς ΝΔ, με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη και τους δημάρχους Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη και Παιονίας Κωνσταντίνο Σιωνίδη, και παρουσία του προέδρου της ΔΕΕΠ Μηνά Παπαδόπουλου, επισκέφθηκε στην ΒΙΠΕ Κιλκίς, στο Σταυροχώρι, το εργοστάσιο της «Kleemann Hellas», ξεναγήθηκε στο οινοποιείο Χατζηβαρύτη, στην Γουμένισσα, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του νοσοκομείου-κέντρου υγείας Γουμένισσας κατά την διάρκεια επίσκεψής του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλο το κλιμάκιο συναντήθηκε και συνομίλησε με πολίτες, στο κέντρο τόσο της πόλης του Κιλκίς, όσο και της Γουμένισσας.

Ο κ. Γεραπετρίτης, δήλωσε: «Με μεγάλη τιμή και χαρά επισκεφθήκαμε την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς. Διαπιστώσαμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία τρία χρόνια σε τομείς όπως οι υπηρεσίες υγείας, η πρωτογενής παραγωγή και τα έργα υποδομών. Θαυμάσαμε τους σπουδαίους μαθητές του δευτέρου πειραματικού γυμνασίου Κιλκίς, που μας τίμησαν διεθνώς. Επισκεφθήκαμε την βιομηχανική περιοχή Κιλκίς, η οποία πραγματικά λειτουργεί πάνω στην βάση των καλύτερων διεθνών προτύπων. Εντοπίσαμε και ιεραρχήσαμε τα ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου το Κιλκίς να συνεχίσει ακόμα πιό δυναμικά στον «δρόμο» της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ούτε κόμμα ούτε αρχηγό»

«Δεν ψάχνω ούτε κόμμα ούτε αρχηγό», ήταν η λακωνική απάντηση του πρώην βουλευτή Κιλκίς και πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, όταν […]