Δεν λύθηκαν οι απορίες στο θέμα της παραίτησης Π.Χαραλαμπίδου

Όπως αναμενόταν, το θέμα της παραίτησης της δημοσιογράφου Πάολας Χαραλαμπίδου από την θέση της ειδικής συνεργάτιδος του δημάρχου… πέντε ημέρες μετά την πρόσληψή της συμπεριελήφθη στα εκτός ημερησίας διατάξεως της διΆ τηλεδιασκέψεως συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 13-12-21, ταυτοχρόνως με το γενικότερο της κινητικότητας.
Πρώτος αναφέρθηκε σ’ αυτά ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκις-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Πάυλος Τονικίδης, χαρακτηρίζοντας την κινητικότητα, έτσι όπως εφαρμόζεται, ως πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους δήμους:
«Απορίες»
«Η κεντρική διοίκηση διαχειρίζεται την κινητικότητα κατά το δοκούν, παρακάμπτοντας την αυτοδιοίκηση.
Ο δήμος μας μπορεί και πρέπει να ηγηθεί μιάς γενικής κινητοποίησης της αυτοδιοίκησης, ώστε αυτό να αλλάξει, ως παραβαίνον το Σύνταγμα που σαφώς ορίζει αυτοτέλεια των δήμων.
Δεν μπορεί να ξέρει κανείς καλύτερα από αυτούς τις ανάγκες τους.
Στο πλαίσιο αυτό γεννά απορίες και το θέμα με την δημοσιογράφο Πάολα Χαραλαμπίδου, γιά το οποίο ο δήμαρχος οφείλει να μας ενημερώσει και να δώσει σαφείς εξηγήσεις».
«Δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται»
Με τη σειρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Δύναμη Κιλκίς» Δημήτρης Τσαντάκης είπε:
«Υπάρχουν δημοτικοί υπάλληλοι, που θέλουν να φύγουν από τον δήμο. Δεν γνωρίζω τους λόγους, αλλά φαινόμενα όπως αυτό της παραίτησης έγκριτης δημοσιογράφου πέντε ημέρες μετά την πρόσληψή της «γιά λόγους ευθιξίας» δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται, από την στιγμή, μάλιστα, που ψηφίσαμε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας, ώστε να αποτρέπονται «διαρροές». Πρέπει να ληφθεί μέριμνα αποκατάστασης του κλίματος μεταξύ αιρετών και υπαλλήλων».
«Δεν εναρμονίσθηκε»
Λαμβάνοντας το λόγο, η δημοτική σύμβουλος Ελένη (Λένα) Αναστασιάδου, ως εκπρόσωπος του συνδυασμού «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη», λόγω της απουσίας του επικεφαλής Δημήτρη Αγαθόπουλου, απένειμε εύσημα στην Πάολα Χαραλαμπίδου, «διότι αρνήθηκε να εναρμονισθεί με ένα τρόπο λειτουργίας του χώρου, που υφίστατο κατά την διάρκεια και της προηγούμενης διοίκησης (εγώ τότε δεν είχα καμμία συμμετοχή σ’ αυτήν λειτουργία)».
Και συνέχισε: «Οι λόγοι ευθιξίας είναι δύσκολο να αναφερθούν εγγράφως. Ενώ η κ.Χαραλαμπίδου είχε ανάγκη των χρημάτων, παραιτείται ακριβώς γιά τέτοιους λόγους, και με εντυπωσιάζει το ότι δεν υπήρξε σχετική εισήγηση».
«Αντιλαμβάνονται τις ποινικές ευθύνες;»
Ακολούθως τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Φαχουρίδης, που διαρωτήθηκε τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση της κ.Χαραλαμπίδου:
«Τα πράγματα είναι γνωστά στην τοπική κοινωνία. Ξέρουμε γιά ποιόν λόγο παραιτήθηκε η κ.Χαραλαμπίδου. Οι κύριοι της δημοτικής αρχής αντιλαμβάνονται τι γίνεται;
Αντιλαμβάνονται τις ποινικές ευθύνες, που τους αναλογούν σε σχέση με πράξεις κολάσιμες, οι οποίες αντιβαίνουν στην εργατική νομοθεσία; Τι είναι ο δήμος; «Βιλαέτι» σας; Αν ισχύουν αυτά, που περιγράφονται, να τα σταματήσετε. Δεν είναι οι ειδικοί συνεργάτες ευκαιρία να μαζευτούν πόροι γιά άλλους λόγους».
«Υπάρχει λήξη σύμβασης»
Στην απάντησή του ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης είπε, μεταξύ άλλων: «Σε ό, τι φορά σε μία συνεργασία, αυτή είναι είτε δημιουργική είτε ατελέσφορη.
Η συγκεκριμένη περίπτωση ανήκε στην δεύτερη κατηγορία.
Τους λόγους της παραίτησης οφείλει να τους εξηγεί αυτός που παραιτείται. Σε σχέση δε με το καθεστώς των ειδικών συνεργατών η παραίτηση «εξ οφφίτσιο» δεν επιδέχεται ούτε αρνήσεως ούτε αποδοχής από τον δήμαρχο. Υπάρχει λήξη της σύμβαση, με άμεση εφαρμογή.
Η σημερινή περίπτωση διαφέρει από αυτήν πριν από ενάμιση χρόνο, με την μετακίνηση υπαλλήλου από μιάν υπηρεσία σε άλλη, την οποία κάποιοι πολιτικοποίησαν, και όλες οι παρατάξεις ρωτούσαν, γιατί να γίνει.
Καθώς η απόφαση αποτελεί προσωπική υπόθεση και ευθύνη της δημοτικής αρχής, η συγκεκριμένη επιλογή αποσκοπούσε στην ενίσχυση μιας αδρανούς υπηρεσίας και στο να προωθηθούν θέματα, που δεν προωθούνταν.
Εκείνη η συνεργασία καρποφόρησε.
Κοιτάμε μπροστά και προχωρούμε στην ενίσχυση δομών και υπηρεσιών του δήμου».
«Παραμένουν»
Σε σύντομες δευτερολογίες τους οι κκ Φαχουρίδης και Αναστασιάδου αναφέρθηκαν σε «εμφανή προσπάθεια του δημάρχου να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας», λέγοντας ότι «η απάντησή του δεν έλυσε τις απορίες, που παραμένουν».
«Σύμφωνη γνώμη δημάρχου»
Όσον αφορά στο γενικότερο θέμα της κινητικότητας, ο κ.Κυριακίδης ανέφερε στην απάντησή του τα εξής:
«Σύμφωνα με το οργανόγραμμά μας, είναι πολύ δύσκολο να πληρωθούν οι όροι και προϋποθέσεις, που θέτει ο νόμος για την κινητικότητα υπαλλήλων.
Απεναντίας, είναι πιό εύκολο, να έλθει κάποιος στον δήμο από άλλο δήμο ή άλλους φορείς.
Η «σύμφωνη γνώμη» του δημάρχου πρέπει να είναι η μοναδική προϋπόθεση γιά την μετακίνηση. Πρόκειται γιά καθολικό αίτημα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), διότι ο κάθε δήμαρχος γνωρίζει και τι συμβαίνει και τις ανάγκες της περιοχής του, αλλά και τι λείπει από τις υπηρεσίες, ώστε αυτές να χρειάζονται ενίσχυση».-