Αρθρογραφία

Δεν γεννηθήκαμε γιά να κάνουμε τα πάντα

dinami-ikanotita-maxitisΈχω διαβάσει αρκετά γνωμικά και αποφθέγματα, τα οποία μιλάνε για την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας. Μερικές λέξεις οι οποίες σου δίνουν κουράγιο, ώστε να μην τα παρατήσεις στην πρώτη δυσκολία. Γνωμικά που στόχο έχουν να σου δείξουν ότι ο δρόμος που εσύ διάλεξες, είναι ο ιδανικός για εσένα. Και ό,τι και αν εμφανιστεί σαν εμπόδιο στον δρόμο, αυτό πρέπει να βρεις τη δύναμη να το ξεπεράσεις.

Ένα από αυτά, λοιπόν, αυτό που αποτέλεσε την αφορμή για τις γραμμές, τις οποίες διαβάζετε ήταν το παρακάτω: «Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του την ζωή πιστεύοντας, ότι είναι ηλίθιο.». Το απόφθεγμα αυτό αποτελεί ένα από τα καλύτερα ίσως πιο σοφά πράγματα που είπε ένα άνθρωπος ο οποίος αποτελεί ορόσημο για τα όσα γνωρίζουμε για τον κόσμο μας: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Αυτή η ιδιοφυία, λοιπόν, μέσα σε μια πρόταση θέλησε να περάσει το μήνυμα του, ότι ο κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να μπορεί να κάνει κάποια πράγματα. Σε αυτά πρέπει να επικεντρώνεται και να τα εξελίσσει. Αν οι άλλοι τον κρίνουν, πέρα του ότι θα έπρεπε να μην μας νοιάζει, για κάτι που δεν μπορεί να κάνει δε σημαίνει ότι αυτόματα είναι και ανίκανος. Έτσι λοιπόν όπως το ψάρι αν το κρίνεις συνέχεια επειδή δεν μπορεί να σκαρφαλώσει το δέντρο θα πιστέψει, ότι είναι ηλίθιο. Και ναι το ότι το ψάρι δεν μπορεί να σκαρφαλώσει ένα δέντρο είναι γεγονός. Αλλά γιατί πρέπει να το κρίνουμε για αυτό; Και στην τελική ανάλυση γιατί πρέπει ένα ψάρι να έχει και αυτή την άχρηστη για αυτό ικανότητα;!

Έτσι κάπως λοιπόν συμβαίνει το ίδιο και με εμάς. Δεν μπορούμε όλοι να τα κάνουμε όλα. Και το πιο σημαντικό είναι, ότι δεν χρειάζεται κιόλας. Αν κάποιος είναι εξαιρετικός μουσικός και παίζει ή γράφει μαγευτική μουσική γιατί πρέπει να τον κρίνουμε που δεν πήγε για παράδειγμα να σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο; Η ικανότητα του είναι στη μουσική και σε αυτή πρέπει να επικεντρωθεί για να την εξελίξει και να γίνει καλύτερος. Ή ας πούμε ένας που του αρέσει να διαβάζει βιβλία, γιατί πρέπει να τον κρίνουμε αρνητικά αν προτιμά να διαβάζει παρά να αθλείται όταν έχει ελεύθερο χρόνο;

Μικρά παραδείγματα που ίσως δεν δείχνουν και απόλυτα όλα εκείνα τα μηνύματα που κρύβει η φράση του Αϊνστάιν. Ας κρατήσουμε όμως το πιο σημαντικό. Δε γεννηθήκαμε για να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, μπορούμε όμως να μάθουμε και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά, γιά τα οποία είμαστε ικανοί και τα οποία μας προσφέρουν συναισθήματα. Και όσο για τον κόσμο που κρίνει, μάλλον ούτε στο να κρίνουν σωστά δεν τα καταφέρνουν.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα