Πολιτική

Ηλεκτρονική ψηφοφορία εκπαιδευτικών: “Ο νοών νοείτω ποιοι αντιτίθενται για ίδιον πολιτικό όφελος”

Δελτίο τύπου εκδόθηκε από τον τομέα Παιδείας της ΔΕΕΠ Ν. Κιλκίς ΝΔ σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια λόγω της πανδημίας και κάνει στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Επειδή πολύς λόγος γίνεται – και ο νοών νοείτω ποιοι αντιτίθενται για ίδιον πολιτικό όφελος στην μεγάλη αυτή επιχειρούμενη τομή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Η ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική τομή με βαθύ συμβολισμό, πράττοντας το αυτονόητο, που σπάει το απόστημα του κακώς νοούμενου συνδικαλισμού της αεργίας, της καπηλείας των προνομίων, της αναξιοκρατίας, του ελέγχου επί δημοκρατικών διαδικασιών.

Οι ηλεκτρονικές εκλογές ήταν μία επιλογή του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνθήκες της πανδημίας (διαφορετικά θα έπρεπε 170.000 εκπαιδευτικοί να προσέλθουν στα σχολεία να ψηφίσουν), να μην αναγκάσει τους γονείς να πάρουν άδεια εργάσιμη ημέρα (παραδοσιακά οι εκλογές γίνονταν μεσοβδόμαδα), να εξασφαλίσει το αδιάβλητο και το απόρρητο της διαδικασίας (μέχρι και το 2018 η συνήθης πρακτική ήταν οι υποψήφιοι να…καραδοκούν στα σχολεία και να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους), να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (το ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ» που χρησιμοποιήθηκε έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πάνω από 1.800 εκλογές σε Πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς και, οργανισμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.)

Τελικά το αυτονόητο έγινε πράξη. Είναι μια μεγάλη νίκη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στη χώρα και του υπουργείου Παιδείας που επέμενε σ’ αυτή την λογική. Είναι, ταυτόχρονα, ήττα εκείνων που δεν επιθυμούν να δουν την πρόοδο και προσπαθούν συνεχώς με φασίζουσες νοοτροπίες και συμπεριφορές να βάζουν προσκόμματα.

Διότι είναι φασιστικό να ζητούν -για παράδειγμα- τα ονόματα αυτών που ψήφισαν με ηλεκτρονικό τρόπο. Καταγγέλλουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας.

Και επειδή όλες και όλοι γνωριζόμαστε και κατέχουμε ποιοι οι σκοποί αυτής της αντίδρασης δύο ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αντιτίθενται οι συνδικαλιστές.

Η απώλεια προνομίων και η απώλεια ελέγχου της διαδικασίας: Έχασαν άδειες που έπαιρναν τόσο πριν (για την προώθηση της υποψηφιότητάς τους) όσο και για την ημέρα των εκλογών, σε περίπτωση μη εκλογής χάνουν το προνόμιο απαλλαγής από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα (πλήρη ή κατά το ήμισυ, ανάλογα με το επίπεδο εκπροσώπησης), το προνόμιο να αποφασίζουν για μετατάξεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών (σε κάποιες περιπτώσεις με το αζημίωτο…):

Έχασαν επίσης, τον έλεγχο του εκλογικού σώματος (πιθανότητες για περισσότερους, ανεξέλεγκτους, ανεπηρέαστους ψηφοφόρους).

Πλέον μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε, απερίσπαστα, σε 1’ από το κινητό του, μακριά από οποιαδήποτε επιρροή, με άγνωστες τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα