Κοινωνία

Η ΔΔΕ στηρίζει ενεργώς το ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας

Από τον συμβουλευτικό σταθμό νέων της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Μπορεί ο σκύλος να μην πρόδωσε ποτέ τον άνθρωπο, ο σύντροφος, όμως, του ανθρώπου, στην ειρήνη και στον πόλεμο, είναι το άλογο. Το αφοσιωμένο, το περήφανο και πιστό άλογο, που θεωρήθηκε ιερό και το φαντάστηκαν φτερωτό, που άλλοτε μιλά με ανθρώπινη λαλιά, και κάποτε μάλιστα προφητεύει, απέδειξε ότι η χρησιμότητά του δεν εξαντλείται στο ιππήλατο άρμα ή στους άθλους του Βελλερεφόντη καβάλα στον Πήγασο. Τα τελευταία χρόνια είναι ο πρωταγωνιστής μιας εναλλακτικής και συμπληρωματικής θεραπείας και εκπαίδευσης, της «θεραπευτικής ιππασίας» που προσφέρει έναν ασύγκριτο συνδυασμό πραγμάτων, τα οποία δεν μπορεί να «γευτεί» εύκολα κανείς σε μια άλλη δραστηριότητα, καθώς συνδυάζει τη θεραπεία και την εκπαίδευση με την αθλητική δραστηριότητα, την ψυχαγωγία και την επαφή με την φύση., Η θεραπευτική ιππασία είναι μια απίστευτη εμπειρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα αποκατάστασης κατά την διάρκεια του οποίου το άλογο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση. Τα πρακτικά οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας είναι η αύξηση της συμμετρίας, η βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης και του ελέγχου του κεφαλιού και η βελτίωση του συντονισμού και της κινητικότητας, με ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις, εγκεφαλική παράλυση, τύφλωση, σύνδρομο Ντάουν ή αυτισμό, μυϊκές δυστροφίες, απουσία ή παραμόρφωση άκρων και σε πολλές ακόμα ασθένειες ψυχικές ή σωματικές.
Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς με ευαισθησία σε θέματα υγείας, ψυχικής υγείας γενικά αλλά και σε θέματα, τα οποίααφορούν σε τρόπους προσέγγισης και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία, συμμετέχει στο πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας που υλοποιείται από το κέντρο κοινωνικής στήριξης Κιλκίς. Στην δράση αυτή ενεργό ρόλο έχει το ειδικό δημοτικό Κιλκίς, ενώ καταβλήθηκε στοχευμένη προσπάθεια να λάβουν μέρος με δραστηριότητες που πλαισιώνουν την παραπάνω θεματολογία, σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, τοπικοί φορείς, πολίτες, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Ετσι, την Παρασκευή 20.2.15 πραγματοποιήθηκε στο «Ράντσο Κιλκίς», η προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ως κεντρική δράση βιωματικά εργαστήρια κατασκευής αλόγου, με ζωγραφική και με μαγειρική. Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρεθέντες τηνεισήγηση του Π. Παπαδόπουλου, με θέμα «Διατροφή και μέσα μαζικής ενημέρωσης», ενώ μαζί μας είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε την συντροφιά της Κ. Βέλκου. Με σεβασμό στην προσφορά της εκπαίδευσης, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, Γ. Κωνσταντινίδης, στήριξε με την παρουσία του έμπρακτα τη δράση. Μαθητές του ΕΕΕΕΚ Κιλκίς, του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Κιλκίς, του ειδικού δημοτικού και του 12ου ολοήμερου νηπιαγωγείου Κιλκίς μέσα από παιχνίδι και διαδραστικές διαδρομές ενημερώθηκαν για θέματα διατροφής, έφτιαξαν με τη βοήθεια μάγειρα κουλουράκια σε σχήμα αλόγου και ζωγράφισαν σε ένα τεράστιο χαρτόνι εικόνες που αποδείκνυαν τη χαρούμενη διάθεση και την υγιή επαφή τους με τη φύση και κατ΄ επέκταση με το άλογο.
Ευχαριστούμε ολόψυχα όλους όσους βοηθούν στην υλοποίηση του προγράμματος και καλούμε σε συνεργασία ανθρώπους και φορείς που πιστεύουν στην προσφορά της Εκπαίδευσης με τρόπο καινοτόμο και ρηξικέλευθο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Κοινωνία μας χρειάζεται την συνεργασία και την αλληλεγγύη. Άλλωστε, η αγαστή συνεργασία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, αποτελεί περίτρανη απόδειξη της ευελιξίας της εκπαίδευσης και της συνεργασίας πέρα και πάνω από στεγανά και δεσμεύσεις.
Η δράση συνεχίζεται με έξυπνους και εύληπτους τρόπους μεταφοράς του μηνύματος για εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας, σωματικών και ψυχικών προβλημάτων. Οι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά ή οι ενήλικες με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς αλλαγές παραστάσεων ή τρόπους και συνθήκες που να ευνοούν την ψυχική ανάταση. Η θεραπευτική επαφή με τα ζώα προσφέρει απίστευτη χαρά, καθώς το ζώο προσφέρει την αγάπη του ανιδιοτελώς σε εκείνον που θα του απλώσει το χέρι, χωρίς να κρίνει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων. Αυτή ακριβώς η ανιδιοτελής αγάπη που μπορεί να γεννηθεί μεταξύ ενός ανθρώπου κι ενός ζώου έχει αποδειχτεί ευεργετική για την σωματική και ψυχική υγεία όσων την βιώνουν.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εξυπηρετικό… όχημα!

Μεγάλη εξυπηρέτηση προσφέρει το συγκεκριμένο είδος αυτοκινήτου (ανοικτό πίσω) του δήμου Κιλκίς στην μεταφορά ξυλείας για καύση λόγω της έλευσης […]